ساخت نانوحافظههاي مغناطيسي : نانوذرات مغناطيسي، امكان رفتار مغناطيسي ...
نانوذرات مغناطيسي، امكان رفتار مغناطيسي موضعي و مستقل در يك محيط دو بعدي تحت تاثير ميدان متغير را فراهم مينمايند. امتياز اين محيطها نسبت به چند لايهايها، تکاندازه بودن نانوذرات و حذف برهمكنش تبادلي در فاصله بين آنهاست و اين خواص از لحاظ كاربرد در حافظهها، منجر به افزايش پايداري ذرات ميشود. افزايش ظرفيت بواسطه نانومتري بودن دانهها، ايجاد ميشود. ولي اين امر موجب قرار گرفتن ماده در فاز ابر پارامغناطيس شده كه در آن، پس از قطع ميدان، جهتگيري مغناطيس نانوذرات ناپايدار ايجاد ميگردد. رفع اين محدوديت به ناهمسانگردي مغناطيسي شديد نيازمند است.
آقاي مجيد فرهمندجو، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «ساخت نانوذرات مغناطيسي با سنتز شيميايي و بالا بردن سختي مغناطيسي آنها با عمليات گرمايي ميتواند منشا وادارندگي بالا در نانوذرات FePt پس از انجام عمليات گرمايي شده و ناهمسانگردي مغناطوبلوري شديد را ايجاد نمايد».
وي در يك کار پژوهشي؛ نخست تركيبهاي FeCl2,4H2O و Pt(ac AC 2 و احياگر هگزادکانديول را در حلال فنيل اتر در جو نيتروژن حل کرده است. آنگاه اولئيك اسيد و اولئيلامين را اضافه نموده، و دما به 200 oC رسيده است. در اين دما، يك احياگر قوي به نام سوپرهيدرايد را به محلول اضافه کرده که اين خود موجب آزاد شدن سريع اتمهاي فلز گرديده است.
خالصسازي نمونه، در چهار مرحله انجام شده است. در اين مراحل به تناوب از حلالهاي اتانل و هگزان استفاده شده است. ناخالصيها در اتانول حل شده و نانوذرات، رسوب کردهاند. آنگاه با اضافه نمودن اولئيک اسيد و اولئيلامين، نانوذرات در هگزان به صورت کلوئيدي باقي مانده و ناخالصيها رسوب نمودهاند. در ادامه اين نانوذرات با ذرات نمك به منظور جلوگيري از كلوخهاي شدن بعد از عمليات گرمايي، تركيب شدهاند. ذرات نمك با قطر متوسط 1 ميکرون با روش ارتعاش آلتراسونيك به عنوان محيط جداساز نانوذرات تهيه شده و نمونه به همراه نمک NaCl در کوره شامل Ar و H2، در دماي 600 oC براي مدت زمان معيني قرار گرفته تا نتيجه يک گذار فاز بلوري، و افزايش وادارندگي مغناطيسي قابل مطالعه باشد.
نتايج اين پژوهش نشان ميدهد كه نانوذرات FePt پايدار، بعد از گرمادهي در دماي 700 oC در محيط جداساز نمك، طي فرايند آلتراسونيك ايجاد ميشوند.
آقاي فرهمندجو در پايان گفتگو افزود: «با اين فناوري ميتوان مشکل بسياري از صنايع از جمله صنعت الکترونيک، به خصوص ساخت هارد ديسکهاي مغناطيسي را حل نمود».
ویدیو : ساخت نانوحافظههاي مغناطيسي