خط و نشان​های آمریکا و آژانس دو روز قبل از مذاکرات آلماتی دو : خط و نشانهای ...



کار آژانس در آمریکا , تحصیل در آمریکا , انتخابات آمریکا

خط و نشانهای آمریکا و آژانس دو روز قبل از مذاکرات آلماتی دو

انرژی‌هسته‌ای - دیپلماتهای هستهای ایران در حالی روز جمعه پشت میز مذاکره با 1+5 خواهند نشست که طرف غربی، نسبت به اعلام نتایج این نشست پیشدستی کرده است.

نسرین وزیری: چهار دور مذاکرات ایران و نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان در سال 91 در ایستگاه آلماتی قزاقستان در اسفندماه متوقف شد و ادامه مذاکرت به 16 و 17 فروردین در «آلملتی دو» موکول شد.

اگرچه طرفین پس از نشست پیشین نسبت به آینده مذاکرات کما فی السابق ابراز امیدواری کردند اما همچون ادوار گذشته شاهد کوک شدن ساز مخالف غرب قبل از برگزاری دور جدید مذاکرات هستیم.

کما اینکه مشاور هسته‌یی اوباما گفت: اگر دو طرف (ایران و 1+5) توافق کنند که دور بعدی از مذاکرات برگزار شود در این صورت پیشرفتی در روند مذاکرات ایجاد شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از سایت خبری آنتی‌وار، گری سیمور، یکی از مشاوران هسته‌ای باراک اوباما درباره مذاکرات "آلماتی 2" گفت: پیشنهاد ارائه شده از سوی 1+5 پیشنهاد خوبی است و فرصتی را برای ایران ارائه می‌دهد. او مدعی شد که واشنگتن و سه کشور اروپایی مصمم هستند که در صورت دست نیافتن به توافق تحریم‌های بیش‌تری را علیه ایران اعمال کنند.

وی ادامه داد: اگر دو طرف توافق کنند که دور بعدی از مذاکرات برگزار شود در این صورت پیشرفتی حاصل می‌شود اما من فکر می‌کنم که این تصور غیرواقعی است که انتظار داشته باشیم در این دوره از مذاکرات به یک پیشرفت غیرمنتظره دست یابیم.

این در حالی است که پس از نشست آلماتی یک ایران با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که «گروه 1+5 پیشنهاد کرد گام‌های ملموسی برای 6 ماه آینده و در جهت اعتمادسازی متقابل برداشته شود و پیشنهادهایی نیز در این زمینه ارائه شد. تاکید جمهوری اسلامی ایران بر متوازن و هم‌زمان بودن گام‌ها بود و این‌که پیشنهادها نباید نافی حقوق جمهوری اسلامی ایران باشد.

 1+5 نیز در بیانیه‌ای که در نشست 35 عضو شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین خوانده شد اعلام کرد:« ما به دنبال نتایج ملموس در مراحل اولیه روند دیپلماتیک هستیم. ما بار دیگر حمایت‌مان از یک راه‌حل دیپلماتیک برای موضوع هسته‌ای ایران را اعلام می‌کنیم».

با این حال مشاور اوباما بر این باور است که دو طرف از دیپلماسی برای دست‌یابی به اهداف خود استفاده می‌کنند. ایرانیان از دیپلماسی به عنوان ابزاری برای دست‌یابی به پیشرفت در مذاکرات و جلوگیری از اعمال هرگونه تحریم بیش‌تر استفاده می‌کنند اما آمریکا و 1+5 دیپلماسی را در جهت نشان دادن این که ایران غیرمنطقی بوده و نیاز به تحریم‌های بیش‌تر دارد به‌کار می‌برند.

هم صدا با این مقام آمریکایی جنگ روانی آمانو علیه ایران نیز کلید خورده است. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در آستانه مذاکرات آلماتی دو گفت که ایران «احتمال دارد» به‌دنبال سلاح هسته‌ای باشد و آژانس شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد که فعالیت‌هایی در این خصوص در گذشته و حال جریان داشته است.

