طرح بستن تنگه هرمز پس از موافقت نظامیان تصویب می شود :   طرح بستن تنگه هرمز ...



عکس رزمایش بزرگ سپاه در تنگه هرمز , هرمز سیرتی , تنگه واشی

 

طرح بستن تنگه هرمز پس از موافقت نظامیان تصویب می شود

این طرح اگر در مجلس تصویب شود به شورای نگهبان می رود و اگر با سیاست های کلان نظام همسو نباشد، شورای نگهبان آن را تصویب نمی کند. ولی این مصوبه قرار نیست نهاد رهبری را مکلف به انجام کاری کند. این طرح چیزی است که به نظر نمایندگان رسیده و اگر لازم باشد، در صحن علنی مجلس مطرح و تصویب می شود.

 اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، ظاهراً علاقه چندانی به  طرح بستن تنگه هرمز ندارد چرا که در حین گفتگو، دفاع چندانی از طرح پیشنهادی همکارانش در کمیسیون امنیت ملی نمی کند؛ اما با این حال، کوثری مخالف معتقد است طرح بستن تنگه هرمز از سوی جمهوری اسلامی ایران، طرحی است که تنها پس از نظر موافق نیروهای مسلح به صحن علنی مجلس می آید. به همین دلیل، وی تاکید می کند که اگر این طرح تصویب شود، اجرا نیز خواهد شد.

***

طرح بستن تنگه هرمز با چه هدفی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مطرح شد؟

این سوال را باید از خود طراحان این طرح بپرسید.

 

شما مخالف این طرح بودید؟

نمی گویم مخالف هستم؛ می گویم باید از خود طراحان این طرح درباره این موضوع سوال کنید.

به هر حال شما عضو کمیسیون امنیت ملی هستید و قاعدتاً باید از انگیزه ها و استدلال های همکارانتان در این کمیسیون باخبر باشید. حالا نظر خود شما درباره ایده این طرح چیست؟

ما گفته ایم اگر زمانی برسد که ایران نتواند نفت صادر کند، حتماً تنگه هرمز را می بندیم. اما فعلا که مشکلی برای صادرات نفت نداریم. الان اروپا ایران را تحریم کرده و این تحریم به ضرر خود اروپاست.

 

فرض کنیم که مجلس این بخواهد این طرح را تصویب کند. آیا مجلس در ایران امروز قابلیت چنین خط دهی هایی را در حوزه سیاست خارجی دارد؟

نمایندگان مجلس از طرف مردم انتخاب شده اند. لذا این اختیار را دارند که در سیاست داخلی یا خارجی بر روی موضوعات گوناگون کار کنند و نظرات خودشان را نهایتاً به صورت مصوبه ارائه کنند.

 

تصمیم گیری درباره بستن تنگه هرمز با توجه به این که در حوزه سیاستگذاری های کلان نظام قرار دارد ، نهایتاً بر عهده رهبری است. این طرح قرار است نهاد رهبری را مکلف به بستن تنگه هرمز کند؟

این طرح اگر در مجلس تصویب شود به شورای نگهبان می رود و اگر با سیاست های کلان نظام همسو نباشد، شورای نگهبان آن را تصویب نمی کند. ولی این مصوبه قرار نیست نهاد رهبری را مکلف به انجام کاری کند. این طرح چیزی است که به نظر نمایندگان رسیده و اگر لازم باشد، در صحن علنی مجلس مطرح و تصویب می شود. اگر زمانی قرار شود تنگه هرمز را ببندیم، نمایندگان هم حتماً یادآوری می کنند و تذکر می دهند.    

 

اگر مجلس و شورای نگهبان این طرح را تصویب کنند، کدام نهاد باید این طرح را اجرا کند؟ سپاه و ارتش که در دست دولت نیست.

