كلكسیون كارت‌ زرد وزرا؛ آیین‌نامه‌ای كه تنها می‌ترساند! : این کارت زردها به ...



آیین نامه اخلالق حرفه ای رسانه ای , آیین نامه اخلاق , روش تقلب در آیین نامه

این کارت زردها به کارت قرمز ختم نمی‌شود و الزامی برای استیضاح وزیر به وجود نمی‌آورد و تنها واکنشی برای افزودن بر بار روانی موضوع است...

 وزیر امور اقتصاد و دارایی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی (یکشنبه 18 مرداد ماه) سومین كارت زرد خود را از مجلس دریافت كرد.

علی طیب‌نیا دومین وزیر دولت روحانی است كه اصطلاحا سه كارته می‌شود. نخستین وزیر، علی جنتی است كه سه كارت زرد را در پی سوالات نمایندگان مجلس نهم به نام خود ثبت كرده است.

كارت زرد اما اصطلاحی جدید در پارلمان به شمار می‌آید. این اصطلاح در واقع سوغات رفتار محمود احمدی‌نژاد در روز طرح سوال از او در مجلس هشتم است.

به یاد آوریم که بعد از رفتارها و جواب‌های سربالای او شماری از نمایندگان با هدایت علی مطهری به این نقطه و نتیجه رسیدند که ساز و کار طرح سوال از وزرا و رییس جمهور نواقص جدی دارد و به همین خاطر دست به اصلاح آیین نامه زدند.

در این شیوه طرح سوال اگر چه وزیر متوجه می‌شد که یک یا چند نماینده مجلس از عملکرد و تصمیمات وی رضایت ندارد، اما هیچ گونه ضمانت اجرایی به جز تلاش مجدد مجلس برای سوال و یا در نهایت امر استیضاح وزیر وجود نداشت. تا اینکه حضور احمدی نژاد در مجلس و پاسخ های وی به سوالات مطروحه از جانب علی مطهری (سخنگوی نمایندگان سوال کننده)  مجلس را به اصلاح این روند واداشت.

در اصلاح جدید بر اساس ماده 211 آیین نامه داخلی مجلس چنانچه در هر دوره مجلس، سه بار با رأی اکثریت نمایندگان حاضر، سؤالات نمایندگان از هر وزیر وارد تشخیص داده شود طرح استیضاح وزیر درصورت رعایت مفاد اصل هشتاد و نهم(89) قانون اساسی و آیین‌نامه داخلی در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.

  اگر چه در ابتدا سعی بر آن شده بود تا با سه بار عدم اقناع نمایندگان سوال کننده از وزیر مربوطه فرآیند استیضاح به صورت خودکار فعال شود و وزیر در جلسه استیضاح حاضر شود، اما این نوع اصلاح با ایراد قانون اساسی از جانب شورای نگهبان رو به رو شد ، زیرا در قانون اساسی فرایند استیضاح وزرا مشخص شده و نمی توان با قانون عادی قانون اساسی را تغییر داد.

در نهایت آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی پس از اصلاح بر آن شد که  در هر بار طرح سوال از وزرا مجلس رای گیری انجام دهد و اعلام کندآیا از پاسخ های وزیر قانع شده یا نه.

این فرآیند اما در رسانه ها شاید با تاثیر پذیری از اصطلاحات مسابقات فوتبال به عنوان «کارت زرد» به وزرا مصطلح شد.

در حالی که در این روند هرگز سه کارت زرد به صورت خودکار منتهی به طی روند کلید خوردن استیضاح وزیر نمی شود و همانند گذشته بدون هیچ گونه تفاوتی باید برای طرح استیضاح ، امضای حداقل 10 نماینده جمع شود و بعد هیات رییسه آْن را اعلام وصول کند.

تفاوت تنها در بار روانی است که تعداد کارت های زرد بر دوش وزیر در روز استیضاح می گذارد.

