از آنفولانزا در امان بمانید! : معمولا فرارسیدن فصل پاییز با شیوع ابتلا به بیماری‌های ...


معمولا فرارسیدن فصل پاییز با شیوع ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی همراه است. همشهری آنلاین - ندا نوربخش: معمولا فرارسیدن فصل پاییز با شیوع ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی همراه است.

چرا؟ چون هم ازدحام جمعیت در مكان‌های عمومی مانند مدرسه‌ها، دانشگاه‌ها و مهدهای كودك بیشتر می‌شود و هم بیشتر ما برای در امان ماندن از باد به‌اصطلاح پاییزی، تمام در و پنجره‌ها را می‌بندیم و به این ترتیب، شرایط مناسب را برای تكثیر و انتشار عوامل ویروسی و عفونی بیماری‌زا فراهم می‌كنیم. حالا در این میان، آنهایی برنده‌اند و از شر بیماری‌های سخت و مداوم در فصل‌های سرد سال در امان می‌مانند كه سیستم ایمنی یا قدرت دفاعی بدنشان بالاتر از بقیه باشد.

آنفولانزا , واکسن آنفولانزا , امان

آیا می‌دانید كه راه‌هایی بسیار ساده، كاربردی و طبیعی برای افزایش قدرت بدن در برابر عوامل بیمازی‌زا وجود دارد و كافی است كه كمی سبك زندگی و خورد و خوراكمان را برای این منظور تغییر دهیم؟ اگر نمی‌دانید یا دوست دارید بدانید كه این تغییرات را از كجا و چطور شروع كنید، بهتر است با صفحه تندرستی امروز همراه باشید.

ماهی، بهترین است

گوشت ماهی حاوی نوعی ماده معدنی بسیار مغذی به نام سلنیوم است كه می‌تواند باعث افزایش تولید سیتوكین توسط گلبول‌های سفید خونی شود. سیتوكین، پروتئینی است كه می‌تواند به دفع ویروس‌های عامل ابتلا به آنفلوآنزا در بدن كمك كند و باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن شود. به‌علاوه، ماهی‌های چرب مانند سالمون، قزل‌آلا، كیلكا و ساردین، حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا3 هستند و می‌توانند با قوی‌تر كردن سیستم دفاعی بدن، باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا شوند.

گوشت قرمز بدون چربی را هم فراموش نكنید

یكی از عوامل مؤثر در كاهش قدرت سیستم ایمنی در بدن افراد گیاهخوار، كاهش سطح «روی» بدن آنهاست. كمبود روی با تضعیف قدرت دفاعی بدن، منجر به افزایش شانس ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی می‌شود. حتی كمبود «روی» در حد متوسط هم احتمال ابتلای فرد به بیماری‌های عفونی را تاحد قابل توجهی افزایش می‌دهد. عنصر «روی» برای تولید گلبول‌های سفید بدن و بالا بردن قدرت سیستم دفاعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از این رو، متخصصان تأكید بر مصرف انواع گوشت و خوراكی‌هایی با منابع حیوانی برای تأمین روی كافی در بدن دارند. بد نیست بدانید كه مصرف حدود 90گرم گوشت قرمز بدون چربی در طول روز می‌تواند 30درصد از نیاز بدن به «روی» را تأمین كند. ماست، شیر، غلات سبوس‌دار، گوشت ماكیان، مغزها و گوشت ماهی از دیگر منابع خوب دریافت «روی» محسوب می‌شوند.

هر روز پیاز و پرتقال بخورید

یكی از ساده‌ترین راه‌های افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، مصرف خوراكی‌های حاوی ویتامین C است. ویتامین C جزو قوی‌ترین آنتی‌اكسیدان‌هاست كه با افزایش چشمگیر قدرت سیستم ایمنی بدن، جلوی ابتلا به بیماری‌های عفونی و ویروسی را تا حد قابل‌قبولی می‌گیرد. مهم‌ترین منابع ویتامین C، خوراكی‌هایی مانند پرتقال، گریپ‌فروت، لیموترش، پیاز خام، فلفل دلمه‌ای و فلفل‌های سبز و تند هستند. از آنجا كه پاییز و زمستان فصل برداشت انواع مركبات است، بنابراین توصیه می‌شود كه روزانه یكی‌دو عدد پرتقال یا یك لیوان آب مركبات را در برنامه غذایی خود داشته باشید و حتما با تمام وعده‌های غذایی خود، پیاز و فلفل دلمه‌ای خام بخورید.

