فست‌فود سیمای بیماری‌ها را دگرگون کرده است : معاون بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت ...



بیماری ام اس , بیماری ای بی , بیماری اوتیسم

معاون بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت ایران، با انتقاد از تغییر فرهنگ غذایی مردم در سال های اخیر، گفت: فست فودها سیمای بیماری ها در کشور را دگرگون کرده اند.

معاون بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت ایران، با انتقاد از تغییر فرهنگ غذایی مردم در سال های اخیر، گفت: فست فودها سیمای بیماری ها در کشور را دگرگون کرده اند.

به گزارش مهر، دکتر محمدجواد کبیر، افزود: امروزه در بسیاری از كلانشهرها و حتی شهرهای كوچك گسترش فست‌فودها را شاهد هستیم، یعنی غذاهایی كه دارای اسیدهای چرب ترانس بالایی هستند در نتیجه بار بیماریزایی آنها بالا بوده و چهره بیماری ها را کاملا عوض کره است.

وی همچنین آپارتمان نشینی و فعالیت بدنی محدود مردم و حتی کودکان را از جمله عوامل دیگر گسترش شیوع بیماری های غیرواگیر در کشور دانست.

معاون بیمه سازمان بیمه سلامت ایران با اشاره به نقش سازمان های بیمه گر در آموزش و پیشگیری از بیماری ها افزود: این سازمان‌ها باید از همه ابزارها برای آگاه‌سازی عمومی و پیشگیری از بروز بیماری‌های مزمن استفاده كرده و برای ارائه بسته‌های آموزشی و حمایتی برنامه‌ریزی کنند.

کبیر تاکید کرد: بیمه ها همچنین برای کاهش بروز بیماری ها باید به بحث پیشگیری و غربالگری وارد شوند.

معاون بیمه سلامت سازمان، با اشاره به ورود سازمان بیمه سلامت ایران برای نیل به چهار منظور مهم یعنی پیشگیری، تشخیص بموقع، مداخله موثر و درمان سرپایی عمومی، گفت این سازمان از اواسط سال ۱۳۹۳ قدم‌های موثر و خوبی در این زمینه ها برداشته است.

به گفته وی، سال گذشته در تفاهم‌نامه بیمه روستاییان كه با وزارت بهداشت امضا شد، شاهد رشد مطلوب خدمات پیشگیری، مراقبت و غربالگری بودیم.

کبیر، توانمندسازی بیمه شدگان و حركت به سمت خودمراقبتی و ارتقاء سطح آگاهی عمومی برای ایجاد مطالبه اجتماعی به منظور افزایش پاسخگویی را استراتژی سازمان بیمه سلامت ایران  دانست و افزود: با این استراتژی مفهوم سطح بندی روشن می شود و مردم امکان دریافت خدمت از سطح تعیین شده را پیدا می کنند.

وی تاکید کرد: در كنار توانمندسازی بیمه شدگان، نظارت اجتماعی بر كار موسسات ارائه دهنده خدمت  هم باید صورت  ‌گیرد، زیرا مردم از حقوق مناسبی برخوردارند و حدود آن را می‌شناسند  و موسسات ارائه دهنده خدمت در بخش‌های دولتی و خصوصی هم باید خود را مكلف به رعایت حقوق مردم بدانند و سازمان بیمه سلامت به عنوان وکیل بیمه شدگان  بر ارائه خدمات مطلوب به موکلان خودنظارت دقیق خواهد داشت.

کبیر افزود: سلامت محصول مشتركی میان دستگاه های درگیر در امر توسعه است و برخلاف دیگر كالاها یا خدمات به گروه یا فردی هدیه یا واگذار نمی‌شود. برای دستیابی به سلامت نیاز داریم از توان همه دستگاه‌های اجرایی، افراد و اشخاص استفاده كرده و از تلاش آنها بهره‌مند شویم. از این جهت سلامت حاصل كاركرد بخش‌های مختلف جامعه است، در عین حال تلاش دستگاه‌های تعیین‌كننده و اثرگذار برای تحقق این هدف بزرگ ضرورت دارد.

