9 ذی الحجه؛ روز عرفه : دعای امام حسین در روز عرفه، از مهم ترین اعمال روز عرفه ...
دعای امام حسین در روز عرفه، از مهم ترین اعمال روز عرفه است
9 ذی الحجه؛ روز عرفه
نهم ذی الحجه را روز عَرَفه گویند. روز عرفه از روزهای مهم برای مسلمانان و از جمله شیعیان است. گرچه عید نامیده نشده اما همچون عید خوانده شده است.پرواز به به سوی عرفات
الهی! تو را میخوانم به پاکی و خلوص بندگی در صحرای عرفات، به تکاپوی حاجیان؛ آنگاه که جان مشتاق را برای لقای تو روانه آسمان زلال عرفه میکنند.
خدای من! دلم برای آشنایی و آشتی با تو، بی تابتر از همیشه است و تنها دارایی ام در پیشگاه تو، دعایی است که به آن وعده اجابت داده ای.
الهی! چنان به عشق خود مرا بنواز و یاری ام کن تا دیده ام؛ به فراتر از نشانه هایت دل مشغول دارد و از درک نور تو که آفاق را روشن کرده، بازنماند.
بارالها! چنان خود را به من بنما که بی واسطه و با شهود قلب، شیفته جمال نورانی تو شوم....
روز عَرَفه
نهم ذی الحجه را روز عَرَفه گویند. روز عرفه از روزهای مهم برای مسلمانان و از جمله شیعیان است. گرچه عید نامیده نشده اما همچون عید خوانده شده است. از سوی دیگر از آنجا که امام سوم شیعیان، امام حسین (ع) حرکت خود را بسوی کربلا پس از مراسم حج آغاز کرد، این روز برای شیعیان از اهمیت بسزایی برخوردار است.
موقعیت جغرافیایی عرفات
عرفات، نام منطقه وسیعی است با مساحت حدود ۱۸ کیلومتر مربع، در شرق مکه، اندکی متمایل به جنوب، در میان راه طائف و مکه. این منطقه به وسیله کوه هایی که به شکل نیم دایره در اطرافش قرار دارد، مشخص شده است. صحرای عرفات در بیشتر سال غیرمسکونی است و در روز حج، نهم ماه ذیالحجه معروف به روز عرفه، زائران از منا به عرفات میروند تا مهمترین بخش از آیینهای حج را برگزار کنند. خطبه حج و لبیک و دعا و نمازهای ظهر و عصر در عرفات خوانده میشود.
علل نامگذاری عرفات
درباره نامگذاری این منطقه به عرفات، چهار نکته گفته اند:
1- وقتی جبرئیل مراسم حج را به آدم(علیه السلام) یا به ابراهیم خلیل(علیه السلام) آموخت، در پایان به او گفت: عَرَفْت؟ آیا شناختی؟
2- آدم و حوا، در این منطقه یکدیگر را شناختند (= تَعارَفا) و باز یافتند.
3- عرفات از آن رو به این نام شناخته شد که مردم در آنجا به گناهان خود اعتراف می کنند. در روایتی از امام صادق(علیه السلام) نقل شده است که در باره نامگذاری عرفات فرمودند:
جبرئیل در ظهر عرفه از ابراهیم پرسید: ای ابراهیم، به گناهان خود اعتراف کن و مناسک را بشناس. عرفات را به خاطر این سخن جبرئیل که گفت: اعْترف؛ عرفات نامیدند.
4- برخی هم عرفه را به معنای کوه گرفته اند.
در نهم ماه ذیالحجه معروف به روز عرفه، زائران از منا به عرفات میروند تا آیینهای حج را برگزار کنند
فضیلت و آداب روز عرفه
كاروان عظیم حج بعداز ظهراز مكه مكرمه حركت كرده در حالیكه سرها برهنه و تنها از لباسهایی معمولی و همیشگی عاری گشته است و هر یك دو قطعه پارچه سفید پوشیده با نظمی متین و برنامهای الهام بخش و آهنگی شورانگیز از نغمه آسمانی«لبّیك اللهم لبّیك لبّیك لا شریك لك لبّیك انّ الحمد و النّعمة لك والملك لا شریك لك لبّیك» که این ذكر آسمانی، تمام شهر مكه را فرا گرفته و حركت میكنند و مقارن زوال ظهر روز نهم همه در صحرای عرفات جمع میشوند.
روایت است كه امام سجاد علیه السلام در روز عرفه صدای سائلی را شنید كه از مردم سئوال می كرد، حضرت به او فرمود:«وای بر تو! آیا در مثل چنین روزی از غیر خدا سئوال میكنی و حال آنكه در این روز برای بچههایی كه در شكم مادرانند، امید سعادت و خوشبختی میرود.»
درباره شب عرفه روایت شده است كه دعای خیر درآن مستجاب و كسی كه در آن به فرمانبرداری خداوند مشغول باشد، پاداش صدو هفتاد سال عبادت را خدای متعال به او عطا فرماید. زیارت امام حسین علیه السلام در شب عرفه مستحب است. در روز عرفه رفتن به عرفات و یا کربلا، بهترین مكانها برای استجابت دعا میباشد. اهمیت دعا در این روز به اندازهای است كه روزه این روز را برای كسی كه روزه باعث ضعف او هنگام دعا شود، ممنوع كردهاند.
بخشش گناهان در عرفات
در روایات، تأکید زیادی بر بخشش گناهانِ افراد حاضر در عرفات در روز عرفه شده است. امام علی(علیه السلام) می گوید: به رسول خدا(صلی الله علیه وآله) گفته شد: کدام گروه از اهل عرفات، جرمشان بزرگتر است؟ حضرت فرمود: الَّذِی یَنْصَرِفُ مِنْ عَرَفَات وَ هُوَ یَظُنُّ أَنَّهُ لَمْ یُغْفَرْ لَهُ، کسی که از عرفات بر می گردد و گمان می برد که مورد بخشش قرار نگرفته است.
امام صادق(علیه السلام) در شرح این سخن فرمودند: مقصود کسی است که از رحمت خداوند عزّوجل مأیوس است.
گردآوری: بخش فرهنگ و هنر پادشا
منابع :
wikifeqh.ir
sibtayn.ir
ویدیو : 9 ذی الحجه؛ روز عرفه