اخبار انتخابات و صف آرایی گروههای سیاسی در روزنامه های كثیرالانتشار : اخبار ...



اخبار انتخابات

اخبار انتخابات-این آرایش ها در رسانه ها به عنوان بخشی از عرصه عمومی تجلی می یابند از این روی، دفتر پژوهش و بررسی های خبری خبرگزاری جمهوری اسلامی 'ایرنا' در آستانه انتخابات فرارو به بررسی اخبار مرتبط در روزنامه های كثیر الانتشار به عنوان یكی از این عرصه ها پرداخته است.

در این تحقیق روزنامه های كیهان، رسالت، جوان، ایران، مردمسالاری، آرمان، شرق،جمهور و آفتاب یزد در دوره زمانی سه ماهه پاییز مورد بررسی قرار گرفتند.

این مطالعات كه بر پایه اخبار انتخاباتی روزنامه های كثیر الانتشار اجرا شده، ویژگی های اخبار انتخاباتی را بر پایه گرایش جناحی هر روزنامه بررسی و نتایج را در محورهایی همچون میزان مشاركت، مسایل اجرایی، فرایند تبلیغاتی نامزدها، واكنش های شخصیت های هر جناح در مقابل یكدیگر ، فراوانی اخبار انتخاباتی، جهت گیری روزنامه ها و سبك هر مطلب ارایه كرده است.

در ادامه هم نتایج این بررسی در سه ماهه اول پاییز ارایه شده است.

** فراوانی اخبار انتخاباتی

-----------------------------

بیشترین اخبار انتخاباتی در مهر ماه مربوط به روزنامه های آرمان و آفتاب یزد بوده است، روزنامه كیهان در این ماه كمتر از دیگر روزنامه ها به درج اخبار انتخاباتی پرداخته است.

اما در ماههای آبان و آذر روزنامه رسالت نیز دست به كار شده و همراه با روزنامه آرمان بیشترین اخبار را درج كرده است، این در حالی است كه كمترین اخبار انتخاباتی مربوط به روزنامه های شرق و ایران بوده است.

در تفكیك اخبار انتخاباتی روزنامه ها در این دوره بر حسب گرایش سیاسی، نشریه مورد بررسی نشان می دهد كه نشریات جناح چپ (55درصد) بیشتر از نشریات جناح راست ( 45درصد ) به انعكاس اخبار انتخاباتی پرداخته اند.

** منابع خبری روزنامه ها

-----------------------------

فراوانی اخبار انتخاباتی در دوره مورد بررسی بر حسب منابع خبری، عمدتا مربوط به جناح راست است، به عبارتی در تمامی روزنامه های مورد بررسی، گرایش فكری جناح راست بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

بر این اساس در مهر ماه 68درصد اخبار، در آبان ماه 71 درصد اخبار و در آذر ماه 69 درصد اخبار مربوط به گرایش فكری جناح راست است.

** سبك مطالب ارایه شده

-------------------------------

بر اساس آنچه از این تحقیق بر می آید، روزنامه ها در این دوره بیشتر به انعكاس صرف اخبار و پرهیز از ارایه تحلیل و تفسیر تمایل داشته اند.

بر این اساس در مهر ماه 86 درصد، در آبان ماه 79 درصد و در آذر ماه 85 درصد مطالب ارایه شده به سبك خبر و تنها 4بخش كمی از آنها به صورت گزارش ارایه شده است.

** انتشار نظرات جناح مقابل

--------------------------------

در این بررسی مشخص شده كه روزنامه های جناح راست گرایش بسیار كمتری نسبت به استفاده از نظرات افراد و احزاب جناح چپ دارند.

به عنوان مثال در آبان ماه روزنامه كیهان تنها 2 درصد از نظرات شخصیت های جناح چپ را انعكاس داده در حالیكه روزنامه آفتاب یزد 13 درصد از مطالب انتخاباتی خود را به نظرات جناح راست اختصاص داده است.

** مفاهیم مورد بررسی

----------------------------

در این تحقیق مفاهیمی همچون مشاركت در انتخابات، انصراف از انتخابات ،ائتلاف با سایر گروهها، واكنش به اعلام حضور برخی افراد، تبلیغات و مسایل اجرایی مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.

در میان این محورها، در حالیكه در آذر ماه بیشتر به مسایل اجرایی انتخابات پرداخته شده در مهر و آبان ماه موضوع واكنش ها نسبت به شخصیت ها و شایعات درباره حضور برخی افراد، بیشترین فراوانی را داشته است.

الف- واكنش ها :

بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق محور واكنش ها در هر سه ماه مورد بررسی بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده كه البته اكثر اخبار مربوط به واكنش ها به شایعات انتخاباتی حول افراد و احزاب مختلف بوده است.

همچنین واكنش های شخصیت های جناح راست نسبت به اعلام افرادی از جناح چپ و یا شرط گذاری آنان برای مشاركت در انتخابات از جمله مواردی است كه در نتایج این مطالعات چشمگیر بود.

ب- ائتلاف های انتخاباتی

در بررسی محور ائتلاف، اخبار موجود بیشتر اختصاص به ائتلاف های صورت گرفته در جناح راست را نشان می دهند كه البته بیشتر مورد توجه روزنامه های چپ قرار گرفته، این در حالی است كه روزنامه های جناح راست با تاكید بر ائتلاف به عنوان راهی برای پیشبرد اهداف، مطالب خود را در واكنش به موضوعی كه آن را عوامل و مسببان فتنه 88 می نامند، اختصاص داده اند.

ج:انصراف از انتخابات

از جمله محورهایی كه روزنامه های مورد بررسی به آن توجه نشان داده اند، انصراف شخصیت های جناح چپ از نامزدی در انتخابات مجلس است كه البته كمتر از 7درصد اخبار مربوطه را به خود اختصاص داده است.

د: تبلیغات

تبلیغات نیز به عنوان موضوعی كه نامزدهای انتخاباتی در جریان آن به معرفی خود می پردازند، می تواند از جمله محورهای مورد توجه مطبوعات باشد كه البته با توجه به زمان انجام این بررسی تا آغاز تبلیغات رسمی نامزدها باقی است، كمتر مورد توجه قرار گرفته است.

این محور كه بیشتر مورد توجه روزنامه های چپ قرار گرفته،كمتر از 15 درصد مطالب را به خود اختصاص داده است.

** جهت گیری مطالب

-----------------------

بررسی اخبار انتخاباتی در روزنامه های مورد بررسی نشان می دهد كه با استناد به جداول فراوانی اخبار انتخاباتی بر حسب جهت گیری ما شاهدیم كه در این دوره بیشتر اخبار انتخاباتی( بیش از 50 درصد ) جهت گیری مثبت نسبت به موضوع داشته اند.

گروه پژوهش های خبری ایرنا در سه ماهه آینده نیز بررسی اخبار انتخاباتی در روزنامه ها را ادامه می دهد..../ipe9


ویدیو : اخبار انتخابات و صف آرایی گروههای سیاسی در روزنامه های كثیرالانتشار