لكه‌های سفید روی پوست چیست؟ :     بیماری برص یا «ویتیلیگو» همان عارضه پوستی ...



 

 

بیماری برص یا «ویتیلیگو» همان عارضه پوستی معروف به لك و پیس است كه بیمار را از نظر ظاهری بسیار آزار می‌دهد.

به‌دنبال ابتلا به این بیماری كه در بسیاری موارد جنبه ارثی دارد، رنگدانه‌های بخش‌هایی از پوست كه بیشتر در ناحیه دست و صورت است، از بین می‌رود و لكه‌های سفیدرنگی روی این نواحی بروز پیدا می‌كند.

لك و پیس، بیماری پیش‌بینی‌نشده‌ای است كه با از بین‌رفتن سلول‌های رنگدانه‌ساز پوست در بخش‌هایی از بدن اتفاق می‌افتد.

دكتر سید مسعود داوودی، متخصص بیماری‌های پوست و مو در گفت‌وگو با «جام‌جم» ضمن بیان این مطلب می‌افزاید: لكه‌های ناشی از این بیماری كه هیچ‌گونه درد، سوزش یا خارشی برای بیمار به همراه نمی‌آورد، معلوم نیست كه در كدام قسمت بدن و به چه تعدادی ظاهر خواهند شد. البته این بیماری بیشتر جنبه ژنتیك دارد، یعنی در یك‌پنجم موارد، در اقوام نزدیك بیمار هم دیده می‌شود، اما كسانی كه از نظر ژنتیك مستعد بیماری هستند، باید از قرارگرفتن در معرض اشعه خورشید و نیز استرس‌های روحی و جسمی پرهیز كنند.

این متخصص می‌افزاید: كسانی كه دچار انواع اضطراب‌ها و افسردگی‌ها هستند یا این‌كه در زمینه كاری شان نوعی بی‌انضباطی وجود دارد، بیشتر در معرض بیماری لك و پیس قرار دارند. كسانی كه در تماس مستقیم با اشعه خورشید و در معرض آفتاب‌سوختگی هم هستند، بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

لك و پیس در قلب بیماری‌های خود ایمنی

دكتر داوودی با تاكید بر این‌كه پرهیز از مصرف غذاهای سرد و ترش یا غذاهای دریایی برای جلوگیری از لك و پیس مبنای علمی و درستی ندارد، ادامه می‌دهد: مرگ سلول‌های رنگدانه‌ساز كه منجر به بروز لكه‌های سفید روی پوست می‌شود، در برخی موارد در افرادی اتفاق می‌افتد كه مبتلا به بیماری‌های خودایمنی هستند. بیماری‌هایی چون كم‌خونی‌های حاد، اختلالات تیروئیدی، دیابت غیروابسته به سن و برخی بیماری‌های پوستی چون پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی مزمن كه عارضه‌هایی قرمزرنگ، پوسته‌ریز و خارش‌دار در پوست سر، آرنج، ساعد، زانو، ساق و سایر بخش‌های بدن ایجاد می‌كند) و نوعی طاسی.

وی تاكید می‌كند: ضایعات مربوط به این بیماری بیشتر در صورت، لب‌ها، دست، بازو، پاها و نواحی تناسلی بروز پیدا می‌كنند، اما بجز مشكل ظاهری، هیچ عارضه دیگری را برای شخص به همراه نمی‌آورد و روند پیشرفت بیماری و انتشار لكه‌ها در بیمار، به هیچ وجه قابل پیش‌بینی نیست.

وقتی موها رنگ نباخته‌اند!

دكتر داوودی با اشاره به این‌كه مكانیسمی كه رنگدانه‌های پوست و ریشه مو را از بین می‌برد، باعث سفیدشدن موهای اطراف لكه‌ها می‌شود، اضافه می‌كند: اتفاقا درمان این بیماری در كسانی رضایت‌بخش است كه موهایشان در اطراف لكه‌ها، رنگ نباخته و سفید نشده است، چون منابع درمانی، دقیقا رنگدانه‌های موجود در ریشه موها و در عمق پوست قرار دارند.

وی تاكید می‌كند: هدف اصلی از درمان این بیماری، تحریك سلول‌های بخش‌های آسیب‌دیده پوست و رنگدانه‌سازی مجدد است، بی‌شك لكه‌ها در مناطقی كه كم‌موتر هستند، چون پشت دست‌ها و اطراف ناخن‌ها با شانس كمتری برای درمان موفق مواجهند.

درمان همیشه ممكن نیست

دكتر داوودی به یكی از دلایل اصلی عدم موفقیت روند درمان لك و پیس اشاره كرده و می‌گوید: از آنجا كه برای درمان بیماری خودایمنی شخصی كه به لك و پیس مبتلاست، مجبوریم سلول‌های دفاعی بدن را تضعیف كنیم، وی را در معرض ابتلا به بیماری‌های میكروبی و ویروسی، یعنی خطری بسیار بزرگ‌تر قرار می‌دهیم. به همین دلیل از انجام این شیوه درمانی، آن هم به​خاطر رفع عارضه‌ای كه تنها جنبه زیبایی شخص را به خطر انداخته است، اجتناب می‌شود.

وی با اشاره به این‌كه شانس درمان با دارو بخصوص برای نقاطی كه به مركز بدن نزدیك هستند، بیشتر بوده و نزدیك به 40 درصد است، اضافه می‌كند: درمان ضایعات محدود این بیماری بر استفاده از داروهای كورتونی موضعی متكی است. همین‌طور در كودكان، استفاده از ویتامین‌های گروه Eو C توصیه می‌شود. با این حال برای ضایعات وسیع می‌توان از روش‌هایی مثل نوردرمانی كه تمام ضایعات بدن را تحت پوشش اشعه ماوراء بنفش، قرار می‌دهد بهره گرفت، البته لیزر درمانی هم در مواردی موثر خواهد بود.

پیوند سلول‌های بنیادی، روشی در دست تحقیق

دكتر داوودی با تاكید بر این‌كه روش درمانی نوین كشت سلول‌های ملانوسیت پوست و پیوند آن به پوست بخش‌های آسیب‌دیده در بیماران مبتلا به لك و پیس همچنان در دست تحقیق است، اظهار می‌كند: این روش همچنان با چالش‌هایی روبه‌روست، چراكه ما نمی‌توانیم به طور قطع مسیری را كه می‌خواهیم پس از پیوند سلول‌های بنیادی روی پوست شخص طی شود، تعیین و هدایت كنیم.

به گفته او، قرار نگرفتن در معرض شدید نور آفتاب و كاهش استرس‌های روحی می‌تواند در كنترل و پیشگیری از بیماری موثر باشد..../ تحلیل : عصر ایران


ویدیو : لكه‌های سفید روی پوست چیست؟