بیماری مسافرت تان را خراب نكند : این كه یكی از همسفران در طول ...
این كه یكی از همسفران در طول سفرتان از شما بخواهد خودرو را چند دقیقه متوقف كنید تا به دستشویی برود شما عصبانی می شوید؟
غیر عادی نیست اگر این اتفاق دو بار بیفتد چطور؟ ۳ بار؟ ۱۰ بار؟ ۱۵ بار ؟ در این صورت بالاخره شما از كوره در می روید و می فهمید قرار نیست این سفر به خیر و خوشی بگذرد چون احتمالا همسفر تان به اسهال مسافرتی مبتلا شده است!
اسهال مسافرتی یكی از عفونت های شایع در فصل تابستان است و زمانی رخ می دهد كه مسافران آب یا غذای آلوده به باكتری، ویروس یا انگل مصرف كرده باشند دلیل این كه خیلی از مسافران به این نوع اسهال دچار می شوند این است كه ما معمولا در مسافرت نسبت به سلامت مان سهل انگارتر می شویم و به نوع مواد غذایی وآبی كه می نوشیم، كمتر دقت می كنیم.
● كم شدن آب بدن
دفع پی در پی مواد غذایی به همراه آب از بدن در اسهال سبب می شود بدن آب كافی برای عملكرد درست در اختیار نداشته باشد و با مشكل مواجه شود. این وضعیت هر چند در بزرگسالان اغلب بیماری جدی نیست و در طول یكی دو روز بهبود یابد اما در كودكان و سالمندان خطرناك است.
دلیل اصلی اسهال مسافرتی به گفته دكتر سید امیر یزدان پرست، دانشیار دانشگاه علوم پزشكی ایران انگلی به نام «ژیاردیا» است.
این پزشك متخصص تاكید می كند كه در صورت ابتلای اطفال به این بیماری حتما باید به پزشك مراجعه كرد چرا كه اسهال، باعث سوء جذب چربی ها و ویتامین های لازم شده و موجب عقب ماندگی رشد كودك می شود.
به گفته او، دفع مدفوع روزانه همراه با آب فراوان در تعداد دفعات مكرر می تواند علامت یا نشانه ای از انگل در بدن انسان باشد كه باید به آن توجه كرد.
● انگل های مزاحم
دكتر یزدان پرست می افزاید: عموما انگل های خارج سلولی از جمله كرم های روده ای با خروج موادی از خود مانند ترشحات و فضولات بدن موجب تحریك سلول های مخاطی روده و ترشح زیاد از حد آب و املاح می شوند مانند آسكاریس كه می تواند چند سال در روده زنده بماند و بیمار را آزار دهد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران می گوید: آسكاریس و ژیاردیا می توانند با چسبیدن به مخاط روده مانع جذب بسیاری از مواد از جمله قندها شده و در نهایت باعث كشش آب به سمت خود شده و ایجاد اسهال می كنند.
براساس توضیحات او اسهال چرب یا مدفوع چرب نیز به وسیله ژیاردیا ایجاد می شود كه به دلیل عدم جذب چربی ها در مجرای روده در مدفوع ظاهر می شود.
همچنین اسهال های ناشی از عوامل التهابی (مانند توكسوپلاسما) كه در مخاط روده ایجاد التهاب و آزار می كند منجر به اختلال كاركرد سلول های مخاطی روده و در نهایت ایجاد اسهال می شوند.
او یادآور می شود: درمان آنها در موارد عفونی با داروهای آنتی بیوتیك و ضدانگل است كه نباید خودسرانه و بدون دستور پزشك مصرف شود. انگل های دیگر مانند تریكوسفال و كرم كلاوی گاوی نیز می توانند ایجاد كننده اسهال باشند كه درمان آنها حتما باید تحت نظر پزشك انجام شود.
● به هر حال مسافرت تان را خراب می كند!
حتی اگر شما كودك یا سالمند نباشید و اسهال خطر چندان مهمی برایتان محسوب نشود باز هم باید اسهال مسافرتی را جدی بگیرید چون می تواند مسافرت تان را به كلی خراب كند و به همین دلیل لازم است را ه های پیشگیری از این بیمار را بدانید.
در این زمینه دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی استان گلستان هم پژوهشی را منتشر كرده است كه راه های پیشگیر ی از این بیماری را معرفی می كند.
بر اساس این پژوهش، اگر مسافر هستید نباید از هر شیر آبی، آب بنوشید و حتی برای شستن دهان پس از مسواك زدن هم باید شیر آبی پاكیزه و بهداشتی را انتخاب كنید.
در طول مسافرت شیر یا تولیدات روزانه پاستوریزه نشده ننوشید و از یخ هایی كه دستفروش ها می فروشند و امكان دارد از آب لوله كشی درست نشده باشد استفاده نكنید.
در مسافرت ها، بخصوص مسافرت های تابستانی از میوه ها و سبزیجات خام پرهیز كنید مگر این كه از شستشوی كامل و ضد عفونی كردنشان كاملا مطمئن باشید و خودتان آنها را پوست كنده باشید.
همچنین بر اساس این پژوهش بهتر است در طول سفر از خوردن گوشت خام یا ماهی، گوشت های كمیاب و صدفی كه گرم نشده است بپرهیزید و به هیچ وجه از دستتفروش های خیابانی، خوردنی نخرید.
توجه داشته باشید كه اگر شخص مبتلا به اسهال، دچارسفتی شكم یا تب بالا شده باشد یا خون در مدفوعش مشاهده شود یا نشانه هایی از كم آبی یا اسهال در او بیش از ۳ روز طول بكشد، باید حتما به پزشك مراجعه كنید.
● استحمام افراد گرمازده با آب سرد ممنوع
همچنین مدیرروابط عمومی اورژانس تهران با بیان این كه بهترین كار برای كمك به فرد گرمازده انتقال او به محلی خنك است، تاكید كرد: از استحمام یكباره فرد گرمازده با آب سرد جدا خودداری شود، چون می تواند موجب شوك یا مرگ فرد شود.
عباسی با بیان این كه فرد گرمازده می تواند با نوشیدن مقادیر كافی مایعات، حجم مایعات از دست رفته بدن بر اثر تعریق را تامین كند، توصیه كرد: شهروندان در این روزها از قرار گرفتن در هوای گرم بویژه مرطوب اكیدا اجتناب كنند و فعالیت ورزشی و گروهی در شرایط آب و هوایی گرم را به حداقل برسانند.
وی تصریح كرد: بهترین شیوه خنك كردن فرد گرمازده و پایین آوردن دمای بدن این افراد، استفاده از پارچه مرطوب با میزان درجه حرارت ۲ تا ۳ درجه خنك تر از دمای بدن فرد گرمازده است و در صورت هوشیاری فرد مصدوم مایعات خنك به فرد خورانده شود تا پس از رسیدن دمای بدن فرد به حد طبیعی فورا به یك مركز درمانی منتقل شود..../تحلیل:جام جم
ویدیو : بیماری مسافرت تان را خراب نكند