وی ادامه داد: مهمترین مولفه‌ها این است كه بدانیم در حوزه سلامت كشور چه وضعی داریم؟ چه عوامل خطری وجود دارد؟ مردم از چه سطح سلامتی برخوردارند؟ چه خطراتی جامعه را تهدید می‌كند؟‌ برای این منظور باید تعریف درستی از سلامت داشته باشیم. در واقع مسائلی كه امروز از سوی سازمان جهانی بهداشت مورد تاكید قرار می‌گیرند شامل بیكاری، فقر، مسكن، حمل و نقل، تغذیه، محیط زیست، جنسیت و عدالت می باشد كه در اصطلاح به آنها عوامل اجتماعی اثرگذار بر سلامت می‌گویند.

وی در پاسخ به  این پرسش که آیا منابعی كه اكنون در حوزه سلامت مردم هزینه می‌شود مبتنی بر نیازهای آنهاست، تاکید کرد: خیر، این‌طور نیست؛ شاید دلیل آن ایجاد تقاضاهای غیرضروری یا القایی باشد یا این‌كه كمیت و كیفیت خدمات مطلوب نباشد. مساله بعدی كه احتمال كمتری دارد بروز خطا در ارائه خدمت و ناتوانی از پاسخ‌دهی مطلوب است. هر چقدر نظام ارائه خدمت به سمت پاسخ‌دهی بهتر پیش برود به همان اندازه كرامت مردم بیشتر رعایت می‌شود. فقط در این صورت است كه می‌توانیم خاستگاه‌ها و نیازهای آنان را خوب شناخته و برای تامین آن برنامه‌ریزی كنیم.

انتظار مردم از بیمه ها برای خدمات مناسب
معاون بیمه سلامت سازمان افزود: مردم حق دارند برای تامین نیازهای خود مطالباتی از ما داشته باشند. تامل دقیق در نظام سلامت نشان می دهد كه نقش سازمان‌های بیمه‌گر به عنوان حامیان جامعه در همه حال پررنگ است. مردم انتظار دارند در مقابل منابعی كه از جیب یا مالیات آنان به سازمان‌های بیمه‌گر واگذار می‌شود، پاسخ مناسبی دریافت كرده و از خدمات كمی و كیفی مطلوب و مناسبی برخوردار شوند.

کبیر افزود: ما چاره‌ای نداریم جز اینكه سطح دانش و آگاهی جامعه در حوزه سلامت را به حد مطلوبی برسانیم.

وی با اشاره به شعار امسال سازمان بهداشت جهانی که «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» است، گفت: چرخه تولید فرآورده‌های غذایی از مزرعه تا سفره مراحل مختلفی دارد، یعنی باید ببینیم میزان كیفیت و صحت و سلامت ماده غذایی خامی كه می‌خواهیم مصرف كنیم چگونه است.

 

آیا این فرآورده دارای سموم شیمیایی كنترل نشده است؟‌ آیا حاوی عناصر سمی یا فلزات مضر است؟ یا این‌كه در چرخه تولید آنها چقدر از كودهای شیمیایی استفاده شده است؟ در این خصوص همه عوامل شامل آب، خاك و هوا بر كیفیت ماده غذایی تاثیرگذار بوده و سلامت ما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.نكته بعدی نگهداری، فرآوری و عمل‌آوری از مرحله برداشت تا حمل و توزیع است. هر قدر این چرخه به استانداردهای تعیین‌شده نزدیك‌تر باشد به همان اندازه مصرف‌كننده نهایی غذای مطمئن‌ و سالمی دریافت می‌كند.


 اخبار  اجتماعی  -  مهر 


ویدیو : فست‌فود سیمای بیماری‌ها را دگرگون کرده است