7 طبقه مغز پروفسور سمیعی : هانوفر (هانوور) آلمان در ذهن افراد اهل دانش ایران ...


هانوفر (هانوور) آلمان در ذهن افراد اهل دانش ایران یادآور انسانی وارسته و مردی پرتلاش در عرصه تخصصی جراحی مغز و اعصاب است. پروفسور مجید سمیعی در ساختمانی بسیار زیبا كه به افتخار حضور علمی و درمانی‌اش در آلمان و تلاش برای نجات جان بیماران ساخته شده فعالیت می‌كند.

پروفسور سمیعی , پروفسور مجید سمیعی , دورهمی پروفسور سمیعی

در سفر علمی ـ آموزشی و تفریحی گروهی از متخصصان دندان‌پزشكی و جراحان فك و صورت كه با همكاری دانشگاه هانوور آلمان، گروه جراحی دهان، فك و صورت و انستیتو استرومن سوئیس در تابستان 2011 ترتیب داده شد من به عنوان خبرنگار و تصویربردار در كنار گروه بودم.  حضور پروفسور گرلیچ (Gerlich)، رئیس دپارتمان جراحی‌ دهان، فك و صورت دانشگاه‌ هانوور و همكارشان پروفسور بورمن به‌عنوان استادان دوره آموزشی از مهم‌ترین ویژگی‌های این سمینار بود.در این گردهمایی موضوعاتی چون، اثر طراحی 3 بعدی بر انتخاب درمان در دندان‌پزشكی ایمپلنت مدرن به همراه جراحی زنده، افزایش بهبود در منطقه زیبایی یا در اصطلاح ESTHETIC همچنین چگونگی پیشروی و قراردادن ایمپلنت در فك پایین به همراه تعدادی جراحی زنده و آموزشی روی چند بیمار آلمانی برنامه‌های این دوره 3 روزه بود. در انتهای روز دوم دوره بود كه شركت‌كنندگان از بخش‌های مختلف دانشكده دندان‌پزشكی بازدید كردند و چهره آموزشی، پژوهشی و درمانی این دانشكده یادآور دانشكده‌های دندان‌پزشكی ایران بود اما بهترین اتفاق این سفر برای من فرصت مصاحبه با یك انسان فرهیخته و چهره شاخص علمی ایران بود.



مغز 7 طبقه برای دانشمند ایرانی

هانوفر (هانوور) در ذهن افراد اهل دانش ایران یادآور انسانی وارسته و مردی پرتلاش در عرصه تخصصی جراحی مغز و اعصاب است. پروفسور مجید سمیعی در ساختمانی بسیار زیبا كه به افتخار حضور علمی و درمانی‌اش در آلمان و تلاش برای نجات جان بیماران ساخته شده فعالیت می‌كند. این ساختمان در 7 طبقه و به شكل مغز انسان طراحی شده است. پروفسور مجید سمیعی جراح مغز و اعصاب و رئیس مركز علوم اعصاب هانوفر آلمان در این مركز با فرزندش امیر سمیعی به درمان بیماران از سراسر دنیا می‌پردازند. آشنایی‌ام با پروفسور سمیعی از زمانی بود كه ایشان برای شركت در سمپوزیوم‌های جراحی اعصاب به ایران می‌آمدند و در بیمارستان میلاد با انجام تعدادی جراحی دشوار قاعده جمجمه به نجات جان انسان‌ها كمك می‌كردند.  من هم به‌عنوان خبرنگار و مستند‌ساز تلویزیونی برنامه‌های زیادی را در كنار ایشان بودم و همیشه آرزو داشتم تا از مركز او در آلمان نیز بازدید كنم. در نهایت به خواسته خودم هم رسیدم. پروفسور سمیعی وقتی دوربین فیلمبرداری را روی شانه من دید در همان حالت و با تعجب فراوان ضمن احوالپرسی گفت:‌ «بالاخره به هانوور آمدی؟»



پروفسور سمیعی در دورهمی , پروفسور سمیعی دورهمی , سن پروفسور سمیعی

پروفسور مجید سمیعی در ساختمانی بسیار زیبا كه به افتخار حضور علمی و درمانی‌اش در آلمان و تلاش برای نجات جان بیماران ساخته شده فعالیت می‌كند. این ساختمان در 7 طبقه و به شكل مغز انسان طراحی شده است.