این طرح پس از تصویب در شورای نگهبان، به دولت و سپس وزارت دفاع و نیروهای مسلح ابلاغ می شود. اما چون این طرح باید از سوی نیروهای مسلح اجرا شود، قاعدتاً زمانی تصویب می شود که مجلس از نظر کارشناسی نیروهای مسلح مطلع باشد.

 

بر فرض بعید، اگر این طرح تصویب شود و نیروهای مسلح آن را اجرا نکنند، مجلس چه کار می کند؟

قطعاً این طور نمی شود. این طرح با هماهنگی نیروهای مسلح تصویب می شود و این هماهنگی باعث می شود که چنین وضعی پیش نیاید. اگر نظر نیروهای مسلح مثبت باشد، این طرح در مجلس تصویب می شود.

در واقع مدلول حرف شما این است که تا نهادهای بیرون مجلس موافق اجرای این طرح نباشند، مجلس هم آن را تصویب نمی کند.

نخیر! حرف من این است که اجرایی شدن این طرح در گرو نظر کارشناسی نیروهای مسلح است. ما نمی خواهیم این طرح صرفاً در حد قانون بماند بلکه می خواهیم این طرح، در صورت تصویب، اجرا شود؛ بنابراین از قبل با مشورت نیروهای مسلح چنین طرحی را تصویب می کنیم.

 

مجلس این دغدغه را ندارد که این طرح در نهایت ممکن است ایران را درگیر جنگ با نیروهای خارجی کند؟

نخیر! چون این طرح زمانی تصویب می شود که تمام زوایای آن در حضور مسئولان نظامی و سایر مقامات مرتبط با این موضوع، بررسی شود.

 

آیا در مجموع می توان گفت گفت که این طرح مجلس، بیشتر اقدامی نمایشی است؟

این سوال را باید از طراحان این طرح بپرسید.

 

شما در نهایت فکر می کنید این طرح به صحن علنی مجلس بیاید؟

الان نمی توان چیزی گفت. بستگی به نظر اعضای کمیسیون امنیت ملی دارد. اگر برآیند نظرات مثبت باشد، به صحن علنی می آید. ولی من در شرایط فعلی نمی توانم در این خصوص پیش بینی ای داشته باشم.

 

روزنامه کیهان چند روز در تحلیلی سیاسی، نوشت کسانی در داخل کشور کاری می کنند که قیمت ها افزایش یابد تا مردم فشار تحریم ها را به شکل مضاعفی احساس کنند. اگر با این تحلیل موافقید، بفرمایید که مجلس در برابر این وضع چه کار می تواند بکند؟

مجلس کمیسیون ویژه ای را تشکیل می دهد که وضع توصیف شده در این تحلیل را، که تا حدی هم درست است، به اتفاق نمایندگان دولت بررسی کنند.

 

تا حدی درست است یعنی چه؟

یعنی بخش هایی از این نظر درست است. البته نه اینکه مجلس بخواهد عین تحلیل کیهان را تکرار کند ولی بالاخره چنین تحلیلی وجود دارد که عده ای در داخل سعی می کنند اوضاع را خیلی بحرانی نشان دهند تا در کنار تحریم نفت ایران از سوی اروپا، اوضاع به گونه ای شود که ایران سرانجام در مساله فعالیت های هسته ای اش کوتاه بیاید. به هر حال باید بر روی این موضوع کار شود تا ببینیم چه کسانی در داخل می کوشند تا اوضاع کشور را بحرانی جلوه دهند و فعالیت ها آنها خنثی شود.

 

این افراد در ساختار قدرت هستند؟

نه، در ساختار قدرت نیستند. مثلاً در کدام بخش از ساختار قدرت هستند؟

مثلاً در بخش های از دولت. همان جریان موسوم به انحرافی.

نه لزوما. این افراد می توانند همه جا باشند. این گونه نیست که فقط بگوییم در دولت حضور دارند.


ویدیو : طرح بستن تنگه هرمز پس از موافقت نظامیان تصویب می شود