فدراسیونهای بخور بخواب! : اگرچه بحث انحلال و ادغام برخی فدراسیونها و عضویت ...
اگرچه بحث انحلال و ادغام برخی فدراسیونها و عضویت در زیر مجموعه انجمنهای ورزشی که در راستای کوچکسازی دستگاه ورزش هدفگذاری شده، سالهاست که در سطح کلان مدیریتی ورزش مطرح شده اما آنطور که از شواهد و قراین پیداست، بعد از سالها کنجار رفتن بالاخره این اتفاق میمون و مبارک در آستانه اجرایی شدن قرار گرفته است.
گلف، موتورسواری و اتومبیلرانی، ورزشهای سنتی و بومی، اسکواش، نجات غریق، سه گانه، کارگری، ورزش مدارس، ورزش دانشگاهی، کونگ فو و ورزشهای رزمی مجموعه فدراسیونهایی هستند که به نوعی حیاط خلوت ورزش ظرف یکی، دو دهه گذشته بودهاند و به غیر از برخی موفقیتهای نه چندان معتبر بیناللملی، خروجی چندان چشمگیر و امیدوارکنندهای برای ورزش ایران در پی نداشتهاند.
با توجه به تعدد فدراسیونهای ذکر شده در بالا، بخش قابل توجهی از بودجه ورزش به خزانه آنها اختصاص پیدا میکند که معمولا صرف برگزاری همایشهای داخلی یا شرکت در مسابقات و تورنمنتهای درجه چندمی میشود که بیشتر جنبه تفریحی و تبلیغاتی دارند. بحث انحلال، ادغام و کوچکسازی فدراسیونهای ورزشی که در صورت تحقق یکی از اقدامات ریشهای مثبت و اثرگذار وزارت ورزش خواهد بود، قطع به یقین زمینه نفس کشیدن بسیاری از رشتههای آیندهدار و با پتانسیل که تشنه اندک امکانات مادی بیشتری هستند را فراهم خواهد کرد.
بدون شک با اجرایی شدن این طرح، بسیاری از هرزرویهای مادی و غیرمادی در ورزش و موازیکاری و بعضا بیهودهکاریهایی که در زمین بایر این فدراسیونها رقم میخورد، متوقف میشود. نکته جالب توجه اینکه بسیاری از روسای این فدراسیونها کاملا به وضعیت خوابآلود، کسل کننده و البته درجا زدن فدراسیونهای متبوع خودشان آگاهی و اشراف دارند و با وجود چنین وضعیتی برای افزایش بودجه سالیانهشان مدام در تکاپو هستند!
بودجههایی که بعضا دیده شده صرف ریخت و پاشهای آنچنانی، سفرهای بعضا خانوادگی و هزینههای بیهوده دیگر شده و حواشی زیادی را به دنبال داشته اما در مقابل حتی به اندازه یک دهم در بهبود کمی و کیفی عملكرد فدراسیونها اثربخشی نداشته است! در زیر بررسی وضعیت فعلی و عملکرد سالیان اخیر برخی فدراسیونهای ورزشی که مستعد انحلال و ادغام هستند،
صورت گرفته است.
گلف
در حالیکه قرار است مجمع انتخاباتی فدراسیون تا پایان سال جاری برگزار شود، خبرها حکایت از این دارد که اولین قربانی طرح کوچکسازی فدراسیونهای ورزشی، گریبانگیر این رشته ورزشی خواهد شد و در آیندهای نزدیک به زیر مجموعه انجمنهای ورزشی منتقل خواهد شد. کیکاووس سعیدی رئیس فدراسیون گلف که ظرف سالیان اخیر تلاش زیادی تا مانع انحلال فدراسیون متبوعش شود، در طول دوره ریاستش به جز برگزاری مسابقات نه چندان با کیفیت لیگ و مسابقات تبلیغاتی جام سفرا، قدم مثبت و موثر دیگری بر نداشته است. به نظر میرسد که در آیندهای نزدیک کیکاووس سعیدی علیرغم میل باطنیاش باید با کرسی ریاست فدراسیون گلف خداحافظی کند.
کونگ فو و رزمی
فدراسیون کونگ فو که دوئل دیرینهای با فدراسیون رزمی داشته و تلاش کرده تا از سایه این فدراسیون فرار کند، بهواسطه برخی مسائل پشت پرده و اختلافات درونی که بین سبکهای زیرمجموعهاش وجود دارد، کاملا دست به عصا و لاک پشتی حرکت میکند. فدراسیون کونگ فو که به لحاظ موقعیت مکانی نیز درتودر توهای مجموعه ورزشی آزادی پنهان شده، بعد از گذشت سالها توانسته مسابقاتی به نام لیگ برگزار کند که البته به لحاظ کمی و کیفی قابل دفاع نیست.
فعالیتهای بین المللی فدراسیون کونگ فو هم فقط به حضور تناوبی در برخی تورنمنتهای كاملا كمارزش مربوط میشود که بیشتر جنبه فستیوال و نمایشی دارد. از سوی دیگر فدراسیون ورزشهای رزمی هم که به نوعی با همه فدراسیونهای رزمی موازی کاری میکند نیز به غیر از مدالهای بین المللی نه چندان معتبر خروجی دیگری برای ورزش ایران نداشته و به نظر میرسد که در خوشبینانهترین حالت میتواند همراه با فدراسیون کونگ فو در زیر یک چتر فعالیت کند.
