سلطانیه: غنی سازی را تعلیق نمی كنیم : به هیچ وجه غنی‌سازی را حتی برای یك ثانیه ...


به هیچ وجه غنی‌سازی را حتی برای یك ثانیه تعلیق نمی‌كنیم. فعالیت‌های ایران زیر نظر كامل آژانس ادامه می‌یابد. گزارش آژانس مانند گزارش‌های قبلی خواهد بود و هیچ نكته خاصی ندارد. خبرگزاری ایسنا: سلطانیه از انتشار كتابی با عنوان "فصل طلایی" كه به بیانیه‌های جنبش غیرمتعهدها در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران می‌پردازد، خبر داد.

 علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی كه برای شركت در شانزدهمین اجلاس كشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها حضور یافته است، در حاشیه نشست وزیران و در جمع خبرنگاران گفت: افكار عمومی جهان حق دارند از واقعیت‌ها مطلع شوند و ما موظفیم از اطلاعاتی كه بعضا غیرواقعی هستند و یا مخدوش می‌شوند و باعث سوء تفاهم می‌شوند جلوگیری كنیم. مسئولیت رسانه‌ها بسیار حساس است و از جایگاه ویژه‌ای برخوردارید. من یك خبر خوب امروز برای شما دارم.

سلطانیه از انتشار كتابی با عنوان فصل طلایی كه به بیانیه‌های جنبش غیرمتعهدها در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران می‌پردازد، خبر داد.

وی گفت: این كتاب تمامی بیانیه‌های جنبش غیرمتعهدها در حمایت از پرونده هسته‌یی ایران از 2003 تا 2012 را شامل می شود.

وی گفت: در طول چند سال گذشته مقامات ایران از هیچ تلاشی برای اینكه واقعیت را به مردم جهان نشان دهند با نهایت شفافیت دریغ نكرده‌اند.

وی گفت: بیش از پنج هزار نفر روز از ایران بازدید شده است و اعلام می‌كنم با وجود بازرسی‌ها در طول 10 ساله گذشته هیچ شواهدی مبنی بر انحراف فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌یی ایران وجود نداشته است. بازرسان همواره بدون مشكل از ایران بازرسی كرده‌اند.

سطانیه ادامه داد: ایران موفقیت‌هایی در عرصه هسته‌یی داشته و متخصصان آژانس بر این پیشرفت‌ها صحه گذاشته‌اند. ایران لحظه‌ای از انجام تعهداتش غفلت نكرده است و همكاری لازم را با آژانس داشته است.

وی گفت: در عرصه سیاسی، جنبش غیرمتعهدها فعالیت‌های هسته‌یی ایران را همواره حمایت كرده و نمایندگی ایران در وین كتابی را تهیه كرده است كه بیش از 42 بیانیه این جنبش در آژانس را شامل می‌شود. این كتاب، كتابی تاریخی و فصل طلایی در تاریخ جنبش غیرمتعهدهاست.

نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: در این كتاب عكس‌هایی از بازدید سفرای غیرمتعهدها از مراكز هسته‌یی ایران منتشر شده است.

سفرای غیرمتعهدها در 2007 و 2011 دو بار از ایران بازدید كردند. این عكس‌ها سفرا را در كنار سانتریفیوژها نشان می‌دهد كه نشان دهنده شفافیت عملكرد ایران در همكاری با آژانس است.

سلطانیه ادامه داد: جنبش غیرمتعهدها همواره بر اساس اصول از ایران حمایت كرده و از طرف دولت ایران قدردانی خود را از اعضای این جنبش اعلام می‌كنیم و بار دیگر تكرار می‌كنم ما به كلیه تعهدات بین‌المللی از جمله ان.‌پی‌.تی و اساسنامه آژانس پایبندیم و هرگز از حق غیرقابل انكار خود كوتاه نمی‌آییم.