خانواده جو را دست‌كم نگیرید

جو كامل و جو دوسر جزو غلات حاوی بتاگلوكان هستند. محققان می‌گویند كه بتاگلوكان، نوعی فیبر غذایی و آنتی‌اكسیدان است كه به‌عنوان یك عامل ضد‌میكروبی در بدن عمل می‌كند و باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود. از این رو، افرادی كه به‌صورت منظم غلات حاوی جو و جو دوسر را در برنامه غذایی خود دارند، كمتر از دیگران بیمار می‌شوند، زخم‌هایشان زودتر خوب می‌شود و اگر دچار بیماری‌های عفونی شوند، قدرت عمل داروهای آنتی‌بیوتیكی در بدن آنها افزایش می‌یابد و درنتیجه، زودتر از حد معمول به بهبودی كامل می‌رسند. به این ترتیب، پیشنهاد ما به شما این است كه در روزهای پاییزی و زمستانی نان جو یا‌ آش و سوپ جو مصرف كنید.

سیب‌زمینی شیرین را هم در سبد غذاییتان بگنجانید

بیشتر ما فكرش را هم نمی‌كنیم كه داشتن پوستی سالم می‌تواند در افزایش قدرت سیستم دفاعی بدنمان نقش داشته باشد اما بهتر است بدانید كه پوست سالم به‌عنوان نخستین سد دفاعی بدن از ورود عوامل باكتریایی و ویروسی بیماری‌زا به بدن جلوگیری می‌كند. همه ما برای داشتن پوستی سالم و قوی، به مقادیر مناسبی از ویتامینA نیاز داریم. ویتامینA به تولید بافت‌های به هم پیوسته در سطح پوست كمك بزرگی می‌كند و به این ترتیب، باعث بهبود عملكرد سیستم ایمنی بدن در مراحل بعدی مبارزه با عوامل بیماری‌زا می‌شود. یكی از بهترین راه‌های افزایش سطح ویتامین A در بدن، مصرف خوراكی‌های حاوی بتاكاروتن است. این ماده در بدن تبدیل به ویتامینA می‌شود. سیب‌زمینی شیرین، بهترین منبع دریافت ویتامین A از بتاكاروتن به‌حساب می‌آید. هویج، طالبی و كدو تنبل هم از دیگر منابع خوب بتاكاروتن هستند.

چای بنوشید

یك خبر خوب برای طرفداران چای اینكه بدن افرادی كه روزانه 5فنجان یا حدود 5/2 لیوان چای سبز یا سیاه تازه‌دم و رقیق می‌نوشند، در برابر عوامل بیماری‌زا مقاوم‌تر از بدن افرادی است كه به نوشیدن سایر نوشیدنی‌های گرم عادت دارند. ال‌تیانین، نوعی آمینواسید مفید موجود در چای سبز و سیاه است كه می‌تواند با افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، تاحد زیادی باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی و ویروسی در فصل پاییز و زمستان ‌شود. البته، متخصصان توصیه می‌كنند كه برای بهره‌مند شدن از خواص چای، آن را حدود 15تا 20دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار كتری یا سماور دم بندازید و تا 30دقیقه پس از دم كشیدن هم چای را مصرف كنید.

از بوی سیر نترسید

خیلی‌ها از ترس بوی سیر، دور مصرف آن را خط می‌كشند درصورتی كه این سبزی ریشه‌ای پرخاصیت، حاوی ماده‌ای به‌نام آلیسین است كه می‌تواند به‌خوبی با عفونت‌های باكتریایی در بدن بجنگد. آن گروه از افرادی كه عادت به مصرف مداوم سیر دارند، دو‌سوم كمتر از افرادی كه سیر نمی‌خورند، به بیماری‌های عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا می‌شوند. به‌علاوه، مصرف مداوم سیر می‌تواند به‌شدت باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن در برابر عوامل بیماری‌زای ویروسی شود. پس از همین روزهای اول پاییز شروع كرده و در غذاهای خود از سیر استفاده كنید.

دور سیگار و قلیان را خط بكشید

انواع تركیبات شیمیایی موجود در تنباكوی سیگار و قلیان، می‌توانند به‌سادگی باعث ایجاد اختلال در عملكرد سیستم دفاعی بدن شوند و با كاهش قدرت دفاعی بدن، امكان ابتلا به بیماری‌های ویروسی را به راحتی فراهم كنند. از این رو، توصیه می‌شود كه به‌عنوان بزرگ‌ترین قدم در راه اصلاح سبك زندگی و افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن برای پیشگیری از بیمار شدن، از همین امروز دور سیگار و قلیان را خط بكشید.

به اندازه كافی بخوابید

شب‌های پاییزی، شب‌هایی طولانی هستند و شما می‌توانید طوری برای زندگی‌تان برنامه‌ریزی كنید كه خواب كافی داشته باشید. خواب كافی باعث كاهش استرس‌های روزانه و افزایش سطح هورمون كورتیزول در بدن می‌شود. با افزایش كورتیزول، قدرت سیستم دفاعی بدن هم بالاتر می‌رود و به این ترتیب، بدن در برابر عوامل بیماری‌زا به‌خوبی مقاوم می‌شود. متأسفانه امروزه مردم خیلی به خواب شب اهمیت نمی‌دهند و نیمه‌های شب تصمیم می‌گیرند كه بخوابند. این كار علاوه بر همه آسیب‌های روحی و روانی كه در پی دارد، می‌تواند موجب ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن شود.

