آثار باستانی یکی یکی نابود می شوند :        فاجعه ای دیگر!:قدمتش به 3 هزار ...



   

 

 فاجعه ای دیگر!:قدمتش به 3 هزار و 500 سال قبل بازمی گردد که در این منطقه جای گرفته اما به نظر می رسد نابودی این آثار ارزشمند که هر یک سندی از تاریخ این سرزمین به شمار می روند برای مسؤولان میراث فرهنگی آن اسنادی، طرح حفاظتی و مرمتی تهیه نکرده اند.

 

سلیمانی مهر: با این که در فارس بیش از 30 نقش برجسته متعلق به دوره های مختلف تاریخی وجود دارد، هنوز برای مرمت و حفاظت از این آثار شاخص فرهنگی و تمدنی، طرح جامعی تهیه نشده و به دلیل بی توجهی مسؤولان و دخل و تصرف مردم روند فرسایش و تخریب این آثار شدت گرفته است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی "انتخاب"، در حال حاضر استان فارس رتبه نخست کشوری در دارا بودن نقش برجسته های تاریخی به خود اختصاص داده است. همچنین قدمتش به 3 هزار و 500 سال قبل بازمی گردد که در این منطقه جای گرفته اما به نظر می رسد نابودی این آثار ارزشمند که هر یک سندی از تاریخ این سرزمین به شمار می روند برای مسؤولان میراث فرهنگی آن اسنادی، طرح حفاظتی و مرمتی تهیه نکرده اند.

تخریب و فرسایش بیش از اندازه، همچنین بی توجهی این آثار را با آسیبهای جدی مواجه کرده است و چنانچه این موضوع ادامه داشته باشد بزودی این اسناد تاریخی برای همیشه نابود می شوند، به طوری که در حال حاضر نقش برجسته «کوران گون» که عنوان قدیمی ترین نقش برجسته ایران را یدک می کشد در نزدیکی نورآباد واقع شده، در آستانه نابودی کامل قرار گرفته است.

به گفته باستان شناسان، این نقش برجسته یکی از آثار مهم جهان است که از اهمیت ویژه ای نسبت به دیگر نقش برجسته ها برخوردار است. قدمت این اثر تاریخی به دوره عیلامیان بازمی گردد و از زمان کشف این نقش برجسته حدود 87 سال می گذرد، اما متأسفانه این اثر بدون هیچ محافظتی در ارتفاعات یک کوه و بالای صخره ای در حال نابودی است.

این روزها تنها نقش برجسته «کوران گون» نیست که در وضعیت اسفناکی به سر می برد، بلکه دیگر نقش برجسته های موجود در فارس که قدمتشان به دوره هایی چون هخامنشی، ساسانی و قاجار می رسد نیز در آستانه نابودی به سر می برند، زمانی که بوته و درخت در گوشه و کنار نقش برجسته ها روییده و یا جریان آب موجب تخریب و فرسایش این نقوش می شود متأسفانه برای جلوگیری از چنین اتفاقی، طرح و برنامه ای وجود ندارد، براستی چطور می توان انتظار داشت که این آثار تاریخی حفظ شوند.

انتقاد از میراث فرهنگی

یکی از دوستداران میراث فرهنگی فارس با انتقاد از عملکرد پایگاه های پژوهشی میراث فرهنگی استان به خبرنگار ما می گوید: در حال حاضر فارس دارای پایگاه های پژوهشی مهم و معتبری در سایت های تاریخی است و در هر یک از این پایگاه ها، کارشناسان و باستان شناسان و مرمتگران خبره ای حضور دارند.

اما هنوز درخصوص مرمت و حفاظت از آثار سنگی استان و نقش برجسته ها طرحی ارایه نشده است.

وی ادامه می دهد: از نقش برجسته های هخامنشی در محوطه پارسه، پاسارگاد تا نقوش ساسانی شاپور در کازرون همگی در آستانه نابودی قرار گرفته اند و به نظر می رسد مسؤولان نسبت به تخریب این آثار بی تفاوت هستند. این دوستدار میراث فرهنگی فارس می افزاید: بسیاری از نقوش برجسته های فارس به دلیل دخل و تصرف ها و عوامل انسانی تخریب شده اند و نقوش و کتیبه های این آثار به سختی دیده می شوند و یا خوانده می شوند. از مسؤولان میراث فرهنگی درخواست می کند که در حفظ و مرمت این آثار بکوشند.

وی می گوید: وضعیت بسیاری از این آثار ارزشمند اسفناک است و چنانچه این روند ادامه یابد، بی شک بزودی این نقوش برجسته برای همیشه به خاطره ها خواهند پیوست و تنها منابع موجود برای معرفی این آثار و یا عکس ها معطوف خواهد شد. در این رابطه دکتر «جمشید صداقت کیش» فارس پژوه به خبرنگار ما می گوید: در گذشته برای مراقبت از نقش برجسته ها شکاف بالای این آثار را با ملاتهای مختلف پرمی کردند تا مانع جریان آب باران به این نقوش شود. وی ادامه می دهد: همچنین گاهی دیده می شد که پوشش نسبتاً مناسبی نیز در بالای نقش برجسته ها می ساختند تا از برخورد باران به این آثار جلوگیری شود.

صداقت کیش اظهارمی دارد: یکی از نقش برجسته های فارس که متأسفانه به دلیل عدم مراقبت اصولی این اثر تاریخی که قدمتش به دوره ساسانیان باز می گردد و در آستانه نابودی است، به طوری که عوامل طبیعی باعث شده تا در حال حاضر نقش برجسته به سختی دیده شود..... / پایگاه خبری تحلیلی انتخاب


ویدیو : آثار باستانی یکی یکی نابود می شوند