سلطانیه از پاسخ به این سوال كه مذاكرات 1+5 با ایران، مذاكره برای مذاكره است خودداری كرد و گفت: این موضوع مربوط به مسوولان مذاكره‌كننده است و ترجیح می‌دهم در این نشست خبری درباره حیطه كاری خود صحبت كنم.

وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره مذاكرات اخیر با آژانس و درخواست آژانس برای بازدید از سایت پارچین با تشریح همكاری‌های ایران با آژانس در چارچوب مدالیته 2007 برای حل موضوعات باقیمانده میان ایران و آژانس گفت: با وجود بیش از پنج هزار نفر روز بازرسی و 100 ساعت بازرسی سرزده تاكنون هیچ شواهدی مبنی بر انحراف از فعالیت‌ها و مواد هسته‌یی ایران مشاهده نشده است، ادعاهایی از سوی برخی كشورها به ویژه آمریكا مطرح شده است.

در سالهای گذشته ما با همكاری با آژانس فراتر از تعهدات خود ثابت كرده‌ایم كه این اتهامات و ادعاها بی‌اساس است. در مدالیته 2008 چارچوبی را با آژانس تنظیم كردیم و در این قالب به شش موضوع پاسخ دادیم و آقای البرادعی در گزارشی، بی‌اساس بودن ادعاهای مطرح شده درباره ایران را اعلام كردند و حل و فصل شش موضوع را متعاقبا اعلام كردند.


سلطانیه با اشاره به موضوع لپ‌تاپ آمریكایی كه یكی از موضوعات مورد اشاره مطالعات ادعایی است، گفت: خوشبختانه با همكاری آژانس با وجود آنكه مدارك این ادعاها به ایران تحویل داده نشد و این مطالب با یك پاورپوینت به ایران نشان داده شد، اما ما در بیش از 100 ساعت جلسه ثابت كردیم تمامی مطالب ارائه شده ساختگی و جعلی است.

آنچه كه در پاورپوینت به ایران نشان داده شد عنوان می‌كرد كه ایران یك پروژه منهتنی برای تولید سلاح هسته‌یی به طور سری انجام داده است. وقتی این مطلب را به ما نشان دادند اولین سوال این بود كه چه دلیلی وجود دارد این موضوع متعلق به ایران باشد و آنها گفتند چون به زبان فارسی است.

بعد مشاهده كردیم كه این اسناد هیچ مهر محرمانه و طبقه‌بندی شده ندارد، این در حالی است كه اینها اسنادی سری خوانده می‌شدند كه چون ممكن است وزارت دفاع كشوری كه می‌خواهد نیروهای نظامی‌اش را درگیر یك پروژه سری كند بر روی اسناد و مكاتباتش مهر محرمانه نمی‌زند. در یكی از اسناد دیگر مشاهده كردیم رونوشتی از آن سند به یك كتابخانه ارجاع شده است، چطور ممكن است یك مكاتبه سری به یك كتابخانه ارجاع شود.

من در یكی از جلسات آژانس یكی از مهرهای محرمانه ایران را به جلسه بردم و به آقای البردعی دادم و گفتم این مهر را به سفیر آمریكا بدهید تا وقتی می‌خواهند سندسازی كنند درست آن كار را انجام دهند.


وی افزود: ما به تمامی سوالات آژانس در چارچوب مدالتیه 2008 پاسخ دادیم و قرار شد روابط ایران با آژانس عادی شود اما آنها باز اسناد دیگری را به عنوان اتهامات و یا ابعاد محتمل نظامی مطرح كردند. ما اعلام كردیم یك بار موضوعات را حل و فصل كردیم اما بعد از چهار سال دوباره اعلام كرده‌ایم آماده‌ایم كه با آژانس صحبت كنیم اما این گفت‌وگوها باید چارچوب داشته باشد چون بازرسی‌ها طبق ان‌.پی‌.تی باید انجام شود و باید ضوابطی داشته باشد. در عین حال همكاری ایران با آژانس در چارچوب مذاكرات جدید در جهت شفافیت و فراتر از تعهدات ایران است.

