۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون : ۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون فردوسی ...
۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون
فردوسی در شاهنامه این سال ها را این گونه توصیف كرده است:
سه سالش پدروار از آن گاو شیر/ همی داد «هشیوار» زنهار گیر
نشد سیر ضحاك از آن جست و جوی/ شد از گاو گیتی پر از گفت و گوی
دوان مادر آمد سوی مرغزار/ چنین گفت با مرد زنهار دار
شوم ناپدید از میان گروه /مر این را برم تا به البرز كوه
یكی مرد دینی بدان كوه بود/ كه از كار گیتی بی اندوه بود
بدین ترتیب فریدون تا شانزده سالگی در نزد مرد فرزانه می ماند و سپس به طور پنهان به نزد مادرش می آید و راز زندگی اش را از او جویا می شود.
فریدون شانزده ساله به محض آگاهی از راز خانوادگی اش و قتل پدرش به دستور ضحاك،
لشگری بزرگ گرد می آورد و به محل حكومت ضحاك برای جنگ با او می رود.
فریدون بر ضحاك پیروز می شود و او را به زنجیر می كشد هر چند كه از رزمندگان و سربازان سوادكوهی طرفدار فریدون نیز شهیدان بسیاری بر خاك می افتند.
مردم سوادكوه معتقدند كه روز پیروزی فریدون بر ضحاك، روزی است كه طبیعت نیز به خاطر این پیروزی، جان تازه ای در كالبدش دمیده می شود و شكوفا می شود و مردم بدین مناسبت جشن و پایكوبی برپا می كنند.
اما مردم شاد سوادكوه كه تا هزاران سال پس از پیروزی فریدون در این روز جشن برپا می كنند و آن را شادی نوروز می نامند، شهادت جوانان خود را در روز جنگ فریدون و ضحاك از یاد نبردند.
آنان به یاد شهدای خود، هنوز كه هنوز است، مشعل هایی درست می كنند و بر ستون ایوان یا درخت های جلوی خانه خود نصب می كنند.
این روز را مردم سوادكوه/ مازندران روز «عید ماه بیست شش» می نامیدند و به یاد شهادت شهدای هزاران سال پیش خود در جنگ علیه ضحاك كه مظهر دشمن بدخو و بیگانه بود، در این روز بر سر مزار مردگان خود می روند و شمع یا سوچو (مشعل چوبی) می افروزند و بر ضحاك لعنت می فرستند.
این روز در سال های بعد با روز تحویل سال و گردش كامل كره زمین به دور خود (نوروز) یكی شد. امروزه هم مردم مازندران _ اگر چه احتمالا فلسفه حقیقی این روز را از یادها برده اند _ از چند روز پیش از فرا رسیدن «عید ماه بیسّ شش» مقدمات مراسم مخصوص این روز را تدارك می بینند.
بومیان برای استقبال از این روز باستانی در این روز، غذای مفصل درست می كنند، شیرینی و میوه تهیه می كنند و صبح زود راهی امامزاده ها و مزار مردگان می شوند و تا عصر آنجا می مانند، غذا می خورند و خیرات می كنند.
در حاشیه این مراسم بازار معروف به «عید ماه بیس شش» برپا می شود.
در بعضی از روستاهای مازندران مثل «كچید» زیراب سوادكوه از دیرباز، رسم بر این است كه عصر روز بیسّ شش زنان به خانه بر می گردند و چند نفر از مردان ده به نمایندگی از دیگران برای سركشی به شالیزارها می روند و نوید سركشیدن ساقه های برنج را برای اهالی ده باز می آورند.
مردم ده بعد از شنیدن این خبر خوش كه ساقه های برنج رشد كرده است، در یك جا جمع می شوند و به جشن و شادمانی می پردازند. این جشن، «جشن شالی» نام دارد.
منبع: forum.myfc.ir
ویدیو : ۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون