معرفی رشته مهندسی سیستم : دیباچه: 480سال قبل از میلاد وقتی ارتش خشایارشاه ...
دیباچه: 480سال قبل از میلاد وقتی ارتش خشایارشاه با هزاران تیرانداز و کماندار بسیار ماهر به یونان حمله کرد، هیچکس فکر نمیکرد ارتش ایران که در جنگ ترموپیل بر یونانیها پیروز شده و مصریان و قوم آشور را شکست داده بود، در سالامین با شکست مواجه شود. دلیل این امر در آن زمان آن بود که ارتش ایران با همه عظمت و قدرتش و در اختیار داشتن سربازان ماهر، از انضباط کافی برخوردار نبود و به خوبی ارتش کوچک یونان ساماندهی نشده بود.در واقع حتی 2500 سال پیش نیز سازماندهی و برنامهریزی حرف اول را در جنگ میزد. این مسأله امروزه که جنگ پیچیدهتر و ابزارآلات جنگی پیشرفتهتر شده است، اهمیت بیشتری دارد و بدون شک ارتش هیچ کشوری نمیتواند بدون ساماندهی و برنامهریزی لازم، امنیت مرزهای کشور را تضمین کند؛ کاری که نیازبه اطلاعاتی جامع و دانش گسترده در زمینههای مختلف دارد. رشته مهندسی سیستم که در دانشگاه افسری امام علی(ع) وابسته به نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران ارائه میشود برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز در همین زمینه میباشد. متخصصاناین رشته مسائلی از قبیل برنامهریزی، سازماندهی، کنترل و هماهنگی فعالیتها را در راستای استفاده بهینه و مؤثر از منابع انسانی، تجهیزات و تکنولوژی فرا میگیرند و در نهایت به عنوان فرمانده رستههای مختلف به کار گمارده میشوند؛ یعنی فرمانده یا رئیس بخش کامپیوتر، بخش الکترونیک، بخش موشکی، بخش وسایل و تجهیزات پیشرفته پرنده میشوند. چرا که امروزه نحوه مبارزه با قدیم تفاوت کرده است و مخابرات، الکترونیک، لیزر، ماهواره و کنترل سیستمها حرف اول را در مبارزه میزنند و طبیعی است که رهبران و فرماندهان ارتش ما نیز باید به تکنولوژی روز مجهز شوند. رشته مهندسی سیستم در راستای همین هدف طراحی شده است؛ یعنی فارغالتحصیلان این رشته در نهایت در رستههای رزمی شامل رسته پیاده، رسته توپخانه و موشکها، رسته زرهی و رسته مهندسی رزمی فرمانده میشوند.
تواناییهای لازم :
دانشجوی رشته مهندسی سیستم باید در دروس ریاضی و فیزیک قوی باشد تا بتواند فرماندهی رستههای مختلف نظامی را بر عهده گرفته و به خوبی انجام وظیفه کند. برای مثال فرمانده توپخانه باید از دانش ریاضی خوبی بهرهمند باشد تا بتواند محاسبات پیچیده ریاضی و معادلات بالستیکی را انجام دهد. گفتنی است که دانشجویان رشته مهندسی سیستم تنها از میان داوطلبان مرد مسلمان (شیعه یا سنی) گروه آموزشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی انتخاب میشوند. این افراد باید رشته مهندسی سیستم را در یکی از اولویتهای 1 تا 30 فرم انتخاب رشته تحصیلی خود انتخاب کنند. در غیر اینصورت کد رشته مذکور که بعد از اولویت سیام انتخاب شده باشد، حذف خواهد شد. همچنین این افراد علاوه بر موفقیت در آزمون سراسری باید در معاینات پزشکی این دانشگاه پذیرفته شوند؛ یعنی قد آنها باید حداقل 170 سانتیمتر و دید آنها 8 از 10 باشد و ناراحتی قلبی، مغزی، ضایعه عضوی، کور رنگی و در کل آزردگیهای جسمی و روحی نداشته باشند. و در نهایت باید در مصاحبه عقیدتی و حفاظتی این دانشگاه که به صورت کتبی و حضوری برگزار میشود و در آن از اطلاعات عمومی اسلامی، مسائل سیاسی و اجتماعی، میزان پایبندی به اسلام و علاقهمندی به شغل نظامیگری سؤال میشود، پذیرفته شوند.
موقعیت شغلی در ایران :
یکی از مهمترین دغدغههای هر جوانی، پیدا کردن موقعیت شغلی مناسب است این مسأله حتی برای قشر تحصیل کرده جامعه نیز مطرح میباشد از همین رو ورود به رشتهای که آینده شغلی آن تضمین شده باشد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. رشته مهندسی سیستم یکی از همین رشتهها است. زیرا دانشجویان آن با درجه ستوان دومی فارغالتحصیل میشوند و به استخدام ارتش جمهوری اسلامی ایران درمیآیند و با گذراندن دورههای حین خدمت به ترتیب سلسله مراتب فرماندهی را طی میکنند.
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس پایه:
ریاضی عمومی ، ریاضی مهندسی، معادلات دیفرانسیل، فیزیک ، مبانی رایانه و آشنایی با سیستم عامل ، شیمی عمومی، روانشناسی عمومی، مبانی جامعهشناسی، اقتصاد عمومی.
دروس اصلی :
مبانی مهندسی برق، استاتیک و مقاومت مصالح ، تحقیق در عملیات ، مهمات و شیمی مواد منفجره، مهندسی ماشین، آمار و احتمالات، اصول حسابداری و هزینهیابی، رایانه و برنامهنویسی، حقوق اساسی ، مدیریت منابع انسانی، اصول مدیریت و سازمان، رفتار سازمانی، روش تحقیق، تئوری و آنالیز تصمیمگیری.
دروس تخصصی :
مهندسی سلاح و بالستیک، سیستمهای صف و ستاد، تجزیه و تحلیل سیستمها، استحکامات و مهندسی رزمی، اصول نگهداری و تعمیرات ، طرح سیستمهای اطلاعاتی و کنترل مدیریت ، نقشه خوانی ، نقشهبرداری، اصول و قواعد اساسی رزم، جغرافیای نظامی ایران و کشورهای همجوار، زبان تخصصی ، پروژه، کارآموزی.
منبع: کتاب آشنایی با رشته های دانشگاهی سازمان سنجش آموزش کشورتالیف خانم فیروزه سودایی ونرم افزار سامان رشته ی سازمان سنجش
ویدیو : معرفی رشته مهندسی سیستم