اعتراف های وزیرخارجه اسبق انگلیس در آستانه 22بهمن :         اعتراف های وزیرخارجه ...



 

 

 

انگلیس , پرچم انگلیس , آستانه اشرفیه

 

اعتراف های وزیرخارجه اسبق انگلیس در آستانه 22بهمن/

غرب در قبال ایران احساس شرمساری می كند

'دیوید اوون'، وزیر خارجه انگلیس در زمان پیروزی انقلاب اسلامی ضمن اعتراف به دخالت های كشورش در امور ایران و اذعان به شكست سناریوی تحریم ها در شرایط كنونی ، گفت: ما در قبال ایران احساس شرمساری می كنیم.

وی با تشریح عملكرد غرب در زمان جنگ تحمیلی گفت: در حالی كه ما امید داشتیم شور و غیرت اسلامی در ایران روبه زوال رود اما ایرانیان با دلیری بسیار و از خود گذشتگی در برابر حمله های عراق ایستادگی كردند وعملكرد غرب در خور تقبیح است.

به گزارش گروه اخبار صوتی تصویری 'ایرنا'، 'دیوید اوون' چهارشنبه شب در گفت وگو با بی بی سی در پاسخ به این سوال كه آیا انقلاب سال 1979 در ایران واقعاً شما را غافلگیر كرد؟ گفت: در آن زمان كه انقلاب روی داد، خیر. اما مسلم است كه در هنگامی كه در كادر پیمان سنتو با مقامات ایران و با شخص شاه در سال 1977 ملاقات داشتم، تصور نمی كردم كه شاه ظرف دو سال سقوط كند.

بی بی سی پرسید :آیا به این علت بود كه شما اطلاعات درستی از ایران نداشتید؟

اوون پاسخ داد: ظرف حدود یك سال، تقریبا همه یك صدا بودند و وجه مشتركشان بیزاری از شاه بود. این حالت در هر حكومتی مشكل آفرین است. در مورد راه حل اتفاق نظری نبود، در این مورد كه هدف چه بود نظر واحدی وجود نداشت، ولی همه می دانستند كه چه نمی خواهند و با چه كسی مخالفند. این حالت از تابستان 1978 بیشتر شد. می توانم بگویم در واقع پیش از 1978 بود.

وزیر خارجه سابق انگلیس درباره نقش كشورش در سرنگونی دولت مصدق گفت:انتقادی كه عنوان می شود آن است كه بریتانیا در سرنگون كردن دولت مصدق كه منتخب مردم بود نقش عمده ای ایفا كرد و بعد به شاه كمك كرد كه بجای یك پادشاه مشروط به یك دیكتاتور تبدیل شود.

وی افزود: من شخصا انتقاد مربوط به سرنگون كردن دولت مصدق را می پذیرم. فكر می كنم كه فرصتی بود كه حتی با فرض درست بودن برگرداندن شاه، دولت بریتانیا باید به او می گفت كه زمان پادشاه همه كاره سپری شده است.

بی بی سی پرسید: در روزهای اول انقلاب در یكی از مصاحبه های تلویزیونی گفتید كه كسانی كه تصمیم گرفته اند از شاه پشتیبانی نكنند سخت در اشتباهند.

اوون پاسخ داد : بله ، من حتی یك كلمه از آن مصاحبه را حاضر نیستم تغییر بدهم. من در آن هنگام هشدار دادم كه چنانچه انقلابی در گیرد چه رخ خواهد داد. به یاد دارم كه در ماه نوامبر آن سال گفتم كه آنچه می رود كه رخ بدهد رخ می دهد و ما نمی توانیم بر سیر این جریان اثری بگذاریم.

وی افزود: دیر شده بود. نمی شد شاه را از آن ورطه نجات داد. مسلما از نوامبر 1978 دیگر نمی شد چنین كرد و ما چاره ای نداشتیم جز آن كه تحولی را كه رخ می داد بپذیریم. تا ماه نوامبر 1978، ما هنوز امید داشتیم كه بتوان آن جریان را متوقف كرد. یكی از انگیزه های من در خصوص آنچه در ماه سپتامبر آن سال در تلویزیون گفتم آن بود كه بكوشم تا شاید مردم را متقاعد كنم كه انقلاب راه حل نیست.

وی افزود: انقلاب واكنشی بود كه می شد انتظارش را داشت، واكنشی ناشی از ناخرسندی از آنچه تحت حاكمیت شاه رخ می داد، واكنشی ناشی از وحشت و ناراحتی و خشم در برابر رفتار ساواك. تورم پولی به كاهش سطح زندگی می انجامید و این نكته در مورد ساكنان بسیاری از شهرها، بویژه تهران، صادق بود و مردم شاه و خویشاوندان و دوستانش را می دیدند كه در ناز و نعمت بسر می برند.

بی بی سی در ادامه گفت: آیا غرب از گذشته درس گرفته است؟

اوون گفت: مطمئن نیستم. می دانید كه این را نمی توانم پاسخ بدهم. اما می توانم بگویم كه به نظر من اشتباه بزرگی خواهد بود اگر اسراییل حمله ای بازدارنده بر تاسیسات هسته ای صورت دهد و همچنین عقیده دارم كه اشتباه بزرگی خواهد بود اگر دولت ایالات متحده بر چنین اقدامی از جانب اسراییل صحه بگذارد و آن را امكان پذیر سازد با آن كه جهان غرب به طور كلی نگران است و با آن كه ما نگران هستیم.

اوون افزود: اما چنان كه می دانید ایران یك قدرت منطقه ای است. ایرانی ها توانستند با دلیری بسیار و با از خود گذشتگی در برابر حمله های عراق ایستادگی كنند. ایرانی ها این كار را به تنهایی و با تكیه بر خودشان انجام دادند.

من در آن زمان در دستگاه دولت (انگلیس) نبودم، اما با این حال می توانم بگویم كه جهان غرب به عقیده من به گونه ای عمل كرد كه در خور تقبیح است.

وی افزود: ما عملا ایران را به حال خود گذاشتیم تا از خود دفاع كند و امید داشتیم كه در آن میان شور و غیرت انقلابی اسلامی رو به زوال رود. این كار غلط بود.

ایران هدف تجاوز قرار گرفته بود و سازمان ملل متحد در خصوص تجاوز قواعد روشن و مشخصی دارد. همان گونه كه ما در برابر تجاوز عراق به كویت در سال 1991 آن چنان كه باید و شاید واكنش نشان دادیم می بایستی در سال 1982 هم وارد عمل می شدیم تا از تجاوز عراق به ایران مانع شویم. برای ما مایه شرمساری است كه چنین نكردیم. این ماجرایی بسیار بسیار ناپسند بود.

وی افزود:قدرت ایران ناشی از این واقعیت است كه یك ارتش بسیار بزرگ دائمی در اختیار دارد و برغم تحریم ها توانسته است كه نیروی دریایی و نیروی هوایی بسیار كارآمدی تدارك بینید.

این كار را با این هدف انجام داده است كه از خود محافظت كند و این حقّ مسلم ایران است.

اوون گفت: ایران كاملا محق است كه وسایل هسته ای غیرنظامی تدارك ببیند. غنی سازی اورانیوم فی نفسه حق ایران است. ما نمی توانیم ایران را از پدید آوردن نیروگاه های هسته ای مانع شویم و چنین قصدی هم نداریم....../تحلیل:ایرنا


ویدیو : اعتراف های وزیرخارجه اسبق انگلیس در آستانه 22بهمن