تلاش بورس کالا برای رونق بخشی به بازار آتی سکه : نگاهی به روند هفتگی سکه آتی تلاش ...



نگاهی به روند هفتگی سکه آتی

تلاش بورس کالا برای رونق بخشی به بازار آتی سکه

بازار معاملات آتی سکه، هفته گذشته را با سه روز سبز و سه روز قرمز تابلوی معاملات پشت سر گذاشت. سکه این بازار که مدتی است در سرازیری قیمت به سر می‌برد، در سه هفته اخیر تمام تلاش خود را برای صعود به خرج داد، اما تنها توانست برای روزهای اندکی در محدوده سبز (افزایش قیمت‌ها) بماند.

این در حالی بود که بورس کالا به دلیل پایین بودن قیمت در سررسیدها، اقداماتی را به انجام رساند که از آن جمله می‌توان به کاهش وجه تضمین در سه نوبت اشاره کرد؛ ابتدا وجه تضمین اضافی حذف شد و پس از آن در دو نوبت از میزان وجه تضمین اولیه نیز به منظور افزایش استقبال از معاملات سکه در بازار قراردادهای آتی، کاسته شد؛ اما این اقدام هم بر افزایش قیمت‌ها موثر نبود؛ هر چند توانست این حجم را به بیش از 12 هزار معامله برساند

.

روز شنبه گذشته، بازار تهران از بهای سکه نقدی خود - نسبت به روز پنج‌شنبه – کاست، البته تغییرات قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی در شرایطی بود که بهای جهانی طلا در ساعات پایانی معاملات روز پنج شنبه (6تیر) بازارهای بین‌المللی، به زیر 1200 دلار سقوط کرد که البته این روند در عصر جمعه(7 تیر) تا حدودی جبران شد و قیمت اونس طلا دوباره به کانال 1200 دلار بازگشت. در این روز همچنین دلار کاهش قیمت داشت.

 

به گفته برخی فعالان بازار، در روز شنبه مقداری دلار به بازار تزریق شد که البته برخی این تزریق را از سوی بانک مرکزی می‌دانستند و برخی دیگر معتقد بودند که این دلارهای شرکت‌های صادراتی است که در روزهای نزدیک شدن به موعد تقسیم سود، به منظور پرداخت سود سهامداران اقدام به فروش می‌کنند.

 

در همین حال در بازار قراردادهای آتی سکه نیز روز شنبه قیمت‌ها با ریزش روبه رو بودند. به گفته برخی کارگزاران این بازار، دلیل ریزش محدود قیمت، کاهش بهای دلار در کنار صحبت‌های روز شنبه دکتر روحانی در خصوص سیاست خارجی کشور - که فضای امیدواری را باز هم تقویت کرده - بوده است. از طرفی سررسید تیرماه آتی، روز شنبه به قیمت سکه نقدی بسیار نزدیک بود که این امر نشان‌دهنده این بود که فعالان این بازار امید چندانی به بالا رفتن قیمت ارز در روزهای آینده نداشتند.

 

نکته قابل توجه در هفته گذشته، رکوردشکنی‌های پیاپی بورس اوراق بهادار بود که نشان از  جهت‌گیری سرمایه‌های خارج شده از بازارهای موازی سکه و دلار به این بازار بود. برخی کارشناسان بازار سرمایه، ظرفیت بورس را (به دلیل افزایش تقاضا و ارزش معاملات و همچنین بازدهی مطلوب) برای ورود سرمایه بالا می‌دانند و بر این باورند که با توجه به نگاه سهامداران به وضعیت آینده اقتصادی کشور، سال خوبی برای بورس پیش‌بینی می‌شود و احتمالا سرمایه‌های بازار سکه و دلار نیز تا حدی به این بازار سرازیر خواهد شد. 

 

روز یکشنبه گذشته در تعطیلی بازارهای جهانی و ثابت بودن بهای اونس طلا، قیمت سکه نقدی در بازار تهران با کاهش اندکی مواجه شد. در همین حال بهای دلار افزایش محدودی را تجربه کرد و به 3330 تومان رسید. بازار قراردادهای آتی سکه نیز در این روز در ساعت ابتدایی معاملات شاهد نوسانات فراوان البته در دامنه محدود بود به نحوی که دامنه تغییرات به طور مداوم از مثبت به منفی و برعکس در نوسان بود. در این روز همچنین بالاترین قیمت هر سه سررسید بیش از قیمت تسویه روز قبل بود.

