به مناسبت شهادت امام رضا (ع) : به مناسبت شهادت امام رضا (ع) السلام علیک یا ...



پیام تسلیت به مناسبت شهادت امام رضا , پیام تسیلت به مناسبت شهادت امام رضا , متن به مناسبت شهادت امام حسن عسکری

به مناسبت شهادت امام رضا (ع)

السلام علیک یا امام الرئوف!
-سلام بر تو ای عصمت هشتم! کوچه های توس، هنوز بوی عطرآگین تو را می دهد و آوای غریب ملایک هنوز در طواف حریم کبریایی ات به گوش می رسند.

-ای امام الرئوف! همراه با کبوتران حرمت، محزون و گریان دل را به دور بارگاه تو پر مى دهیم تا با زمزمه ملائک همراه شویم.

 

-----------------------------------------------

حضرت امام رضا ـ علیه السّلام ـ در سال 148 هـ .ق در شهر مدینه متولد شد، و در ماه صفر سال 203 هـ .ق در سن 55 سالگی در شهر طوس خراسان به شهادت رسید.
در باب شهادت ایشان تقریباً تمام علمای شیعه و عده زیادی از علمای اهل سنت قائلند که آن حضرت مسموم و شهید شده اند.

در این مطلب به نمونه ای از اخلاق و کردار امام رضا (ع) می پردازیم:

1. حلم:
در شناخت‏ حلم آن حضرت، شفاعت وى در نزد و مامون در حق جلودى كافى است. جلودى كسى بود كه به امر هارون رشید به مدینه رهسپار شد تا لباس زنان آل ابو طالب را بگیرد و بر تن هیچ یك از آنان جز یك جامه نگذارد. وى همچنین بر بیعت مردم با امام رضا (ع) انتقاد كرد.
پس مامون او را به حبس افكند و بعد از آن كه پیش از وى دو تن را كشته بود او را خواست. امام رضا (ع) به مامون گفت: اى امیر مؤمنان! این پیرمرد را به من ببخش!جلودى گمان برد كه آن حضرت مى‏ خواهد از وى انتقام گیرد.
پس مامون را سوگند داد كه سخن امام رضا (ع) را نپذیرد مامون هم گفت: به خدا شفاعت او را درباره تو نمى‏پذیرم و دستور داد گردنش را بزنند.


2. تواضع:
در بخش صفات و اخلاق آن حضرت از قول ابراهیم بن عباس نقل كردیم كه گفت: چون امام رضا (ع) تنها بود و براى او غذا م ى‏آوردند آن حضرت غلامان و خادمان و حتى دربان و نگهبان را بر سر سفره‏ اش مى‏ نشاند و با آنها غذا مى ‏خورد.
همچنین از یاسر خادم نقل شده است كه گفت: چون آن حضرت تنها مى ‏شد همه خادمان و چاكران خود را جمع مى‏ كرد، از بزرگ و كوچك، و با آنان سخن مى‏ گفت. او به آنان انس مى ‏گرفت و آنان با او. كلینى در كافى به سند خود از مردى بلخى روایت مى‏ كند كه گفت: با امام رضا (ع) در سفر به خراسان همراه بودم. پس روزى خواستار غذا شد و خادمان سیه چرده خود را نیز بر سفره خود نشاند.
یكى از یارانش به او عرض كرد: اى كاش غذاى اینان را جدا مى‏ كردى. فرمود: پروردگار تبارك و تعالى یكى است و مادر و پدر هم یكى. و پاداشها بسته به اعمال و كردارهاست.


3. اخلاق نیكو:
از ابراهیم بن عباس نقل شده كه گفت: امام رضا (ع) با سخن هرگز به هیچ كس جفا نكرد و كلام كسى را نبرید تا مگر شخص از گفتن باز ایستد. و حاجتى را كه مى ‏توانست‏ برآورده سازد رد نمى‏ كرد. پاهایش را دراز نمى‏ كرد و هرگز روبه‏روى كسى كه نشسته بود، تكیه نمى‏ داد و هیچ كس از غلامان و خادمان خود را دشنام نمى‏ داد. هرگز آب دهان بر زمین نمى‏ افكند و در خنده‏ اش قهقهه نمى ‏زد، بلكه تبسم مى‏ نمود.
كلینى در كافى به سند خود نقل كرده است كه مهمانى براى امام رضا (ع) رسید. امام شب در كنار مهمان نشسته بود و با وى سخن مى‏ گفت كه ناگهان وضع چراغ تغییر كرد. مرد مهمان دستش را دراز كرد تا چراغ را درست كند ولى امام او را از این كار بازداشت و خود به درست كردن چراغ پرداخت و كار آن را راست كرد.