نماینده دائم ایران در آژانس تاكید كرد: با توجه به اهمیت موضوع هسته‌یی و ارتباط آن با امنیت كشور، هر نوع گفت‌وگو و تعاملی باید ضابطه‌مند باشد.

سلطانیه با اشاره به مذاكرات اخیر ایران با آژانس گفت: این مذاكرات در مسیر درست رو به جلو است و پیشرفت دارد. برخی اختلاف نظرها رفع شده و برخی هنوز وجود دارد كه باید درباره آنها هم مذاكره شود.

وی تاكید كرد: باید آژانس مدارك مطالعات ادعایی و اتهاماتی كه علیه ایران مطرح می‌شود را به ما ارائه كند.

سلطانیه در پاسخ به این پرسش كه گفته شده است در گزارش فصلی آژانس كه قرار است به زودی منتشر شود نسبت به تشدید فعالیت‌های غنی‌سازی ایران ابراز نگرانی شده و در مورد پارچین نیز موضوعاتی مطرح شده است، گفت: موضوع پارچین را زیاد بزرگنمایی كرده‌اند.

وقتی ایران این تصمیم بسیار مهم تاریخی را گرفت كه در مورد رفع اتهامات با آژانس همكاری كند تمام موضوعات مطرح شده را انجام داد. این موضوع همان مساله‌ای است كه در گزارش ماه نوامبر آمانو آمده است. این موضوع را با انگیزه‌های سیاسی است. آنها می‌خواهند جو را خراب كنند، توصیه می‌كنیم كشورها از مخدوش كردن جو خودداری كنند و اجازه دهند همكاری تخصصی و فنی خود را با آژانس ادامه دهیم.


وی همچنین در مورد انتشار محتوای گزارش فصلی آژانس در رسانه‌ها قبل از انتشار رسمی آن نیز گفت: یكی از مشكلات ما هم این است كه گزارش‌ها از آژانس نشت می‌كنند و این مورد انتقاد شدید عدم تعهد نیز است. گزارش فصلی آژانس هنوز بیرون نیامده است. هر زمان كه این گزارش منتشر شد در مورد آن قضاوت می‌كنیم.

سلطانیه در پاسخ به این پرسش كه آژانس گفته است ایران باید غنی‌سازی خود را متوقف كند، گفت: دبیرخانه آژانس حق قضاوت ندارد فقط می‌تواند اعلام كند چه مقدار و درجه غنی‌سازی صورت گرفته است، دبیرخانه زیر نظر اعضا كار می‌كند و به هیچ وجه حق قضاوت ندارد.

وی در عین حال تاكید كرد: به هیچ وجه غنی‌سازی را حتی برای یك ثانیه تعلیق نمی‌كنیم. فعالیت‌های ایران زیر نظر كامل آژانس ادامه می‌یابد. گزارش آژانس مانند گزارش‌های قبلی خواهد بود و هیچ نكته خاصی ندارد.

خبرنگاری پرسید آیا درباره درصد غنی‌سازی هم برای ایران خط قرمزی وجود دارد كه سلطانیه پاسخ داد: در معاهده ان‌.پی‌.تی هیچ ممنوعیت و محدودیتی برای غنی‌سازی وجود ندارد. در اساسنامه آژانس هم به هیچ وجه محدودیتی برای این موضوع تعیین نشده و هیچ یك از اسناد بین‌المللی به این موضوع اشاره ندارد.

آنچه كه ما به آن تعهد داریم این است كه ‌هر فعالیت غنی‌سازی زیر نظر آژانس باشد. كشورها فقط موظفند گزارش دهند و اگر كشورها دعوت كنند بازرسان می‌توانند از تاسیسات بازرسی كنند و اگر مشاهدات عینی خلاف گزارش‌ها داشتند اعلام كنند كه در این صورت روندها طی خواهد شد.


ویدیو : سلطانیه: غنی سازی را تعلیق نمی كنیم