مدیر تخصصی‌ترین بیمارستان جراحی مغز دنیا

پروفسور مجید سمیعی متولد سال 1316 در شهر رشت و خانواده‌ای اهل علم و دانش است. در سال 1351 به درجه پروفسوری جراحی مغز و اعصاب نائل آمد. مدت‌ها ریاست مجمع جهانی جراحان مغز و اعصاب جهان را برعهده داشت و به همت او، انجمنی با عنوان «جراحان قاعده جمجمه» با عضویت بالغ بر یك‌هزار جراح زبردست دنیا‌ ایجاد شده است. پروفسور كه در سال 1385 به‌عنوان چهره ماندگار كشورمان معرفی شد اكنون 74 سال دارد و دست‌هایش بدون حتی یك لرزش و خطا، مغز بیماران كشورهای مختلف دنیا را در تخصصی‌ترین بیمارستان جراحی مغز دنیا در شهر هانوور یا به قول آلمانی‌ها، هانوفر جراحی می‌كند. وقتی پروفسور را در اتاق كار‌ش در طبقه هفتم ساختمان انستیتو مغز و اعصاب دیدیم، مشغول ویزیت یك خلبان مرد از كشور نیوزیلند بود این فرد به‌دلیل تومور مغزی باید تحت جراحی قرار می‌گرفت اما اگر جراحی او به هر علت دچار نقصان می‌شد او تا ابد از ادامه فعالیت حرفه‌ای و حتی زندگی باز می‌ماند. به همین دلیل جراحان مغز و اعصاب، پروفسور سمیعی را بهترین درمانگر او معرفی كرده بودند. در طبقات مختلف بیماران فراوانی از كشورهای عربی منطقه حوزه خلیج‌فارس به‌ویژه امارات و حتی كشورمان ایران مشاهده می‌كردیم؛ افرادی كه برای جراحی تومورهای مغزی به‌ویژه اعماق غیرقابل دسترس و دشوار قاعده جمجمه یا نخاع و سكته‌های مغزی به‌منظور مداوا به این مركز آمده بودند.



همراه دكتر در اتاق عمل

پروفسور سمیعی باید هرچه سریع‌تر خود را به اتاق عمل می‌رساند بیماری با خونریزی وسیع مغزی در آنجا منتظر پنجه‌های طلایی این مرد بزرگ بود. شاید این شانس من است كه همراه با پروفسور به اتاق عمل بروم. از او اجازه گرفتم تا دقایقی از عمل جراحی‌اش را ضبط كنم، دوربین یكسره روشن بود و من در حین فیلمبرداری با او مصاحبه می‌كردم. اتاق عمل در طبقه پنجم بود و با گذر از راهروهای مختلف وارد اتاق رختكن شدیم. پس از تعویض لباس وارد اتاق جراحی شدیم، دوربین‌های ویژه میكروسكوپی در ناحیه گیجگاهی بیمار ثابت شده بودند و جمجمه این مرد كه دچار سكته مغزی شده بود توسط دستیاران پروفسور به‌منظور جراحی باز شده بود. پروفسور كه دست‌هایش را شسته و ضدعفونی كرده بود پس از پوشیدن دستكش مشغول به كار شد.
 در این فاصله تا جای ممكن از گوشه و كنار اتاق عمل تصویر ضبط كردیم تا به حال اتاق عملی به این مجهزی ندیده بودم. در نهایت اواخر عمل جراحی بود كه از فرصت كوتاه استراحت استفاده كردم و پرسش‌هایی كه در ذهن داشتم را یكی پس از دیگری مطرح كردم، این شما و این حرف‌های چهره ماندگار پزشكی كشورمان.