بنابراین از اساس اصطلاح «کارت زرد» ماهیت قانونی و آیین نامه ای ندارد و در هیچ کجای آیین نامه داخلی مجلس اصطلاح «کارت زرد به وزرا« نیامده است.

  به عبارت دیگر آیین نامه داخلی مجلس تغییر اساسی در خصوص نحوه سوال از وزرا نکرده است و این تنها اصطلاحی رسانه ای است که در مطبوعات است.

  حالا یك سوال مطرح می شود، از اساس كارت زرد تاثیر روانی برای استیضاح یا فشار به دولت تلقی می شود یا بهارستان تنها با این اصلاح آیین نامه خود را ترسناك كرده تا دولتمردان را بترساند؟!

یوسفیان ملا: كارت زرد به كارت قرمز ختم نمی شود/ دولت مردان هشدار كارت زرد را جدی بگیرند
  عزت الله یوسفیان ملا، رییس كمیسیون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در این خصوص به عصر ایران می گوید: در هیچ كجای آیین نامه داخلی مجلس و قانون مقوله كارت زرد وجود ندارد و حتی اگر سه بار وزیر نتوانست مجلس را قانع کند، باز هم نمی توان بر مبنای آن وزیر را استیضاح کرد.

  نماینده  آمل در مجلس شورای اسلامی در ادامه این مطلب می افزاید: برای طرح استیضاح یك مسیر بیشتر نیست و ان هم جمع آوری امضا و اعلام وصول ان توسط هیات رییسه مجلس است و اگر وزیر هزار کارت زرد هم بگیرد تا زمانی که طرح استیضاح وی با امضای حداقل 10 نماینده تدوین و تقدیم هیات رییسه نشود، به جریان نمی افتد.

  وی ادامه می‌دهد: این کارت زردها به کارت قرمز ختم نمی‌شود و الزامی برای استیضاح وزیر بوجود نمی‌آورد و تنها واکنشی برای افزودن بر بار روانی موضوع است اما من تصور می كنم زمانی كه تعداد كارت های زرد بالا می رود بد نیست دولت محترم كمی در رفتار و رویه و  دقت بیش تری داشته باشد.

  رییس كمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: حتما نباید بیم  استیضاح در كار باشد ، وقتی وزیری سه بار از مجلس كارت زرد می گیرد بهتر است قدری در رویه خود تامل و بازنگری كند.

سخنگوی هیات رییسه مجلس:رسانه ها مفهوم اشتباه به جامعه تحمیل نكنند
  عبدالرضا مصری، سخنگوی هیات رییسه مجلس در این باره به عصر ایران می‌گوید: کارت زرد اصطلاحی است که بین نمایندگان مجلس و وزرا رایج شده است وگرنه در آیین نامه داخلی مجلس چنین عنوان و اصطلاحی وجود ندارد.

  نماینده كرمانشاه در مجلس شورای اسلامی در ادامه می‌گوید: از آنجا که مفهوم کارت زرد در قانون ذکر نشده و جایگاه قانونی ندارد، تکرار آن از طریق رسانه‌ها، مفهوم اشتباهی را به جامعه تحمیل می‌کند در حالی که مفاهیم حقوقی باید به شیوه درست به مردم آموزش داده شود.

  مصری تصریح كرد: من تصور می‌كنم خود وزرای محترم و دولت باید در خصوص تعداد سوال نمایندگان و كارت زردی كه صحن به وزیر می‌دهد قضاوت كنند.

  سخنگوی هیات رییسه مجلس درباره كاركرد این اصلاح آیین‌نامه‌ای می گوید: من تصور می‌كنم وجود همین بار روانی برای دولت بهتر از نبودن هیچ بار روانی است.

 

اخبار سیاسی - عصر ایران

 


ویدیو : كلكسیون كارت‌ زرد وزرا؛ آیین‌نامه‌ای كه تنها می‌ترساند!