دوستدار قارچ باشید

قارچ از گذشته‌های بسیار دور در طب سنتی و نوین به‌عنوان نوعی خوراكی برای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن مطرح بوده است. پژوهشگران دریافته‌اند كه تركیبات موجود در قارچ می‌توانند باعث افزایش تولید و بهبود عملكرد گلبول‌های سفید خون در برابر عوامل مهاجم و بیماری‌زا شوند. از این رو، مصرف قارچ برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا یا تسریع روند درمان آنها توصیه می‌شود. قارچ را می‌توان به‌صورت خام یا پخته مصرف كرد اما پختن آن باعث هضم بهتر پروتئین‌های موجود در بافتش می‌شود. بنابراین بهتر است انواع قارچ را قبل از مصرف، حرارت مختصر و ملایمی بدهید.

از سوپ مرغ غافل نشوید

خیلی از ما دوست داریم كه در روزهای سرد پاییزی و زمستانی، تجربه روزانه مصرف سوپ‌های گرم را داشته باشیم. سوپ مرغ، بهترین گزینه است. بد نیست بدانید كه آمینو اسیدی به‌نام سیستئین هنگام پخت گوشت مرغ از آن آزاد می‌شود و همین مسئله می‌تواند باعث افزایش ارزش تغذیه‌ای سوپ و بالا رفتن قدرت سیستم ایمنی بدن شود. اگر می‌خواهید قدرت سیستم ایمنی بدن خود و فرزندتان را به‌صورت طبیعی بیش از پیش بالا ببرید و ریزمغذی‌های بیشتری هم به بدنتان برسانید، كمی سیر، پیاز، جعفری و جو دوسر را به سوپتان اضافه كنید. با تركیب این مواد با هم و پختن یك سوپ ساده شما می‌توانید نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های فصل پاییز و زمستان و تقویت جسمی اعضای خانواده خود داشته باشید.

چه خوراكی‌هایی باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شوند؟

به‌طور كلی، سیستم ایمنی بدن تحت‌تأثیر مواد غذایی مختلف قرار می‌گیرد. برخی از خوراكی‌ها مانند انواع میوه‌ها و سبزی‌های تازه، حاوی حجم بالایی از ویتامین‌ها، املاح و آنتی‌اكسیدان‌ها هستند و مصرف روزانه آنها می‌تواند باعث تقویت سیستم دفاعی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف شود. از طرف دیگر، برخی از خوراكی‌ها و تركیبات موجود در آنها، اختلال در سیستم ایمنی و افت عملكرد آن را به‌دنبال دارند.

مهم‌ترین خوراكی‌های سركوب‌كننده سیستم دفاعی بدن، آنهایی هستند كه روغن اشباع دارند. كره، خامه، سرشیر، روغن‌های جامد و هیدروژنه و غذاهای چرب و سرخ‌شده سردسته خوراكی‌های حاوی چربی اشباع هستند. به‌علاوه، تركیبات به‌كاررفته در انواع اسنك‌های چرب و شور موجود در بازار هم می‌توانند افت عملكرد سیستم ایمنی بدن را در پی داشته باشند. این مواد كه معمولا با نام افزودنی و نگهدارنده به اسنك‌ها و مواد غذایی آماده و نیمه‌آماده افزوده می‌شوند، تأثیر منفی بر سیستم دفاعی بدن می‌گذارند.

از این رو، بچه‌ها و حتی بزرگسالانی كه عادت به مصرف محصولات اینچنینی دارند، بیشتر از دیگران بیمار می‌شوند و روند بهبود بیماری هم در آنها به كندی صورت می‌گیرد. به‌طور كلی، دریافت هر نوع ماده غذایی كه بتواند باعث سركوب لنفوسیت‌ها در بدن شود، نقصان سیستم ایمنی را هم در پی خواهد داشت.

با این حساب، به تمام خانواده‌ها توصیه می‌شود كه برای كودكان خود خوراكی‌های سالمی مانند انواع میوه‌ها یا حتی یك لقمه نان و پنیر ساده به‌عنوان خوراكی زنگ تفریحشان آماده كنند تا بچه‌ها مجبور به مصرف روزانه كیك و اسنك‌های آماده نباشند. ضمن اینكه خانواده‌ها باید با آموزش و فرهنگسازی، فرزندان خود را از خطرات و عوارض مصرف مداوم تنقلاتی با ارزش تغذیه‌ای پایین آشنا كنند تا آنها از همین دوران كودكی انتخاب سالم‌تری بین مواد غذایی داشته باشند.


ویدیو : از آنفولانزا در امان بمانید!