مهریه های عجیب به ارتفاع قله دماوند! : دیگر کار از شتر مرغ زنده، قو، طاووس، ...
دیگر کار از شتر مرغ زنده، قو، طاووس، یک خرمن پوست پیاز، یک تن شقایق و سکه به میزان سال تولد گذشته است. اکنون دیگر صحبت از ارتفاع دماوند و هیمالیا، فاصله تهران تا لندن و زمین تا ماه است. کارشناسان معتقدند این موارد نشان از مهارگسیختگی و بی سر و سامانی این پدیده دارد. دیگر کار از شتر مرغ زنده، قو، طاووس، یک خرمن پوست پیاز، یک تن شقایق و سکه به میزان سال تولد گذشته است. اکنون دیگر صحبت از ارتفاع دماوند و هیمالیا، فاصله تهران تا لندن و زمین تا ماه است. کارشناسان معتقدند این موارد نشان از مهارگسیختگی و بی سر و سامانی این پدیده دارد.
تعیین مهریه های بالا پدیده ای است که در میان خانواده های ایرانی رواج پیدا کرده درحالی که در گذشته اینگونه نبود و خانواده ها مهریه زیادی را برای زوجین در نظر نمی گرفتند زیرا باور داشتند که که مهریه عاملی برای خوشبختی نیست اما متاسفانه امروزه تعیین مهریه در اغلب ازدواجها براساس نظر دختر و پسر انجام می شود و خانواده فقط نقشی نمادین دارند و با توجه به اینکه دختران مهریه را عاملی برای خوشبختی و بقای زندگی خود می دانند به همین دلیل تصور می کنند مهریه بیشتر زندگی بهتر را همراه دارد.
اما کارشناسان نظر دیگری دارند. آنها معتقدند امروزه تعیین مهریه براساس چشم و همچشمی و رقابت و به منظور پز دادن در میان دوست و آشنا انجام می شود در حالی که این تلقی به هیچ وجه درست نیست.
آسیب شناسان بر این باورند با توجه به نوع و میزان مهریه هایی مانند قله هیمالیا و دماوند این نوع مهریه ها از نگاه رفتار شناسی، بیانگر فاصله گرفتن از باورهای ارزشی، معیارهای دینی و حتی موازین ملی و فرهنگی است.
مهریههای غیرمتعارف نشانه عدم تعادل رفتاری است
دکتر مجید ابهری پژوهشگر و آسیب شناس اجتماعی در مورد تغییر نوع مهریه افزود: تعیین مهریه و در نظر گرفتن سکه به ارتفاع قله دماوند و قله هیمالیا و فاصله تهران تا لندن و زمین تا کره ماه و... و از این قبیل ارقام و آمار این بار باعث شگفتی، حیرت و تاسف تحلیل گران اجتماعی شده است.
این متخصص علوم رفتاری تاکید کرد: رقابت غیر منطقی بین دختران یک فامیل و یا خانواده و یا دوستان و همکلاسیها باعث شده اینگونه رفتارهای غیر متعارف در جامعه روند افزایشی پیدا کند.
به گفته ابهری، عدم آموزش مهارتهای زندگی، فاصله بین نسلی و عدم تفاهم والدین با فرزندان باعث شده جوانان کمتر نظریات والدین را در فرایند ها یی مانند تعیین مهریه بپذیرند و به کار ببندند.
استاد دانشگاه شید بهشتی به پژوهش میدانی انجام شده توسط گروه آسیب شناسی بنیاد علوم رفتاری اشاره کرد و افزود: براساس این پژوهش که میان زوجهای جوان از ابتدای سال 88 تا پایان سال 89 انجام شد 85 درصد زوجین در حال طلاق دارای مهریه های سطح بالا بودند.
وی گفت: این واقعیت نشان دهنده یک حقیقت تلخ است و آن اینکه میزان مهریه هیچگونه دلیلی برای دوام زندگی نبوده و در کنار مهریه نظام و مدیریت رفتاری برای یک زندگی موفق از ضرورتهای اساسی است.