 

از طرفی حجم معاملات که در دو هفته قبل افزایش قابل توجهی پیدا کرده بود، از ابتدای هفته گذشته با کاهش مواجه شد. روز شنبه حجم معاملات به 6 هزار و 479 معامله رسید و روز یکشنبه نیز این رقم در حدود 5 هزار معامله بود. البته معمولا روزهای یکشنبه برای بازار قراردادهای آتی سکه، روزهای پر معامله‌ای نیست؛ چراکه اونس طلا بی‌تغییر است و دلار در بازارهای داخلی نیز نوسان چندانی ندارد.

 

بازار آتی سکه روز یکشنبه به طور میانگین کمی افزایش قیمت را به خود دید و خریداران وارد این بازار شدند. البته هنوز ترس از خرید برای خریداران سکه آتی وجود داشت. از سوی دیگر اختلاف سررسیدهای آتی سکه که به دلیل کاهش وجه تضمین تا حدودی زیاد شده بود، در روزهای ابتدایی هفته به همان روند ادامه داد، اما از میانه هفته مجددا این اختلاف کاهش پیدا کرد. انتظار کارگزاران این بازار این بود که در صورتی که بازار آتی، روند صعودی بگیرد، اهرم بیشتر (وجه تضمین کمتر) موجب خواهد شد که در آینده اختلاف سررسیدها بیشتر هم بشود که در این صورت خریداران و آربیتراژورها باز هم خرید را به صرفه خواهند دید و به این بازار باز خواهند گشت.

 

روز دوشنبه دو عامل مهم برای افزایش قیمت‌ها در بازار طلا، سکه و دلار وجود داشت؛ یکی افزایش بهای اونس جهانی طلا و دیگری اجرای تحریم‌های جدید علیه ایران. در این روز با بازگشایی بازارهای بین‌المللی، بهای هر اونس فلز زرد نسبت به آخرین ساعت معاملاتی روز جمعه، افزایش یافت. کاهش قیمت و رسیدن طلا به پایین‌ترین سطح در 34 ماه گذشته، موجب جذب تعدادی از خریداران شد. این امر به همراه ثابت ماندن ذخایر طلای صندوق‌های بزرگ سرمایه‌گذاری، به صعود قیمت طلا در روز دوشنبه کمک کرد.

 

از دیگر دلایل افزایش بهای طلا، انتشار آمار بد اقتصادی چین و احتمال ادامه سیاست‌های تحریک پولی فدرال رزرو برای مدت بیشتر بوده است.

 

در روزهای گذشته گمان این می‌رفت که با آغاز دور جدید تحریم‌ها علیه ایران، بازارها با نوسانات نسبتا زیاد روبه‌رو شوند. روز دوشنبه تا حدودی این اتفاق در بازار دلار و سکه مشاهده شد و بهای دلار به 3390 تومان رسید؛ این در حالی بود که قیمت این ارز صبح این روز تا 3430 تومان نیز بالا رفته بود که در پی تزریق دلار در بازار تا حدی این روند صعودی تعدیل شد.

 

از سوی دیگر بازار معاملات آتی سکه نیز در این روز شاهد افزایش قیمت بود، اما نکته قابل توجه این بود که بازارها مخصوصا بازار آتی سکه، عکس العمل هیجانی به مساله تحریم‌ها نشان ندادند و قیمت‌ها در محدوده بالای یک درصد نوسان کرد که البته پایین‌تر از حد انتظار بود.

 

در هفته گذشته همچنین خبرهایی شنیده شد مبنی بر اینکه برخی بانک‌های خصوصی و نیمه خصوصی نیز برای اینکه حجم نقدینگی آزاد شده از بازارهای سکه و دلار را به سمت خود بکشند، اقدام به اصلاح نرخ سود سپرده‌های خود کرده‌اند. گرچه شاخص کل بورس با عبور از مرز 52 هزار واحد در روز دوشنبه، نشان داد که بخشی از نقدینگی سرگردان از این حیث را به خود جذب کرده، اما به نظر می‌رسد که مسیر دیگر حرکت نقدینگی با توجه به تدابیر جدیدی که بانک‌ها اتخاذ کرده‌اند، سپرده گذاری و نظام بانکی باشد.

