چرا ژیلا صادقی فیس بوک و اینستا و... نداره؟ : ژیلا صادقی، مجری تلویزیون جزو ...



ژیلا صادقی، مجری تلویزیون جزو معدود هنرمندانی است كه در شبكه‌های اجتماعی فعالیتی نداردو او معتقد است این شبكه‌ها از فضای ناامنی برخوردار هستند كه موجب ایجاد حاشیه برای هنرمند می‌شوند.

 این روزها به واسطه گسترش شبكه‌های اجتماعی و با پیشرفت تلفن‌های همراه بسیاری از هنرمندان فاصله‌شان را با مخاطبان‌شان كم كرده‌اند و برخی از آنها بر این باورند صفحات شخصی آنها در فضاهای مجازی برای‌شان حكم یك رسانه شخصی را دارد و آنها می‌توانند با تكیه بر آن از میزان وابستگی‌شان به مطبوعات كم كنند و بی‌واسطه با مخاطبان‌شان در ارتباط باشند. اما ظاهرا این بی‌واسطه بودن گاه برای آنها ایجاد دردسر كرده و باعث بروز حواشی شده كه بازتاب آنها تا مدت‌ها دامنگیر آنها شده است.

پررنگ شدن هنرمندان در شبكه‌های اجتماعی بهانه‌ای شد تا در این شماره به سراغ یك هنرمند و روانشناس برویم و این موضوع را با آنها به بحث بگذاریم. ژیلا صادقی، مجری تلویزیون جزو معدود هنرمندانی است كه در شبكه‌های اجتماعی فعالیتی نداردو او معتقد است این شبكه‌ها از فضای ناامنی برخوردار هستند كه موجب ایجاد حاشیه برای هنرمند می‌شوند. به همین خاطر در طول سال‌ها ترجیح داده از این فضا دوری كند و ارتباط خودش با مخاطبان را صرفا به مطبوعات بسپارد. او بر این باور است گسترش شبكه‌های اجتماعی نه تنها هنرمندان را به مخاطبان‌شان نزدیك‌تر نكرده بلكه حواشی‌ای را برای آنها ایجاد كرده است. گفت‌وگوی ما را با او در زیر می‌خوانید. 

ژیلا صادقی , ژیلا صادقی و همسرش , ازدواج ژیلا صادقی

 بسیاری از هنرمندان با وجود ادعایی كه مبنی بر انتقادپذیری دارند از این روحیه برخوردار نیستند و این موضوع باعث می‌شود به دلیل فرهنگ عریان شبكه‌های اجتماعی مورد قضاوت و انتقادهای تند قرار بگیرند. این مورد قضاوت قرار گرفتن‌ها كه این روزها دامنه‌اش هر روز در حال وسیع‌تر شدن است و گاه به انتقادهای بی‌رحم و توهین هم می‌انجامد روح هنرمند را آزار می‌دهد و باعث می‌شود او از نظر روحی آسیب ببیند

این بزرگ‌ترین اشتباهی است كه برخی هنرمندان دچار آن شده‌اند تصور كرده‌اند با ایجاد شبكه‌های اجتماعی نظیر فیس‌بوك و اینستاگرام می‌توانند برای خودشان رسانه‌های شخصی را ایجاد و به نوعی حضور روزنامه‌نگاران را كمرنگ كنند در حالی كه اهالی مطبوعات با توجه به تخصصی كه دارند به مراتب بیشتر و بهتر می‌توانند هنرمند را به نحوی شایسته به مخاطب معرفی كنند

خانم صادقی شما جزو معدود هنرمندانی به شمار می‌روید كه در فضای مجازی صفحه‌ای ندارید، چرا در این فضا فعالیت نمی‌كنید؟

بزرگ‌ترین دلیلش این است كه فضای مجازی را امن نمی‌دانم و معتقدم فرهنگ استفاده از آن هنوز جا نیفتاده است. به همین خاطر نتوانستیم بهره‌گیری درستی از آن داشته باشیم. در چنین شرایطی ترجیح می‌دهم وارد این فضا نشوم تا مصون بمانم.

 بسیاری معتقدند ماهیت فضای مجازی باعث شده، افراد دچار نوعی دوگانگی شوند و ترجیح بدهند در شبكه‌های اجتماعی از نقاب استفاده كنند؟
این سوال شما بسیار ریشه‌ای است و پاسخ به آن در حوزه تخصصی من نیست و شاید بهتر باشد یك روانشناس یا جامعه‌شناس به آن پاسخ دهد. اما اگر بخواهم فارغ از بحث تخصصی و به عنوان یك فرد رسانه‌ای به این سوال پاسخ بدهم باید بگویم شبكه‌های اجتماعی كه این روزها تعداد آنها هم كم نیست و مدام هم به تعداد آنها اضافه می‌شود به سرعت در حال افزایش است و ما خیلی وقت‌ها بدون آنكه دانش كافی پیرامونش به دست آوریم از آن بهره می‌گیریم. نمی‌توان این موضوع را انكار كرد كه ماهیت این فضاها جذاب است و فرد را به سمت خودش می‌كشاند اما گاه بیشتر از آنكه ما درمورد بهره‌گیری از آن عاقلانه رفتار كنیم جو زده عمل می‌كنیم. در حالی كه از این فضا می‌توان برای بالا بردن سطح كیفی زندگی هم بهره گرفت و با گذاشتن پست و عكس‌های مناسب سطح معلومات افراد را افزایش داد، اما متاسفانه این روزها شبكه‌های اجتماعی بیشتر به محلی برای رقابت ناسالم میان افراد بدل شده و دوستان، آشنایان و همكاران ناخواسته با یكدیگر وارد جنگ روانی می‌شوند. 

همسر ژیلا صادقی , ژیلا صادقی و همسرش محسن رجبی , ژیلا صادقی و کاوه سماک باشی

 

  این جنگ روانی، گاه به محلی برای زورآزمایی افراد به ویژه هنرمندان هم بدل می‌شود و بسیاری از آنها برای به دست آوردن تعداد فالور یا لایك‌های بیشتر حاضرند دست به هر كاری بزنند؟
متاسفانه همین‌طور است و همان‌طور كه به درستی اشاره كردید این زورآزمایی و لشكركشی متاسفانه در میان هنرمندان بیشتر وجود دارد. هر چند كه این مساله شاید در ظاهر بسیار ساده باشد اما در واقع باعث آسیب زدن به شخصیت فرد می‌شود چرا كه او را به بیماری توجه مبتلا می‌كند و وی را به فضای ناسالمی سوق می‌دهد كه ممكن است در این فضا اعتماد به نفسش را از دست دهد یا دچار نوعی اعتماد به نفس كاذب شود. اینكه همه دغدغه ما در این باشد عكسی كه در اینستاگرام می‌گذاریم بیشتر از سایرین فالو شود ناخودآگاه جو ناسالمی را ایجاد می‌كند كه برای سلامت روان هنرمند و جامعه مضر است.

ایــن روزها بسیاری از سلبریتی‌ها بر این باورند كه شبكه‌های اجتماعی برای آنها حكم یك رسانه شخصی را پیدا كرده است و با پررنگ شدن آن دیگر نیازشان به مطبوعات كمتر شده است؟
این بزرگ‌ترین اشتباهی است كه برخی هنرمندان دچار آن شده‌اند تصور كرده‌اند با ایجاد شبكه‌های اجتماعی نظیر فیس‌بوك و اینستاگرام می‌توانند برای خودشان رسانه‌های شخصی را ایجاد و به نوعی حضور روزنامه‌نگاران را كمرنگ كنند در حالی كه اهالی مطبوعات با توجه به تخصصی كه دارند به مراتب بیشتر و بهتر می‌توانند هنرمند را به نحوی شایسته به مخاطب معرفی كنند. 

اینستاگرام ژیلا صادقی , ژیلا صادقی در حال شنا عکس , ژیلا صادقی بیوگرافی

 
  اما برخی از آنها بر این باورند از این طریق می‌توانند بی‌واسطه با مخاطبان در ارتباط باشند؟
این حرف زمانی درست است كه ما بتوانیم از این فضا به نحو شایسته‌ای بهره ببریم و نگاه تخصصی به آن داشته باشیم. بسیاری از هنرمندان با وجود ادعایی كه مبنی بر انتقادپذیری دارند از این روحیه برخوردار نیستند و این موضوع باعث می‌شود به دلیل فرهنگ عریان شبكه‌های اجتماعی مورد قضاوت و انتقادهای تند قرار بگیرند. این مورد قضاوت قرار گرفتن‌ها كه این روزها دامنه‌اش هر روز در حال وسیع‌تر شدن است و گاه به انتقادهای بی‌رحم و توهین هم می‌انجامد روح هنرمند را آزار می‌دهد و باعث می‌شود او از نظر روحی آسیب ببیند. برخی از هنرمندان می‌خواهند با مخاطب‌شان بی‌واسطه ارتباط داشته باشند و نقش ژورنالیست را در اطلاع‌رسانی كمرنگ كنند اما چون در این زمینه تخصص كافی ندارند بیشتر به ایجاد حاشیه دامن می‌زنند.

