جشنواره موسیقی فجر: جشنواره‌ای برای آماتورها :       یش‌بینی‌ها درست از آب ...



 

 

جشنواره موسیقی جوان , جشنواره ملی موسیقی جوان , جشنواره ملی موسیقی

 

یش‌بینی‌ها درست از آب درآمد و جشنواره بین المللی موسیقی فجر كه زمانی مهمترین رویداد موسیقایی كشور محسوب می شد، با غیبت هنرمندان و گروه‌های شناخته شده تبدیل به محلی برای حضور گروه‌های كم‌تجربه شده است.


سخنان دبیر بیست و پنجمین دوره از جشنواره موسیقی فجر كه جشنواره این دوره را جشنواره‌ای برای گروه‌های آماتور دانسته بود؛ درست درآمد و دست كم تركیب گروه‌های حاضر در بخش رقابتی، بین‌الملل و نواحی این موضوع را تایید كرد.

 

اگرچه اطلاق عنوان آماتور به حاضران در این دوره از جشنواره به معنای توهین به گروه‌های جوان و كم تجربه و همین طور چند هنرمند نام آشنایی كه در این دوره از جشنواره شركت كرده‌اند، نیست، اما غیبت هنرمندانی كه دست كم تا همین چند سال قبل در جشنواره موسیقی فجر شركت می‌كردند و پر شدن جدول برنامه‌های جشنواره از نام گروه‌هایی كه نام آنها یك‌بار هم به گوش نخورده است، ناچار چنین عناوینی را به ذهن می آورد. اگرچه كه محمدعلی خبری(دبیر جشنواره) دیروز(اول اسفند) در نشست مطبوعاتی نیز خود؛ جشنواره این دوره را محلی برای كشف استعدادها و حضورگروه‌های آماتور دانسته بود.

 

از میان ۱۳۰ گروه و هنرمند كه نامشان در جدول برنامه‌های جشنواره منتشر شده؛ تنها نام ۲۲ گروه و هنرمند نام آشنا به چشم می‌خورد كه این رقم چیزی در حدود ۱۶ درصد كل گروه‌های حاضر در جشنواره را تشكیل می‌دهد. از مجموع این گروه‌ها می‌توان به: اركستر سمفونیك تهران، اركستر موسیقی نو، اركستر مجلسی جوانان، گروه آوازی تهران، اركستر بادی تهران، گروه كر و سنتی فرهنگسرای بهمن، گروه كر دفتر موسیقی، لیان، گروه اركیده و هنرمندانی همچون: جلال ذوالفنون، هادی منتظری، محمد اسماعیلی، سعید ثابت، مازیار ظهیرالدینی، گروه آریان، بنیامین، احسان خواجه‌امیری، رضا صادقی، علی لهراسبی و حمید عسگری اشاره كرد. كه البته پس از شنیدن دلایل غیبت برخی گروه‌هایی كه حاضر نشدند به دلایل مختلف در جشنواره شركت كنند، چنین برمی‌آید كه حضور همین هنرمندان نیز با اما و اگرهایی همراه بوده است. گروه‌هایی كه علت اصلی غیبت خود را بی‌برنامگی برگزاركنندگان جشنواره و دعوت بسیار دیرهنگام از آنها برای جشنواره اعلام كرده‌اند. به همین دلیل به نظر می‌رسد كه در زمان اجرای همین گروه‌ها هم باید انتظار اجرای قطعات تكراری را بسیار بیشتر از گذشته در سالن داشت.

 

از میان ۱۲ گروه خارجی حاضر در جشنواره هم تنها۳ نام آشنا به چشم می‌خورد: اركستر زهی اوكراین، رامیز قلی اف از كشور آذربایجان و دولتمند خلف از كشور تاجیكستان. درواقع علاقه‌مندان جشنواره‌ای كه عنوان بین الملل را برای خود به یدك می‌كشد؛ انتخاب چندانی برای تماشای گروه‌هایی موسیقی خارجی هم ندارند. اگرچه مجید لطیفی سرشت(دبیر اجرایی جشنواره) اعلام كرده است كه هنوز نام تمام گروه‌های بین الملل حاضر در جشنواره قطعی نشده و احتمالا تعداد این گروه‌ها بیشتر هم خواهد شد. اما این مژده لطیفی سرشت درحالی اعلام می‌شود كه كمتر از یك هفته به آغاز جشنواره باقی مانده است.

 

تیم برگزاركننده جشنواره همچنین حضور اساتید موسیقی نواحی را یكی از بخش‌های ویژه جشنواره بیست و پنجم دانسته است، اما در میان نامهای اساتید بخش نواحی هم اسامی آشنایی هم به چشم نمی‌خورد. اساتیدی همچون مجید تكه از موسیقی استان گلستان، محمد یگانه از موسیقی خراسان‏، عاشیق اسكندری و...

 

شاید تنها نقطه قوت جشنواره امسال حضور ۶ هنرمند مطرح موسیقی پاپ باشد كه طی ۷ روز جشنواره به اجرای برنامه خواهند پرداخت. هنرمندانی كه در دیگر روزهای سال و ایامی غیر از جشنواره كمتر می‌توان آنها را در سالن‌های اجرای پایتخت در حال اجرای موسیقی دید.

 

اگرچه هنرمندان طراز اول موسیقی كشور سالهاست كه جشنواره موسیقی فجر را تحریم كرده‌اند و تمایلی به اجرای برنامه در آن ندارند، اما تا همین چند دوره اخیر گروه‌ها و هنرمندان خوب و متوسط موسیقی كم و بیش در جشنواره حاضر می‌شدند كه در این دوره حتی از آنها هم خبری نیست: اركستر زهی جوانان، گروه شمس، اركستر سنتی دفتر موسیقی، اركستر فیلارمونیك تهران، خاچیك بابائیان، فرهنگ شریف، منصور نریمان، مجید كیانی، كیوان ساكت، سالار عقیلی، علیرضا قربانی، محسن نفر و بسیاری از هنرمندان و گروه‌های متوسط كم و بیش در جشنواره شركت می‌كردند كه در دوره بیست و پنجم از آنها هم خبری نیست.

 

اگرچه برگزاركنندگان بیست و پنجمین جشنواره موسیقی فجر با این اوصاف هنوز هم معتقدند كه این جشنواره هم جشنواره گرمی خواهد بود، اما قطعا از جشنواره‌ای كه هنوز پس از ۲۵ دوره به فكر الگو گرفتن از این دوره برای سیاست‌های سال قبل است و سیاست‌های آن درواقع بیشتر به جشنواره موسیقی نواحی و جوانان شبیه‌تر است تا یك جشنواره بین‌الملی، دیگر نمی‌توان انتظار داشت كه مهمترین رویداد موسیقایی سال باشد.

 



ویدیو : جشنواره موسیقی فجر: جشنواره‌ای برای آماتورها