زندگی دوباره برای آن‌هایی كه تومور مغزی دارند

بیشتر بیماران من درگیر تومورهای مغزی و تومورهای نخاع هستند. این 2 گروه بیشترین تعداد مراجعه‌كنندگان این مركز را به‌خود اختصاص داده‌اند. البته خونریزی‌های مغزی هم جزو موارد پرشمار مراجعه هستند. البته درصد قابل توجهی از بیماران به‌دلیل تومورهای قاعده جمجمه و موارد دشواری كه در نواحی عمیق و دوردست مغز قرار دارند از كشورهای مختلف دنیا مثل اروپا، روسیه، اوكراین به‌ویژه ایران به این مركز مراجعه می‌كنند. افتخار من و همكارانم این است كه ناجی جان اینگونه بیماران هستیم. توانایی‌های ما با تجهیزات تولیدی روز دنیا درخصوص تشخیص و درمان، هر لحظه در حال پیشرفت است. در حال حاضر 2 روش عمده در جراحی‌های مغز و اعصاب به‌عنوان تكنیك‌های اصلی و پیشگام مطرح است، در یكی از این روش‌ها با بهره‌گیری از شبیه‌سازهای مغزی با دوربین و ابزارهایی مانند آندوسكوپ و نویگیتور(Navigator) كه ساختمان مغز كاملا قابل مشاهده بوده حتی ریزترین بافت‌های مغز و عروق آن قابل بررسی و درمان است. در این تكنیك دقیقا می‌دانیم كه باید به كدام بافت دست‌اندازی و از كدام نقاط حساس مغز دوری كرد. این فناوری به جراح كمك كرده تا جراحی‌های مغز و اعصاب دقیق‌تر و با كمترین عوارض و آسیب صورت بگیرد.

روش دیگر، كار زیر دستگاه مگنتیك رزونانس یا در اصطلاح MRI است. در این روش عمل جراحی همزمان با تصویرهای مكرر و قابل رویت مغز و اعصاب در اتاقی ویژه( Brainswet) و با قرار دادن بیمار در دستگاه MRI صورت می‌گیرد. البته دستگاهی كه با انواع متداول امروزی كه برای تصویربرداری‌های معمولی استفاده می‌شود متفاوت است. با این روش، جراح پیوسته درحال مشاهده محل عمل و میزان موفقیتش در خارج كردن تومور خواهد بود.



تربیت رزیدنت‌های ایرانی

یكی از مهم‌ترین اهداف‌ من در مركز علوم اعصاب هانوفر تربیت نیروهای متخصص و توانا در سراسر جهان است. البته جذب این نیروها برای دوره‌های كوتاه‌مدت یك هدف و بحث است ولی راه‌اندازی مراكزی مشابه در ایران هدف نهایی است. ما هم‌اكنون مشغول ساخت مركزی به نام مركز علوم اعصاب در انتهای اتوبان همت تهران هستیم كه به‌نظر من تا یك سال و نیم دیگر مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. با آغاز فعالیت این مركز بسیاری از مشكلات بیماران كشورمان در همان ایران پیگیری و درمان شده و با همكاری با مركز مادر درهانوفر، موارد دشوار و صعب‌العلاج به‌صورت مشترك تحت مداوا قرار می‌گیرد. هدف ما اول این است كه متخصصان ما نیروهای جوان را در مركز علوم اعصاب در ایران آموزش داده و با تكنیك‌های روز دنیا آشنا كنند. درمان ناهنجاری‌های عروق مغزی، كاشت الكترودهای مغزی برای درمان ناشنوایی و پاركینسون و درمان‌های دشوار جراحی مغز و اعصاب جزو اقدامات درمانی در این مركز است. درحال حاضر چندنفر رزیدنت (دستیار تخصصی) جراحی اعصاب از ایران برای آموزش و كسب تجربه در مركز علوم اعصاب هانوفر انتخاب شدند تا طی 2 سال آینده تحت تعلیمات پیشرفته قرار گیرند.



رابطه پزشكی میان ایران و تركیه

به تازگی از سوی نخست‌وزیر تركیه آقای اردوغان به آن كشور دعوت شدم. ایشان بسیار تاكید داشتند كه علاقه‌مند برقراری همكاری‌های بیشتر به‌منظور گسترش دانش جراحی اعصاب میان متخصصان كشورشان با مركز علوم اعصاب هانوفر هستند. (در ضمن چندی پیش ابراهیم تاتلیس خواننده ترك زبان و معروف تركیه به‌دلیل سوءقصد از ناحیه سر دچار آسیب شد كه پروفسور سمیعی برای معاینه و مداوای او به این كشور سفر كرد و سپس با اعزام او به آلمان، او را تحت مداوا قرار داده است.)



سایت پروفسور سمیعی , زندگینامه پروفسور سمیعی , ایمیل پروفسور سمیعی

جراحی مادر صدراعظم آلمان

پروفسور سمیعی سال‌ها پیش مادر صدراعظم آلمان (گرهارد شرودر) را تحت جراحی اعصاب قرار داده بود. این اقدا‌م‌اش پروفسور را به چهره‌ای متمایز در میان همكاران آلمانی خود مبدل كرده بود.