 یعنی شما فكر می‌كنید با پررنگ شدن حضور هنرمندان در شبكه‌های مجازی، حاشیه پیرامون آنها بیشتر شده است؟
شما غیر از این فكر می‌كنید؟ اخباری حاشیه‌ای كه طی این، مدت ایجاد شده را رصد كنید متوجه می‌شوید نه‌تنها در طول این مدت و این حواشی كمرنگ نشده بلكه به مراتب بیشتر هم شده است، در گذشته این انتقاد را برخی هنرمندها به نشریات زرد وارد می‌دانستند كه آنها نسبت به زندگی شخصی‌شان كنجكاو هستند و می‌خواهند از آن سر دربیاورند حالا ما خودمان با حضور در این شبكه‌ها هر روز از شام، نهار، مهمانی رفت و آمدها، سفرهای خارجی و داخلی‌مان عكس می‌گذاریم و ادعای بی‌واسطه بودن با مخاطبان را داریم و زمانی هم كه به واسطه یكی از عكاس‌های‌مان با انتقادهای تندی مواجه می‌شویم آن عكس را حذف می‌كنیم. هر وقت هم كه حاشیه دامن ما را گرفت كه چرا دست به این كار زدیم وجود چنین پستی را انكار می‌كنیم یا می‌گوییم این صفحه را شخصا اداره نمی‌كنیم و... این رفتارهای پرتناقض بیشتر ما را زیر سوال می‌برد و باعث ایجاد حاشیه می‌شود تا اینكه بخواهد از ما محافظت كند. هر چند كه در این راه ایراد دیگری هم وجود دارد.

چه ایرادی؟
 ایرادی كه وجود دارد، این است كه برخی هنرمندان ما تصور می‌كنند، می‌توانند در تمام رشته‌ها ورود كنند، مثلا بعد از گذشت مدتی بگویند كه ما ضمن حضور در رسانه ملی، مثلا مستند هم می‌سازیم، شعر هم می‌گوییم حتی بیمار هم ویزیت می‌كنیم و و در كار روزنامه‌نگاری هم دستی داریم، در حالی كه ورود به هر یك از این حوزه‌ها تخصص خودش را می‌خواهد و شما نمی‌توانید با چند سال قرار گرفتن جلوی دوربین به همه این حوزه‌ها اشراف پیدا كنید. برای اینكه شما درست خودتان را معرفی كنید نیازی نیست كه نقش خبرنگار را حذف كنید و در نقش خبرنگار ظاهر شوید. چرا كه یك روزنامه‌نگار با تخصصی كه در این حیطه دارد از راه درستش شما را معرفی می‌كند و اگر خطایی هم در نحوه اطلاع‌رسانی سر زده شما می‌توانید به راحتی آن را از چارتی كه در اختیار دارید پیگیری كنید اما وقتی مستقیم خودتان وارد عمل می‌شوید دیگر حفاظ امنیتی را برداشته‌اید و به تنهایی باید پاسخگوی حواشی و اتفاقات بعد آن هم باشید. 

ژیلا صادقی مجری , سایت ژیلا صادقی , بیوگرافی ژیلا صادقی

 برخی بر این باورند كه اگر ما در زمینه حضور در شبكه‌های اجتماعی و فضای مجازی فرهنگسازی درستی انجام دهیم، می‌توانیم جلوی بروز حواشی را هم بگیریم؟
فرهنگسازی كار خوبی است اما نباید فراموش كرد كه زمانبر است و ما در طول زمان ممكن است از این طریق آسیب‌های جدی را به خودمان وارد كنیم، مخاطب فضای مجازی چند صد نفر نیست كه شما بتوانید آنها را در زمان كوتاهی تربیت كنید ما با چندین میلیون نفر سر و كار داریم كه هر یك از قشر و فرهنگ متفاوتی هستند چرا در این شرایط و با آگاهی‌ای كه نسبت به جو فضاهای مجازی داریم  و خودمان را باید در معرض قضاوت قرار دهیم و بعد نسبت به قضاوت‌هایی كه در مورد ما انجام می‌شود،گارد بگیریم.

به عنوان سوال پایان، برایم جالب است كه تا این حد روی تخصصی بودن مشاغل تاكید دارید و خودتان را هم صرفا یكی مجری مولف می‌دانید؟
 در تمام این سال‌ها تلاشم بر این بوده كه روی جایگاه مجری مولف بودن خودم تاكید داشته باشم چرا كه بر این باورم هر كاری اگر به نحو شایسته و درستش انجام شود به مراتب بهتر از آن است كه ما در رشته‌های مختلف بدون آنكه تخصصی در آن داشته باشیم مدام سرك بكشیم و به دیگران بگوییم ما در این زمینه هم‌دستی داریم.

 اخبار فرهنگی - روزنامه اعتماد / برترین ها


ویدیو : چرا ژیلا صادقی فیس بوک و اینستا و... نداره؟