20 فروردین ، روز هنر انقلاب اسلامی : 20 فروردین ، روز هنر انقلاب اسلامیپس از ...



انقلاب اسلامی , انقلاب اسلامی ایران , تاریخ انقلاب اسلامی

20 فروردین ، روز هنر انقلاب اسلامی
پس از شهادت هنرمند متعهد و بسیجی، شهید سید مرتضی آوینی در روز بیستم فروردین سال 1372، با پیشنهاد شاعران، نویسندگان و هنرمندان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به مقام معظم رهبری، این روز به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» نام گذاری شد.


مبدأ انتخاب روز هنر انقلاب اسلامی
سنت پسندیده نام گذاری روزهای هفته با هدف گرامی داشت مناسبت های مهم اسلامی و ملی، یکی از کارهای بسیار خوبی است که در حد خود به ماندگار شدن خاطره وقایع ارزشمند کمک می کند. در فرهنگ اسلامی هم همواره به این مسأله مهم توجه شده است. در قرآن کریم، از این روزهای مبارک و عبرت آموز، تحت عنوان «ایام اللّه » یاد می شود و حتی در یک مورد، به حضرت موسی علیه السلام دستور یادآوری این روزها داده شده است.

 

این شیوه پسندیده، پس از انقلاب شکوهمند اسلامی به صورت بسیار جدی دنبال شد که آثار و برکت های فراوانی نیز در پی داشته است. از جمله پس از شهادت هنرمند متعهد و بسیجی، شهید سید مرتضی آوینی در روز بیستم فروردین سال 1372، با پیشنهاد شاعران، نویسندگان و هنرمندان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به مقام معظم رهبری، این روز به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» نام گذاری شد.

 

بخشی از زندگی شهید مرتضی آوینی
از آن جا که شهید سیدمرتضی آوینی، تمام لحظه های عمر با برکت خود را به ویژه پس از انقلاب اسلامی، در مسیر به فعلیت رساندن ارزش ها و احکام اسلامی در قالب هنر صرف کرد و به حق در این راه خدمات ارزنده کم نظیری را در عرصه های گوناگون و گسترده هنر و اندیشه از خود به یادگار گذاشت، سالروز شهادت این هنرمند فرزانه، به عنوان روز هنر انقلاب اسلامی نامیده شده است.

 

دستاورد های انقلاب اسلامی , تحقیق انقلاب اسلامی , پیروزی انقلاب اسلامی

 

 سیدمرتضی آوینی 20 مهر 1326 در شهر ری به دنیا آمد. در سال 1333 كلاس اول دبستان را در خمین به پایان رساند، دو سال بعد به دلیل موقعیت شغلی پدر از خمین به زنجان رفتند. از آنجا كه در زنجان مدرسه‌ای نبود بنابراین پدر وی مدرسه‌ای را دایر كرد و مرتضی توانست دوره ابتدایی را در آن مدرسه تمام كند.دبیرستان خود را هم در كرمان در رشته ریاضی پشت‌سر گذاشت. آوینی خدمت سربازی خود را نیز در نیروی هوایی به پایان رساند و در سال 1344 وارد دانشكده هنرهای زیبایی شد.

 

وی در دوران دانشجویی نسبت به مسائل روز و مسائل هنر پی‌گیر بود و البته بسیار تلاش میكرد كه هر مسئله‌ای را در این ارتباط خودش دریافت كند. شهید آوینی در معماری و ادبیات به دنبال معنای واقعی هنر بود و در عین حال كه دانشجوی هنر بود به فلسفه و ادبیات نیز علاقه فراوانی داشت. به گفته بسیاری از هم دوره‌هایش از جمله عطا‌ء‌اله امیدوار هنرمند برجسته كشورمان، آوینی دارای نبوغ ویژه‌ای در فلسفه ادبیات بود. شهید آوینی به نقاشی و شعر نیز گرایش كم نظیری داشت و البته هم نقاشی می‌كرد و هم شعر می‌سرود.


در سال 57 پس از بازگشت امام خمینی (ره) از تبعید و پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی ایران به فرمایشات رهبركبیر انقلاب به دقت گوش می‌داد. پس از انقلاب اسلامی،مرتضی آوینی به آرمان‌های امام (ره) و انقلاب به شدت گره خورد و راه حقیقی را یافت.شهید آوینی در سال 1358 وارد جهاد سازندگی شد و پس از زمان كوتاهی به فیلمسازی روی آورد.


از سال 1367 تا 1364 به همراه گروهی مجموعه مستند "روایت فتح" را آغاز كرد.ساخت مستند"روایت فتح" از عملیات خیبر شروع شد و تا عملیات مرصاد ادامه داشت. "آوینی" روش مستندسازی‌اش را كه هدف آن ظاهر كردن واقعیت بود؛"مستند اشراقی" نام گذاشت. موسسه فرهنگی "روایت فتح" اواخر سال 1370 در پی تاكید مقام معظم رهبری برتداوم تولید مستندهای روایت فتح تاسیس شد. در "روایت فتح" مجموعه "شهری در آسمان" را ساخت كه در ارتباط با مقاومت مردم خرمشهر بود كه آخرین فعالیت فیلمسازی "شهید آوینی" محسوب می‌شود.


"شهید مرتضی آوینی" روز جمعه بیستم فروردین 1372 هنگامی كه برای تولید مجموعه‌ای جدید از "روایت فتح" به فكه،‌منطقه‌ عملیاتی و الفجر مقدماتی به همراه گروه رفته بود،بر اثر انفجار مین به شهادت رسید. هرچند كه فیلم‌های "روایت فتح" تا آن زمان در میان مردم مشهور بود،اما تا آن زمان كسی نمی‌دانست كه سازنده آنها كیست؛چراكه در "روایت فتح" و نه در هیچ كدام در فیلم‌هایی كه او كارگردانی و تدوین كرده بود ،نام عوامل عنوان نمی‌شد و" آوینی" به تصمیم خود وفادار مانده بود.
"شهید مرتضی آوینی" تصمیم گرفته بود كه دیگر چیزی كه حدیث نفس باشد ننویسد و دیگر از خودش سخنی به بیان نیاورد.


گردآوری : بخش فرهنگ و هنر پادشا

 

منابع :

imam-khomeini.ir

yjc.ir


ویدیو : 20 فروردین ، روز هنر انقلاب اسلامی