از كار كردن خسته نمی‌شوم

در خصوص كار كردن و توان كاری باید بگویم كه هیچ‌وقت از كار خسته نشده‌ام زمانی كه چندساعت جراحی می‌كنم پس از اتمام آن برای ویزیت بیماران به بخش‌های مختلف سركشی می‌كنم و بعد هم وقت‌های درمانگاهم را تنظیم كرده و به یك سری امور شخصی كاری كه در زندگی روزمره هر فردی وجود دارد می‌رسم.



مركز جراحی مغز در تهران كه توریست‌ها را جذب خواهد كرد

برای ساخت مركز ما در آلمان، برش‌های مغز از طریق سی‌تی‌اسكن و MRI در اختیار مهندسان قرار گرفت و آنان توانستند مركز علوم اعصاب هانوفر را شبیه مغز انسان بسازند. جالب این‌كه مشابه این مركز در ایران نیز ساخته خواهد شد. دقیقا مشابه ولی با این تفاوت كه ساختار مغز انسان روی یك پایه 3 طبقه‌ای ساخته و نصب می‌شود به‌گونه‌ای كه وقتی از اتوبان همت تهران عبور می‌كنید این مجتمع عظیم را در كوهپایه مشاهده خواهید كرد. من فكر می‌كنم، توریست‌هایی كه به تهران می‌آیند حتما جذب این ساختمان خواهند شد. در هانوفر هم همین حالت وجود دارد و توریست‌هایی كه به آلمان سفر می‌كنند حتما برای عكس گرفتن و بازدید به اینجا می‌آیند. من خیلی خوشحالم در شهری كه بزرگ شده‌ام یعنی در تهران مشابه این مركز راه‌اندازی می‌شود. این آرزوی قلبی من بوده و از این بابت خیلی خوشحالم.



رمز موفقیت من

یكی از رموز موفقیت من این است كه پرخوری در زندگی‌ام مفهومی ندارد و سعی می‌كنم با غذاهای كم‌حجم ولی پرانرژی روزم را به شب برسانم و این مسئله موجب شده تا سنگین نشده و دچار رخوت و سستی نشوم. امروزه با ورزش، تحرك و تغذیه سالم می‌توان از بروز بسیاری از بیماری‌ها به‌ویژه سكته مغزی جلوگیری كرد.  باید دانست كه یكی از مهم‌ترین علت‌های سكته مغزی در سنین پایین تغذیه نامناسب و فشارخون است. كیفیت جدار عروق نقش مهمی در طول عمر آن‌ها و مقاومت‌شان دارد. اگر از موادغذایی نامناسب و غیرتازه مصرف كنیم این جدار عروقی دچار انسداد و پارگی می‌شود.



توصیه مهم پروفسور سمیعی برای جوان‌ها

به همه توصیه می‌كنم، در دهه سوم و چهارم زندگی توجه ویژه‌ای به نوع غذای مصرفی داشته باشند. مصرف ماهی و غذاهای دریایی به همراه برخی از ویتامین‌ها از طریق غذاهای تازه مانند میوه‌ها و سبزی‌ها نقش موثری در طول عمر دارد. مطالعه و تغذیه نقش مهمی در بهبود عملكرد مغز دارد و مانع آلزایمر هم می‌شود. استرس، عصبانیت، فشار روحی و عصبی موجب ضعف در سیستم دفاعی بدن می‌شود پس باید سعی كنیم تا از این عوامل، دوری كنیم.



بیوگرافی پروفسور سمیعی , پروفسور سمیعی و همسرش , همسر پروفسور سمیعی

پاییز در ایران هستم

در این سال‌ها فرزندم امیر سمیعی كه اكنون 40 سال دارد و پروفسور جراحی مغز و اعصاب است، در برخی از عمل‌های جراحی به من كمك می‌كند. او در دانشگاه‌های آلمان، لس‌آنجلس و شیكاگو تحصیل كرده و از سال 2005 به‌عنوان معاون در مركز علوم اعصاب هانوور مشغول فعالیت است. به‌زودی در فصل پاییز برای شركت در كنگره علوم اعصاب و بازدید از پروژه‌های دردست اقدام به ایران سفر خواهیم كرد.


ویدیو : 7 طبقه مغز پروفسور سمیعی