زندانیان مهریه آزاد می شوند : زندانیان محكوم به پرداخت مهریه بالای 110 سكه ...


زندانیان محكوم به پرداخت مهریه بالای 110 سكه در آستانه آزاد شدن قرار گرفتند.  اعتماد: زندانیان محكوم به پرداخت مهریه بالای 110 سكه در آستانه آزاد شدن قرار گرفتند.

 ماده 22 لایحه جنجال‌برانگیز خانواده كه همه مواد و تبصره‌هایش مورد نقد شدید كارشناسان و متخصصان و حتی خود مردم قرار گرفته بود، پس از تایید شورای نگهبان به تایید بالاترین مقام اجرایی كشور هم رسید و از سوی رییس دولت به سازمان زندان‌ها جهت آزادی زندانیان مهریه كه شامل این قانون می‌شوند، ابلاغ شد.

 این ماده از لایحه حمایت از خانواده كه برای میزان مهریه قابل استرداد، سقف ایجاد كرده است، مردانی را كه 110 سكه از مهریه را پرداخت نكنند، محكوم به زندان می‌كند نه بیشتر. بلافاصله پس از ابلاغ این قانون، آزادی محكومان مهریه بالای 110 سكه هم كلید خورد.

 با دستور علی فرهادی دادستان استان البرز، اجرایی شدن مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره مهریه در دستور كار این سازمان قرار گرفت. بنا بر گزارش واحد خبری پایگاه اطلاع‌رسانی دادسرای عمومی و انقلاب كرج (حدید) در راستای اجرایی كردن مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره مهریه، دادستان عمومی و انقلاب كرج در 28 فروردین‌ماه دستوری به شعب ناظر بر زندان صادر كرد.

 طبق دستور وی، در كلیه سوابق و پرونده‌های دارای محكومیت به پرداخت مهریه، ملاك محاسبه وثیقه تودیعی 110 سكه بوده و مازاد بر آن، قانونی نیست. لازم به ذكر است كه این اقدام تاثیر فراوانی در رفع مشكلات محكومین به پرداخت مهریه‌های سنگین و بیشتر از 110 سكه داشته و در كلیه سوابق از جمله تقسیط و سایر شروط دیگر بر مبنای آن اقدام خواهد شد.

از آنجایی كه شورای نگهبان نظر نهایی خود را درباره لایحه حمایت از خانواده اعلام كرده بود و بر این اساس از نظر اعضای شورا ایرادی به ماده 22 این لایحه كه طبق آن، سقف مهریه 110 سكه طرح جدید اعلام شده، وارد نیست، این را می‌شد به منزله تصویب نهایی این ماده از لایحه حمایت از خانواده دانست.

 لایحه حمایت از خانواده مصوب جلسه شانزدهم اسفند سال گذشته مجلس شورای اسلامی در جلسات شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بر اساس رای و نظر شورای نگهبان مواد 5، 29، 30، 32 و 36 آن خلاف موازین شرعی تشخیص داده شد، همچنین این اعضا مواد 19، 39، 43، 49، 50 و 57 لایحه را نیز دارای اشكال و ابهام دانسته‌اند.


با این حال اما ماده 22 این لایحه كه به نوعی یكی از بحث‌برانگیزترین مواد آن بود از نظر اعضای شورای نگهبان فاقد هرگونه ایرادی بود، و اكنون كه خبر ابلاغ آن رسیده، باید منتظر آزادی 5400 زندانی مهریه هم باشیم. متن كامل ماده 22 لایحه حمایت از خانواده مصوب مجلس شورای اسلامی به این شرح است: «هر گاه مهریه در زمان وقوع عقد تا 110 سكه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (2) قانون اجرایی محكومیت‌های مالی است و چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد درباره مازاد فقط ملائت زوج ملاك پرداخت است.

رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز كماكان الزامی است.»لایحه حمایت از خانواده به پیشنهاد قوه قضاییه در جلسه هیات دولت به ریاست محمود احمدی‌نژاد در تیر 1386 تصویب و به مجلس ارسال شد. بخش‌هایی از این قانون مورد انتقاد فعالان سیاسی و اجتماعی قرار گرفت و آن را در جهت تضعیف خانواده و مغایر با قانون اساسی می‌دانند گرچه از بخش‌هایی از مفاد این قانون نیز به عنوان اقدامات مثبت حمایت می‌كنند.