 

بازار قراردادهای آتی سکه نیز در این روز توانست به مدد نوسان اونس طلا و جو نگرانی ناشی از اجرای برخی تحریم‌ها، در پی افزایش قیمت سکه و طلا در بازار، تا حدودی خود را بالا بکشد. حجم معاملات نیز در این روز کمی بیش از دو روز ابتدایی هفته و در حدود 8000 معامله بود.

 

بهای جهانی طلا روز سه شنبه به روند افزایشی که از ابتدای هفته کاری بازارهای بین‌المللی آغاز کرده بود ادامه داد. در این روز در ابتدای معاملات، قیمت هر اونس طلا به 1264 دلار رسید.

 

بازار طلا و سکه تهران نیز روز سه شنبه در پی نوسانات اونس طلا دچار تغییراتی شد که در نهایت به افزایش قیمت‌ها انجامید. البته در کنار افزایش بهای جهانی طلا، رشد نرخ تورم،‌ ‌گمانه‌زنی‌ها از حذف ارز مرجع و آغاز اجرای تحریم فروش طلا به ایران، از جمله عوامل مهم در تقویت قدرت ارزشی این فلز در بازار داخلی محسوب می‌شدند.

 

در این روز اما بهای دلار در بازار آزاد تغییر چندانی نداشت. بازار معاملات آتی سکه روز سه شنبه تا میانه معاملات به تبع تغییرات اونس طلا و سکه نقدی، دارای نوسان اندکی بود و با افزایش کمتر از یک درصد روبه رو شد. عمده صعود در این بازار نیز به دلیل افزایش بهای اونس بود. البته در ادامه معاملات در پی روند کند کاهش اونس طلا در بازارهای جهانی، از بهای سکه‌های آتی نیز کاسته شد.

 

این در حالی است که به گفته کارگزاران بازار آتی سکه، بهای سکه نقدی در حدی است که از سکه‌های آتی انتظار صعودی بیش از اینها می‌رود، همچنین اختلاف سررسیدها نیز از دید معامله‌گران این بازار، باید بیشتر از حد فعلی باشد. به این ترتیب به نظر می‌رسد بازار آتی، انتظار ریزش اونس طلا یا دلار در بازار آزاد را برای روزهای آینده دارد. از سوی دیگر به پیش‌بینی برخی کارشناسان بازار ارز و سکه، این بازارها پس از جابه‌جایی دولت و تحویل آن به رییس‌جمهور جدید، در انتظار یک ریزش دوباره خواهند بود.

 

بهای جهانی طلا که دو روز بود به تلاش برای صعود ادامه می‌داد، روز چهارشنبه گذشته، با قوی‌تر شدن دلار و اقدام سرمایه‌گذاران برای فروش به منظور سود بردن از بهبود اخیر قیمت، دوباره به سرازیری قیمت بازگشت. این در حالی بود که سرمایه‌گذاران منتظر اعلام رسمی آمار بیکاری آمریکا در روز جمعه نیز بودند؛ در همین راستا بازارهای داخلی نیز از این روند تبعیت کردند و قیمت سکه و طلا در بازار تهران به میزان قابل توجهی کاهش یافت. بهای دلار بازار آزاد نیز در این روز به 3340 تومان رسید.

 

به نظر می‌رسد فعالان بازار، از کنار خبر آغاز اجرای تحریم معاملات طلا با توجه به ذخیره قابل توجه بانک مرکزی، مراودات اقتصادی موجود با دیگر کشورها و کاهش قدرت برابری ارزها در بازار داخلی،‌ به آهستگی گذر کرده و متاثر از نرخ‌های بین‌المللی، نرخ‌های داخلی را در این روز کاهش داده‌اند.