سپس فرمود: ما قومى هستیم كه میهمانان خود را به كار نمى‏ گیریم.
همچنین در كافى به سند خود از یاسر و نادر خادمان امام رضا (ع) نقل شده است گفتند: ابو الحسن، صلوات الله علیه، به ما فرمود: اگر من بالاى سرتان بودم و شما خواستید از جا برخیزید، در حالى كه غذا مى‏ خورید برنخیزید تا از خوردن دست‏ بكشید و بسیار اتفاق مى‏ افتاد كه امام بعضى از ما را صدا مى ‏زد و چون به ایشان گفته مى‏ شد آنان در حال خوردن هستند، مى‏ فرمود: بگذاریدشان تا از خوردن دست‏ بكشند.

 

به مناسبت شهادت امام حسن تسلیت مجتبی , به مناسبت شهادت امام رضا تسلیت , به مناسبت شهادت امام حسین

 
4. كرم و سخاوت:
یكى از شاعران به نام ابراهیم بن عباس صولى به خدمت آن حضرت آمد و امام به او ده هزار درهم داد كه نام خودش بر آن ضرب شده بود. همچنین آن حضرت به ابو نواس سیصد دینار جایزه داد و چون جز آن، مال دیگرى نداشت استر خویش را هم به وى بخشید. و نیز به دعبل خزاعى ششصد دینار جایزه داد و با این وجود از وى معذرت هم خواست.
در مناقب از یعقوب بن اسحاق نوبختى نقل شده است كه گفت: مردى به ابو الحسن رضا (ع) برخورد كرد و گفت: به قدر مردانگى‏ ات بر من ببخش. امام گفت: به این مقدار ندارم. مرد گفت: به قدر مردانگى خودم ببخش. امام فرمود: این قدر دارم. سپس فرمود: اى غلام دویست دینار به او بده.
همچنین در مناقب از یعقوب بن اسحاق نوبختى نقل شده است كه امام رضا (ع) تمام ثروت خود را در روز عرفه تقسیم نمود. پس فضل بن سهل به وى گفت: این ضرر است. امام فرمود: بل سود و بهره است. چیزى را كه پاداش و كرامت‏بدان تعلق مى‏ گیرد ضرر محسوب مكن.
كلینى در كافى به سند خود از الیسع بن حمزه نقل كرده است كه گفت: در مجلس ابو الحسن رضا (ع) بودم. مردم بسیارى به گرد آن حضرت حلقه زده بودند و از وى درباره حلال و حرام پرسش مى‏ كردند كه ناگهان مردى بلند قامت و گندمگون داخل شد و گفت: السلام علیك یا بن رسول الله.


من یكى از دوستداران تو و پدران و نیاكان تو هستم، من از حج ‏باز مى‏ گردم و خرجى خود را گم كرده ام و با آنچه همراه من است نمى ‏توانم به یك منزل هم برسم، پس اگر صلاح بدانى كه مرا به دیارم روانه كنى كه براى خدا بر من نعمتى داده‏ اى و اگر به شهرم رسیدم آنچه از تو گرفته‏ ام به صدقه مى ‏دهم. امام (ع) به او فرمود: بنشین خدا تو را رحمت كند.
آنگاه دوباره با مردم به گفت و گو پرداخت تا آنان پراكنده شدند و تنها سلیمان جعفرى و خیثمه و من مانده بودیم پس امام فرمود: اجازه مى‏ دهید داخل شوم سلیمان گفت: خداوند فرمان تو را مقدم داشت. پس امام برخاست و به اتاقش رفت و لختى درنگ كرد و سپس بازگشت و در را باز كرد و دستش را از بالاى در بیرون آورد و پرسید: آن خراسانى كجاست؟


پاسخ داد: من اینجایم. فرمود: این دویست دینار را برگیر و در مخارجت از آن استفاده كن و بدان تبرك جو و آن را از جانب من به صدقه بده. اكنون برو كه نه من تو را ببینم و نه تو مرا. مرد بیرون رفت. سلیمان به آن حضرت عرض كرد: دایت‏ شوم بخشش بزرگى كردى و رحمت آوردى، پس چرا چهره از او پوشاندى؟
فرمود: از ترس آن كه مبادا خوارى خواهش را در چهره او ببینم. مگر این سخن رسول خدا را نشنیدى كه مى‏گوید: آن كه به نهان نكویى آورد با هفتاد حج‏ برابرى مى‏ كند و آن كه پلیدى و زشتى را اشاعه مى ‏دهد، مخذول و خوار است و... آیا سخن اول را نشنیده ‏اى كه مى‏ گوید:
متى آته لا طلب حاجة
رجعت الى اهلى و وجهى بمائه (1)


5. فراوانى صدقات:
پیش از این از ابراهیم بن عباس صولى نقل كردیم كه گفت: امام رضا (ع) بسیار نكویى مى‏ كرد و در نهان صدقه مى‏ داد و بیشتر این عمل را در شبهاى تاریك به انجام مى رساند.

----------------------------------------------------
پى‏ نوشت:
1 - هرگاه بیایم نزد او تا حاجتى طلب كنم به سوى خانواده‏ام بازمى‏گردم در حالى كه صد دینار دارم.

منبع: كتاب سیره معصومان، ج 5، ص 144

aviny.com


ویدیو : به مناسبت شهادت امام رضا (ع)