نیره اخوان‌بیطرف، نماینده مجلس هشتم، با ابراز تاسف از پاشیده شدن خانواده‌ها بر سر مهریه‌های بالای زنان به خبرنگار ما گفت: «متاسفانه خانواده‌های بسیاری به دلیل عدم توان در پرداخت مهریه از هم پاشیده شده است، چون مرد خانواده به زندان رفته است و برای همین ما تصمیم گرفتیم سقفی برای تعیین مهریه در نظر گرفته شود.»با توجه به قیمت روز سكه 650 هزار تومان، و یك ضرب ساده در تعداد 110، میزان سقف مهریه‌یی كه نمایندگان مجلس در نظر گرفته‌اند، می‌شود 71 میلیون و 500 هزار تومان.»


مهریه، هدیه مرد به زن است

فاطمه رهبر، نماینده مجلس هشتم، درباره ماده 22 لایحه حمایت از خانواده به «اعتماد» گفت: «درباره بحث مهریه در مجلس پیگیری‌های زیادی شد و در بحث قضایی با نشست‌هایی كه با كارشناسان مختلف داشتیم، به این نتیجه رسیدیم كه برای مهریه حد معینی نمی‌توان تعیین كرد زیرا مهریه هدیه‌یی است از طرف مرد به زن.

 بنابراین چیزی كه به صورت قانون به تصویب رسید، بر این مبناست كه میزان مهریه آزاد است و خانواده‌ها آزاد هستند هر مهریه‌یی كه می‌خواهند ثبت كنند ولی در صورتی كه زوجه درخواست مهریه كرد و مهریه خود را به اجرا گذاشت، دو حالت به وجود می‌آید؛ حالت اول آن است كه اگر قاضی بعد از بررسی‌هایی كه انجام می‌دهد، متوجه شود مرد استطاعت مالی دارد و در پرداخت مهریه توانمند است تا یك ریال آخر مهریه مطالبه می‌شود و به زوجه تعلق می‌گیرد.

 اما در حالت دوم در صورتی كه مرد توانایی مالی نداشته باشد و این موضوع برای قاضی به اثبات برسد، تا 110 سكه بهار آزادی مطالبه می‌شود و مابقی بخشوده می‌شود. این 110 سكه با توجه به توانمندی مرد قسط‌بندی می‌شود و در اختیار زوجه قرار می‌گیرد. برای مردهایی كه توانایی پرداخت 110 سكه را ندارند، در دادگاه قسط‌بندی صورت می‌گیرد و مرد موظف است مهریه را به صورت قسطی پرداخت كند.»


مردم چه می‌گویند

از آنجایی كه عكس‌العمل اقشار مختلف جامعه نسبت به مساله مهریه و پرداخت آن و همچنین توافق بر سر مهریه‌های سبك و سنگین متفاوت است، تلاش كردیم با تهیه گزارشی میدانی از اقشار مختلف جامعه با سطح درآمد‌های بالا و پایین، دید كلی جامعه را نسبت به این لایحه و اجرای آن جویا شویم.

 این چهار سوال مشترك از چهار قشر متفاوت (ثروتمند، متوسط، ضعیف و فقیر) پرسیده شده است. البته هركدام جوابی متناسب با سطح رفاه و زندگی خود داده‌اند.


1- اگر در شرایطی قرار بگیرید كه مجبور به انتخاب یكی از این دو حالت باشید (پرداخت مهریه یا رفتن به زندان) كدام یك را انتخاب می‌كنید؟

2- موافق اجرای این طرح با تعداد سكه‌های كمتر هستید؟

3- در چه شرایطی حاضر به بخشیدن مهریه‌تان می‌شوید، آیا حاضر هستید به خاطر گرفتن حكم طلاق از مرد، مهرتان را ببخشید؟

4- با تصویب این طرح دوران مهریه‌های كلان پایان می‌یابد؟   

نظر سنجی 1

آذین 30 ساله، دانشجوی كارشناسی ارشد مدیریت جهانگردی، بیكار، محل سكونت: امیرآباد

1- اگر مرد بودم و واقعا توانایی پرداخت سكه‌ها را داشتم، هرگز حاضر نبودم به زندان بروم. سكه‌ها را پرداخت می‌كردم و تمام.

2- به نظر من تعداد سكه‌ها كم است. تو یك زن را در نظر بگیر كه بعد از طلاق چگونه می‌تواند با 110 سكه باقی زندگی خود را سپری كند.