 

بازار معاملات آتی سکه نیز روز چهارشنبه گذشته ، با بازارهای دیگر همسو شده و در تمام سررسیدها با کاهش قیمت روبه رو شد. به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار از آنجا که اتفاق خاصی در بازار نیفتاده بود، دلیل اصلی این کاهش قیمت‌ها، تصور مردم از ایجاد یک فضای سیاسی بهتر در روابط بین ایران و دیگر کشورها در آینده است.

 

روز چهارشنبه بازار قراردادهای سکه آتی بورس کالا شاهد حجم معاملات سنگینی نبود. در این روز هر سه سررسید شاهد افت قیمت بودند. این در حالی بود که کارگزاران بازار آتی سکه معتقدند که ریزش‌های آتی در هفته گذشته تا حدودی غیرمنطقی و بیش از حد بوده است که شاید دلیل آن حباب سکه نقدی است که معامله گران در انتظار کاهش آن هستند.

 

قیمت سکه سررسید تیرماه روز چهارشنبه پایین‌تر از بهای سکه نقدی بود و از طرفی اختلاف قیمت سررسیدهای تیر و مرداد کمتر از 18 هزار تومان بود که به عقیده این کارگزاران باید بیش از اینها باشد.از سوی دیگر قرار بود روز چهارشنبه گذشته، رییس‌جمهور از طریق تلویزیون با مردم صحبت کند. صبح چهارشنبه زمزمه‌هایی مبنی بر اینکه احتمال دارد بازار به این مساله واکنش نشان دهد شنیده شد؛ اما در نهایت این موضوع نتوانست به ایجاد نوسان در بازارهای سکه و دلار بینجامد که این مساله نشان از امیدواری مردم و فعالان اقتصادی به دولت آینده و تدابیر این دولت داشت.

 

روز پنج شنبه گذشته، بهای اونس طلا، سکه نقدی و آتی با ریزش روبه رو بود، در حالی که قیمت دلار نسبت به روز چهارشنبه ثابت ماند. به نظر می‌رسد بازار معاملات آتی سکه این روزها بیش از عوامل دیگر به تغییرات اونس طلا واکنش نشان می‌دهد.

 

دو رویداد از امروز بر بازار معاملات آتی سکه تاثیرگذارند؛ اول اینکه ﻗﺮارداد آتی ﺳﻜﻪ ﻃﻼ، ﺗﺤﻮﻳﻞ ﻣﻬﺮ ﻣﺎه 1392 از امروز راه‌اﻧﺪازی ﺷﺪه و ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. سررسید چهارم این بازار در حالی  راه‌اندازی می‌شود که بیش از یک سال است معاملات آتی سکه در این بازار، با سه سررسید دنبال می‌شود.

 

از سوی دیگر سومین مرحله کاهش وجه تضمین نیز از امروز اجرا خواهد شد؛ بنابراین از امروز وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑـﺮای ﻫـﺮ ﻗـﺮارداد ﻣﻌﺎدل ﺑﺎ وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ اوﻟﻴﻪ ﺑﻪ ﻋﻼوه وﺟﻮه ﺗﻀﻤﻴﻦ اﺿﺎفی ﺑﺎقیﻣﺎﻧﺪه، ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﺎ ﻣﺒﻠﻎ 49 میلیون ریال خواهد بود. با اعمال کاهش وجه تضمین از امروز، امید می‌رود که بازار آتی سکه باز هم به محیطی جذاب برای جذب نقدینگی تبدیل شده و حجم معاملات و بهای سررسیدها با افزایش روبه‌رو شوند.  

 

البته نکته دیگری نیز وجود دارد که در صورت وقوع می‌تواند در هفته جدید به کاهش قیمت‌ها منجر شود و آن خبری است که روز جمعه منتشر شد مبنی بر اینکه دو تن از نمایندگان کنگره آمریکا پیشنهاد نشستی را در این کنگره به منظور لغو یا کاهش تحریم‌ها علیه ایران داده‌اند. این احتمال وجود دارد که در پی اعلام این خبر، بازارهای داخلی از جمله بازار معاملات آتی سکه، امروز شاهد کاهش قیمت‌ها باشند./

بورس کالا , بازار بورس , رونق بازار مسکن

دنیای اقتصاد

 

 


ویدیو : تلاش بورس کالا برای رونق بخشی به بازار آتی سکه