موتورسواری و اتومبیلرانی
باوجود جذابیت و اقبال عمومی این رشته ورزشی و مجموعه بزرگی که در اختیار این فدراسیون است، بارها و بارها شاهد حواشی و گلایههای ورزشکاران نیمه حرفهای و حرفهای این رشته ورزشی بودهایم که از سادهترین مشکلات و نقاط ضعفی که در مدیریت فدراسیون دیده میشود، گلایه و شکایت دارند و بسیاری از چهرههای سرشناس این رشته قید کار کردن تحت نظر فدراسیون را زدهاند و بهصورت شخصی به تمرین میپردازند! ضمن اینکه فدراسیون اتومبیلرانی و موتورسواری در بحث سخت افزاری و تهیه امکانات لازم این رشته نیز گام چندان موثر و چشمگیری که قابل دفاع باشد را بر نداشته است. وزارت ورزش به رسم همه فدراسیونهای دیگر سالانه بودجه تعریف شدهای را در اختیار این فدراسیون قرار میدهد اما عملا تمام هزینههای این رشته پرهزینه ورزشی از جیبهای شخصی و خصوصی خرج میشود.
ورزشهای بومی و محلی
فدراسیون ورزشهای بومی و محلی باوجود دامنه گستردهای که به لحاظ مخاطب دارد، فعالیت اثرگذار و چشمگیر چندانی ندارد و شاید به جرات به توان گفت که فقط و فقط اندک برنامههایی که به همت اهالی شهر و روستاها برگزار میشود را به پای خودش مینویسد! درحالیکه بسیاری از ورزشهای بومی و محلی قابلیت ثبت جهانی، توسعه و گسترش در داخل و خارج از کشور را دارند، قدم چندان مثبتی در این زمینه برداشته نشده و جای خالی یک مدیریت با برنامه و حساب شده در این فدراسیون به عینه دیده میشود. بدون شک قرار گرفتن ورزشهای بومی و محلی در زیر مجموعه انجمنهای ورزشی، حال و روزی به مراتب بهتر را برای این ورزشها رقم خواهد زد!
نجات غریق
فدراسیون سوت و کور نجات غریق با نام «سیدمصطفی میرسلیم» رئیس سنتی و با سابقهاش عجین شده است. نکته جالب توجه اینکه جدا از عامه مردم، حتی حرفهایهای ورزش هم با این سوال مواجه هستند که شرح وظایف و فعالیتهای این فدراسیون چیست و چه اهدافی را دنبال میکند. رئیس بیسروصدای فدراسیون نجات غریق هم کاملا چراغ خاموش حرکت میکند و کمتر دیده شده که در رسانهها آفتابی شود. هرچند که با توجه به رخوت و سستی فدراسیون نجات غریق به نظر نمیرسد که حرفی هم برای مطرح شدن در رسانهها وجود داشته باشد!
سه گانه
اندک مسابقات داخلی این رشته که در سطح کشوری برگزار شده، معمولا با حواشی همراه بوده و پشیمانی فدراسیون و حتی مسئولان ورزش را از برگزاری آن به دنبال داشته است! برخی محدودیتها که مانع برگزاری این رشته بهصورت عمومی شده از جذابیتهای ورزش سهگانه کاسته و باعث شده تا تقویم این فدراسیون به اندک مسابقات داخلی ختم شود. نکته جالب توجه اینکه شنیده شده در برخی تورنمنتهای غیررسمی بینالمللی که تیمی از ایران حضور داشته، ورزشکاران سایر رشتهها به عنوان نمایندگان ایران شرکت داشتهاند که در نوع خودش جالب است!
ورزش دانشآموزی و دانشگاهی
نام و نشان این دو فدراسیون کاملا جنبه فرمالیته دارد و به نوعی باید صراحتا گفت که خبری از وجود خارجی این دو فدراسیون نیست!
در ورزش دانشآموزی صفر تا صد کار در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار دارد و ظرف سالیان اخیر کوچکترین فعالیتی از این فدراسیون دیده نشده است. فدراسیون دانشگاهی هم وضعیت مشابهی با فدراسیون دانشآموزی دارد و به غیر از اختلافاتی که ارگانهای مختلف دانشجویی برای برگزاری المپیادها و اعزام تیمهای ورزشی به مسابقات بین المللی داشتهاند، موضوعات دیگری که حداقل نقشی از فدراسیون دانشگاهی را تعریف کند، دیده نشده است.
کارگری
فدراسیون کارگری هم وضعیتی مشابه با دو فدراسیون بالا دارد و بیشتر درگیر اختلافات بین مسئولان وزارت ورزش و وزارت کار بوده و مشخص نیست در ورزش کمرنگ و بیحال ورزش کارگری چه نقشی را ایفا میکند! نکته جالب توجه اینکه مسئولان وزارت ورزش و وزارت کار زحمت صحبت کردن و تشریح وضعیت این فدراسیون و اهدافی که دنبال میکند را هم به خودشان نمیدهند و در آرشیو رسانهها به جز تعداد اخباری محدود، مطالب دیگری در خصوص این فدراسیون یافت نمیشود.
اخبار ورزشی - قانون
ویدیو : فدراسیونهای بخور بخواب!