آنگونه که فارس به نقل از آسوشیتدپرس نوشته است؛ این ادعای آمانو در حالی مطرح می‌شود که گزارش‌های آژانس سند روشنی بر ادعاهایش ارائه نمی‌کند. از آنجا که آمانو بر اساس احتمالات سخن می‌گوید، می‌توان سخنان وی را نوعی جنگ روانی علیه ایران توصیف کرد چرا که در عمل، مدیر کل یک نهاد فنی – حقوقی نمی‌تواند بر اساس احتمالات کشوری دیگر را محکوم کند.

به گزارش ایرنا، علی اصغر سلطانیه نماینده ایران درآژانس نیز به سخنان آمانو واکنش نشان داده و تاکید کرد: ایران در چارچوب پیمان ان.پی.تی تاکنون با آژانس بین المللی انرژی هسته ای همکاری های گسترده ای داشته و در همین چارچوب همچنان به همکاری خود ادامه می دهد. بازرسان آژانس تاکنون بدون هیچ محدودیت و مانعی طبق پیمان ان. پی.تی، بازرسی های خود را از مراکز هسته ای ایران انجام داده اند و آژانس نیز در تمام گزارش های خود به صراحت اعلان داشته انحرافی در برنامه های هسته ای ایران ندیده است.

اما به نظر میرسد که دیپلماتهای اروپایی هم با ساز آمریکا و آژانس هم نوایی میکنند. چه آنکه خاویر سولانا رییس پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا در موسسه بروکینگز نیز با بیان اینکه «فکر می‌کنم میزان ثبات و پیوستگی میان اعضای 1+5 کاهش یافته» ادامه داده است: اولین دلیل این کاهش به‌خاطر مساله سوریه است زیرا در این مساله چین، روسیه،‌آمریکا و اتحادیه اروپا در یک موضع یکسان قرار نگرفتند. مساله سوریه مهم است زیرا ایران و سوریه روابط بسیار مهمی با یکدیگر دارند.

وی دستیابی به یک توافق در مذاکرات آتی آلماتی درباره موضوع هسته‌یی ایران را تنها با بررسی مساله سوریه امکان‌پذیر دانسته و تاکید دارد که مساله سوریه تنها موضوع دخیل در مذاکرات ایران و 1+5 نیست. مسائلی مانند احتمال حمله نظامی و یا اعمال تحریم‌های یک جانبه علیه ایران ممکن است اختلافاتی را میان اعضای 1+5 به وجود آورد اما تنها راه حل اختلافات به‌کارگیری ابزار دیپماتیک و سیاسی است.

به گزارش ایسنا به نقل پایگاه اینترنتی آنتی‌وار، از نگاه سولانا اگر تفاهم و پیوستگی تا زمان برگزاری مذاکرات میان اعضای 1+5 باقی بماند، این یک معجزه است اما در حال حاضر این تفاهم در خطر از هم پاشیدن قرار گرفته است.

با وجود این منفیبافیهای طرف غربی؛ مقامات دیپلماتیک ایران نگاه امیدوارانهای به مذاکرات فردا در آلماتی دارند. کما اینکه رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان این که این مذاکرات 5 به راحتی قابل رسیدن به تفاهم است، گفت: اگر رفتار این کشورها درجهت کامل کردن رویکردهای آنان در اجلاس «آلماتی 1» باشد به خواسته های ایران نیز نزدیک می شویم. او به ایرنا گفت که این مذاکرات پیچیدگی بسیاری ندارد و باید برای این مذاکرات یک دورنمای روشن و شفاف ترسیم شود مبنی بر این که تا پایان، حقوق ملت ما به رسمیت شناخته می شود و در همین زمان نگرانی ها و ادعاهای مطرح شده از طریق گام های طرفین برطرف شود.

از نگاه وی، علت اصلی به نتیجه نرسیدن مذاکرات خواسته های غیر منطقی گروه 1+5 بوده است که در مقابل این خواسته های غیر منطقی، به ایران پیشنهاد می کردند تا اقدامات متقابلی انجام دهد اما در واقع این اقدامات قابل مقایسه با درخواست های آنها نبود.  اما اگر رفتار این کشورها در جهت کامل کردن رویکردهایشان در اجلاس «آلماتی 1» باشد به خواسته های ایران نیز نزدیک می شویم./خبرآنلاین

 

 


ویدیو : خط و نشان​های آمریکا و آژانس دو روز قبل از مذاکرات آلماتی دو