مهریه بالاعامل تضمین ثبات و آرامش خانواده نیست
رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران نیز در این خصوص گفت: گاهی مواقع چشم و همچشمی، رقابت و ... باعث می شود که در تعیین مهریه معیارها و میزان آن تغییر کند بطوریکه مدتی است میزان مهریه ها نیز نسبت به گذشته تغییر و افزایش چشم گیری داشته است.
دکتر موسوی چلک افزود: افراد زندگی مشترک را شروع می کنند که بتوانند به آرامش و تعالی برسند همان چیزی که دین اسلام نیز به آن تاکید کرده به همین دلیل قطعا مهریه های بالا نمی تواند عامل تضمین برای رسیدن به این سعادت باشد ضمن اینکه بالا بودن مهریه به معنای عشق و علاقه نیست شاید نشان عدم علاقه باشد.
وی در مورد علت افزایش مهریه ها گفت: دلایلی مانند بالا رفتن آمار طلاق و مشکلات اقتصادی در تامین هزینه های زندگی بعد از طلاق باعث شده به نوعی این نوع نگاهها در زندگی زنان تقویت شود در حالیکه در نهایت جایی که جان در عذاب باشد دیگر هیچ سکه و مادیاتی کارگشا نیست.
این کارشناس آسیبهای اجتماعی تاکید کرد: از سوی دیگر اگر هم بدلیل مشکلات زیاد و عدم تفاهم حتی زیر یک سقف زندگی کنند قطعا آن آرامش را نخواهند داشت.
نگاه تجاری زنان به مهریه اشتباه است
موسوی چلک با اشاره به اینکه مهریه های بالا یک فضای بی اعتمادی ایجاد می کند گفت: قطعا مهریه های زیاد باعث ثبات در زندگی نخواهد بود و به عکس دلیل برای ازهم گسیختگی خانواده است.
رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران افزود: تعیین مهریه های بالا مبنایی برای رسیدن به سعادت نیست و به طور حتم زوجین برای رسیدن به خوشبختی راه را گم کرده اند.
به گفته وی، هیچ مهری بالاتر از صداقت، گذشت و احترام نیست چنانچه صداقت و گذشت در زندگی باشد آن وقت بهترین عامل ثبات محسوب می شود.
وی افزود: تعیین مهریه بالا اعتماد بین زن و شوهر را خدشه دار کرده و بالا بودن مهریه همیشه برای مرد استرس به همراه خواهد داشت و براساس آمارهای موجود تعداد زیادی از مردان در حال حاضر به دلیل عدم توان در پرداخت مهریه در زندان بسر می برنند.
موسوی چلک تاکید کرد: نگاه تجارت گونه و صندوق ضمانت گونه زنان به مهریه بزرگترین خطایی است که در زندگی وجود دارد.
در هر حال واقعیت این است که امروزه با افزایش میزان مهریه در جامعه روبرو هستیم بطوریکه گاهی مواقع موارد عجیب و نا متعارفی نیز مانند تعیین مهریه براساس ارتفاع قله هیمالیا و یا فاصله زمین تا کره ماه نیز مشاهده می شود. گویا خانواده ها فقط به فکر مطرح شدن در میان دوستان و آشنایان خود هستند و به خوشبختی فرزندانشان نمی اندیشند.
... به نظر می رسد مسئولان باید با ارائه آموزشهای لازم به خانواده ها و جوانان در آستانه ازدواج فکری برای از بین بردن این تفکرات غلط کنند و از سویی دیگر نمایندگان مجلس نیز با تصویب قوانین بازدارنده مقابل افزایش بی رویه مهریه ها و به تبع آن از هم گسیختگی زندگیهای مشترک را بگیرند.
منبع: مهر
ویدیو : مهریه های عجیب به ارتفاع قله دماوند!