3- در بعضی شرایط آنقدر تحت فشار قرار می‌گیرید كه حاضر به انجام دادن هر كاری (مانند بخشیدن مهریه‌تان) هستید تا زندگی مشترك‌تان به پایان برسد.

4- تا زمانی كه درباره مهریه بحث فرهنگسازی صورت نگیرد و خانواده‌ها از آن به عنوان وسیله‌یی برای چشم و هم‌چشمی استفاده كنند، نه دولت و نه هیچ نهاد دیگری نمی‌توانند جلوی مهریه‌های كلان را بگیرند.

نظر سنجی 2

زهرا 20 ساله، دانشجوی كامپیوتر، بیكار، محل سكونت: واوان

1- من اگر پسر باشم سعی می‌كنم مهریه را پرداخت كنم ولی اگر توانایی پرداخت نداشته باشم، ترجیح می‌دهم به زندان بروم تا اینكه بخواهم برای مهریه، مقروض عالم و آدم بشوم.

2- به نظر من این تعداد سكه به عنوان سقفی برای مهریه، عددی مناسب نیست، چون واقعا با توجه به شرایط اقتصادی فعلی خیلی از افراد هستند كه توانایی پرداخت این سكه‌ها را ندارند.

3- بستگی به نوع اختلاف با طرف دارد، اگر واقعا اختلاف در سطحی باشد كه حاضر نباشم دیگر قیافه طرف را ببینم بی‌خیال همه‌چیز می‌شوم ولی اگر قضیه لج و لج‌بازی باشد، طرف را آنقدر اذیت می‌كنم تا آخرین سكه را هم از او بگیرم.

4- مهریه موضوعی است كه خانواده‌های دو طرف می‌توانند برای میزان آن به توافق برسند و قانون هیچ محدودیتی در این زمینه قائل نشده است.

نظر سنجی 3

محسن، دندانپزشك، 42 ساله، درآمد ماهانه 4 میلیون، محل سكونت: فرمانیه

1- هیچ وقت حاضر نخواهم بود در شرایطی قرار بگیرم كه مجبور به انجام یكی از این دو مورد شوم چون برای تك‌تك چیزهایی كه امروز به دست آورده‌ام، زحمت كشیده‌ام و حاضر نخواهم بود آن را به سادگی از دست بدهم.

2- 110 سكه برای بسیاری از افراد جامعه عدد سنگینی است و به نظر من هنوز خیلی‌ها هستند كه توانایی پرداخت این تعداد سكه را ندارند.

3- اگر زن بودم، بستگی به شرایط داشت. در گذشته به دلیل اینكه زن پس از طلاق هیچ پشتوانه‌یی برای ادامه زندگی نداشت، این موضوع خیلی مهم بود اما امروزه دیگر شرایط فرق كرده است و...

4- به هر دو طرف بستگی دارد. در این میان معمولا افرادی كه احساساتی هستند، بیشترین لطمه را می‌بینند.

5- بعد از چند دقیقه سكوت می‌گوید مطمئن باش كه با توجه به شرایط جامعه نه‌تنها دوران مهریه‌های سنگین تمام نمی‌شود بلكه سنگین‌تر هم خواهد شد.

نظر سنجی 4

حسین 23 ساله، دانشجوی كارشناسی عمران، درآمد ماهانه 200 هزار تومان، محل سكونت: اسلامشهر

1- رفتن به زندان را ترجیح می‌دهم، چون واقعا توانایی پرداخت این تعداد سكه را ندارم. اگر هم می‌داشتم هیچ‌وقت پرداخت نمی‌كردم و به زندان می‌رفتم.

2- به نظرم این تعداد سكه برای بسیاری از اقشار جامعه مبلغ سنگینی است و خیلی‌ها هستند كه توانایی پرداخت این تعداد را ندارند. یكی از همسایه‌های ما به خاطر نصف این مبلغ دو سالی می‌شود كه در زندان است.

3- اگر دختر بودم، در هیچ شرایطی حاضر به بخشیدن مهرم نمی‌شدم و تا سكه آخر آن را به هر شكلی كه می‌شد، می‌گرفتم.

4- تعداد سكه تنها تابع یك موضوع است و آن، چشم و هم‌چشمی است و تا زمانی كه این مساله جزو عادات ما باشد، دوران مهریه‌های كلان هم به پایان نمی‌رسد.


ویدیو : زندانیان مهریه آزاد می شوند