راهنمای خرید زولبیا و بامیه : بازارشان همین یک ماه داغ میشود و دوباره برای ...
بازارشان همین یک ماه داغ میشود و دوباره برای ۱۱ماه سرد خواهد شد. خوردن زولبیا و بامیه و گوشفیل، این شیرینیهای پرطرفدار رمضانی از سالهای دور بین ایرانیها رواج داشته و هنوز هم به همان قوت باقی است.
شلوغی قنادیها و حتی صفهای خرید این شیرینی جلوی قنادیها آن هم در نخستین ساعات شروع ماه مبارك رمضان نشاندهنده همین موضوع است. جالب است بدانید كه تاریخچه زولبیا و بامیه به دوره حكومت ناصرالدین شاه برمیگردد. در تاریخ ناصری آمده است كه احتمالا این شیرینی برای بار اول از هند بهعنوان هدیه برای ناصرالدین شاه آورده شده است. قدیمترها در بعضی از شهرهای كشور مواد شیرین مثل كشمش و خرما وجود نداشت و بردن این مواد از شهری به شهر دیگر هم مشكل داشت و بهدلیل بعد مسافت خراب میشدند، برای همین تولید زولبیا و بامیه در این شهرها پا گرفت و گسترش پیدا كرد. امروزه میتوان گفت زولبیا و بامیه شیرینی مخصوص ایرانیهاست و البته در سالهای اخیر كشورهای عربی هم از آن استفاده میكنند.
موقع خرید هر ماده غذایی باید به سالم و تازه بودن آن توجه كنید. این شیرینی هم از این قاعده جدا نیست. زولبیا و بامیههای تیرهرنگ سرخ شده با روغنهای چندبار مصرف شده یا حتی روغنهای فاسد و سوخته را نخرید. حتی بعضی از زولبیا و بامیهها با مواداولیهای كه تاریخ انقضای آنها نزدیك است تهیه میشوند. زولبیا و بامیههای تیره را به هیچ وجه نخرید و به حرف فروشنده كه ادعای سرخ و برشتهشدن آن را میكند گوش ندهید. دقت كنید كه ذرات سوخته به آن نچسبیده باشد. این ذرات باقیمانده طبخ قبلی بوده و نشانه خوبی است برای آنكه بفهمید در همان ظرف و با همان روغن عوض نشده قبلی سرخ شدهاند.
زولبیا و بامیههایی را بخرید كه تازهاند و رنگ روشن و بستهبندی مناسب دارند. حواستان باشد كه زولبیا و بامیههایی كه زیادی زرد هستند هم ممكن است مشكلساز باشند چون بعضیها به جای زعفران از رنگ برای طلاییشدن آنها استفاده میكنند. زولبیا و بامیهای را كه بدون روكش سلفون، در معرض نور خورشید یا حتی تابش لامپ نگهداری و عرضه میشوند، نخرید. حرارت و نور هر دو بر تركیبات آن اثرات زیانبار میگذارد. در ضمن زولبیا و بامیههایی كه حالت خمیرگونه دارند یا طعم و عطرشان غیرعادی است را هم نخرید و مصرف نكنید.
زولبیا و بامیه را از قنادیهای معتبر و دارای پروانه بهداشتی بخرید كه زیرنظر واحدهای نظارتی هستند و از خرید این محصول در سوپرماركتها، نان فانتزیها و سایر مكانهای متفرقه كه تولید غیربهداشتی یا غیرمجاز دارند خودداری كنید.
نگهداری مناسب در خانه
این شیرینیها را در جای سرد و خشك، درون جعبه یا ظرف (برای جلوگیری از تابش نور) نگهداری كنید.
یادتان باشد زولبیا و بامیه را كم بخرید تا مجبور به نگهداری طولانیمدت آن نباشید چون هم كیفیت و تازگی خود را زود از دست میدهد و هم باعث بیماری میشود.
بعد از خرید، این شیرینی را از جعبههای مقوایی خارج كنید و در یك ظرف مناسب قرار دهید. بعضی از جعبههای مقوایی شیرینیها با اصول بهداشتی تهیه نمیشوند و در ضمن بهخاطر شربت غلیظ و چسبندهای كه زولبیا و بامیه دارد بهتر است زودتر از مقوا خارج شود تا دچار آلودگی نشود.
زولبیا و بامیه را در پشت شیشه و در معرض نور خورشید قرار ندهید. اگر هم حتی كمی مزه، رنگ یا بوی زولبیا و بامیهتان تغییر كرد دیگر آن را نخورید و دور بریزید.
تهیه زولبیای خانگی
برای اینكه مدام در اضطراب كهنهبودن مواد تهیه زولبیا و بامیه و ماندهبودن روغن نباشید میتوانید خودتان دستبهكار شوید و در خانه این شیرینی را درست كنید. در مرحله اول به 200گرم نشاسته و 200گرم ماست، 20گرم آرد و یك قاشق چایخوری روغن جامد، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و یك قاشق سوپخوری گلاب نیاز دارید.
نشاسته و ماست را مخلوط كرده و چند دقیقهای صبر كنید تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود. سپس آرد را اضافه كرده و با همزن خوب به هم بزنید تا مایع زولبیا صاف و یكدست شود. بعد روغن جامد را اضافه كرده و حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه كنید و آن را در قیف مخصوص بریزید. در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه كنید و مایع را خوب به هم بزنید و درحالیكه روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن كاملا داغ بهصورت دایرههای بزرگ و كوچك فرم دهید و بلافاصله پس از كمی سرخ شدن آنها را پشت و رو كنید. در پایان زولبیاها را در شربت قرار دهید و پس از 15-10 دقیقه آنها را از شربت خارج كرده و در صافی قرار دهید تا شربت اضافه آن خارج شود.
برای شربت این شیرینی به شكر، آب، گلاب، زعفران حل شده و آبلیمو نیاز داریم. آب و شكر را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه كرده، سپس آبلیمو را به آن اضافه كنید. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بردارید.
در خوردن زولبیا و بامیه زیاده روی نكنید
مواد تشكیلدهنده زولبیا و بامیه روغن، آرد، شكر، تخممرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران است. در گذشته از نوع سالم این مواد برای پخت استفاده میشد و زولبیا و بامیهها نهتنها مضر نبودند بلكه مقوی هم محسوب میشدند. استفاده از عسل به جای شكر و پخت با روغن كنجد یا روغنهای گیاهی به جای روغنهای چندبار مصرفشده سرطان زا باعث سالمبودن آنها میشد. اما بیشتر زولبیا و بامیههای امروزی با شكر و روغنهای صنعتی پخته میشوند و ضررهای زیادی دارند. ضعف و بیحالی، مشكلات گوارشی، افزایش كلسترول، چاقی و مشكلات كبدی از مشكلات خوردن زیاد این شیرینی است. افرادی كه بیماری قلبی، دیابت، چاقی یا دیگر مشكلات و بیماریها را دارند اصلا نباید از این شیرینیهای وسوسه انگیز استفاده كنند. هر دانه بامیه 80كالری دارد و 100گرم زولبیا 450كالری. جذب قند زولبیا و بامیه بهعلت داشتن چربی زیاد 2تا 3ساعت طول میكشد و این نكات باز هم تأكید بیشتر بر مصرف محتاطانه این شیرینی دارد. موقع سحر هم اصلا زولبیا و بامیه نخورید كه قند خون را سریع بالا میبرد و باعث سیری كاذب میشود و نمیگذارد مواد غذایی مورد نیاز بدنتان كامل تأمین شود.
منبع : hamshahrionline.ir
ویدیو : راهنمای خرید زولبیا و بامیه